Είναι τύχη να έχεις φίλες συγκάτοικους οι οποίες μοιράζονται, μαζί με τις συνταγές τους, ότι νοστιμιές φτιάχνουν.
Η Αλεξάνδρα έχει μοιραστεί μαζί μου και άλλες δημιουργίες της παλιότερα, όπως τους κουραμπιέδες της, το ψωμί του γάμου, αλλά και κάποιες πίτες, μιας και η καταγωγή της από χωριό της Καλαμπάκας την κάνει να τις γνωρίζει καλά.
Πριν λίγες μέρες η μυρωδιά από το ψήσιμο των κουλουριών με οδήγησε στην πόρτα της. Τα δοκιμάσαμε οικογενειακώς και σήμερα με τη βοήθειά της έγιναν και πάλι για χάρη μου. Όσα ευχαριστώ κι αν πω θα είναι λίγα.
Τώρα που είμαστε στην εβδομάδα της Τυρινής είναι μια καλή πρόταση για τα πρωινά ή και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας ή για να τα τρώνε τα παιδιά στο σχολείο όλο τον χρόνο.
- 500 γρ αλεύρι μαλακό
- 7 γρ ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2-3 κουτ. σούπας απαλό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 250 ml χλιαρό νερό
- 150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο και λίγο για την επικάλυψη
- σουσάμι για την επικάλυψη
- Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε για 5 τουλάχιστον λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 20 λεπτά το πολύ, ανάλογα με το φούρνο.
Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα.
Η επιλογή του τυριού μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το τι υπάρχει στη διάθεση μας.