Τα κότσια είχαν έρθει στο σπίτι (κατόπιν παραγγελίας) πριν τα Χριστούγεννα και περίμεναν στην κατάψυξη την τύχη τους. Και η τύχη τους αργούσε, μια κάτι τραπεζώματα μια που ελαττώσαμε πολύ το κρέας.
Ήρθε όμως σήμερα αυτή η τύχη, έγινε ένα πολύ ωραίο πιάτο και το ευχαριστηθήκαμε.
Αν σας αρέσει η ιδέα και δεν βρίσκετε εύκολα κότσια, χρησιμοποιήστε κομμάτια αρνιού από μπούτι κι αν πάλι δεν θέλετε αρνί μπορείτε να το φτιάξετε με μπούτια κοτόπουλου.
Κότσια αρνιού έχω φτιάξει παλιότερα με λεμόνι τουρσί μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ.
Επίσης οι φωτογραφίες μαρτυρούν και μια ακόμη συνταγή με κότσια και μπαχαρικό ρας ελ χανούτ συνοδευμένο με κους κους, άγνωστο γιατί δεν έχει γραφτεί ποτέ.
- 80 γρ ρεβίθια
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κότσια αρνιού
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 150 γρ ντοματάκια ψιλοκομμένα ή μια μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας τζίτζερ φρέσκο τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1 ξυλάκι κανέλας Κεϊλάνης
- μερικούς στήμονες σαφράν
- 120 γρ καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 70 γρ βερίκοκα ξερά
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 10-12 Αμύγδαλα
- 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
- φύλλα μαϊντανού ή κόλιαντρου
- Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν. Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα τρίβουμε μέσα σε μια πετσέτα να βγουν τα περισσότερα φλούδια τους. Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βράζουμε 15-20 λεπτά από την αρχή του βρασμού.
- Σε μια γάστρα που να μπαίνει στο φούρνο βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε από όλες τις πλευρές τα κότσια. Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε με το κρεμμύδι.
- Μεταφέρουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Ελέγχουμε να έχουν μαλακώσει τα κότσια κι ψήνουμε 5-10 λεπτά με ξεσκέπαστη τη γάστρα να μελώσει η σάλτσα μας.
- Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και περνάμε ελαφρά τα αμύγδαλα χωρίς να καούν.
Αν δεν έχετε γάστρα που να μπαίνει και στην εστία κάνετε την προετοιμασία σε τηγάνι και μεταφέρετε μετά στη γάστρα ή σε ταψί που να σκεπάζει.
Αν αντέχετε τα πολύ καυτερά προσθέστε κι άλλο μπούκοβο ή μια ολόκληρη καυτερή πιπεριά.
Φαντάζομαι τα αρώματα απο τα μπαχαρικά 😉
Ωραίος συνδυασμός.
Πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών Ξανθή! Καλός και γι’ αυτούς που “δυσκολεύονται” με το συγκεκριμένο όσπριο, όπως τα καμάρια μου.
Καλή χρονιά σας εύχομαι και ότι πιο όμορφο για όλους σας.