Η αρμπαρόριζα είναι ένα πολυετές φυτό αρωματικό με υπέροχα λουλούδια. Ανήκει την ίδια οικογένεια με το γεράνι και το πελαργόνι.
Τη συναντάμε κατά τόπους με διαφορετικά ονόματα όπως λουκουμόχορτο, Αλμπαρόζα, Μπαρμπαρούσα, Αρμπακανέλα, Μοσχομολόχα, Γλυκολέλουδο.
Στα περισσότερα σπίτια θα το βρούμε σε γλάστρες και κήπους.
Μας έχει έρθει από τη Ν. Αφρική και θεωρείτε ότι θεραπεύει προβλήματα πέψης και ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.
Λόγω του αρώματος των φύλλων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην κουζίνα μας στην προσθήκη σε γλυκά μαρμελάδες, κομπόστες και λικέρ.
Λικέρ είχα φτιάξει πριν πολλά χρόνια με συνταγή κάποιας φίλης, το μόνο που θυμάμαι είναι ότι είχε πολύ ζάχαρη.
Δοκίμασα κάποια στιγμή σε εστιατόριο που μας προσφέρθηκε στο τέλος του γεύματος και πάλι είχε πολύ ζάχαρη.
Πριν τρεις μήνες αγαπημένη φίλη μου χάρισε λίγο μαζί με τη δική της συνταγή. Τώρα που οι γλάστρες μου έχουν θεριέψει με αρμπαρόριζα αποφάσισα να το φτιάξω κι εγώ, ακολουθώντας τη συνταγή της φίλης μου.
Δοκιμάστε το είναι πολύ εύκολο.
- 500 ml κόκκινο κρασί
- 150 γρ ζάχαρη
- 20 φύλλα αρμπαρόριζας συν μερικά λουλούδια της (προεραιτικό)
- Σε ένα καθαρό βάζο που κλείνει καλά, βάζουμε το κρασί με τη ζάχαρη και τα φύλλα της αρμπαρόριζας. Σκεπάζουμε με σελοφάν και κλείνουμε καλά.
- Τοποθετούμε το βάζο σε ένα ντουλάπι της κουζίνας για 20 τουλάχιστον ημέρες ανακινώντας συχνά να λιώσει η ζάχαρη.
- Μετά από αυτό το διάστημα σουρώνουμε με τη βοήθεια μουσελίνας και τοποθετούμε σε καθαρό μπουκάλι. Αν θέλουμε το διατηρούμε σε ψυγείο.
Είχα αγοράσει ένα ροζέ κρασί προκειμένου να φτιάξω το λικέρ αλλά τελικά ήπια το κρασί και χρησιμοποίησα κάποιο που μου χάρισα διπλανή μου οικογένεια.
Υπάρχει πληροφορία ότι μπορούμε να βάλουμε ένα ημίγλυκο κρασί αποφεύγοντας την προσθήκη ζάχαρης. Στην επόμενη δοκιμή!!
Σπάνια προσθέτω μπαχαρικά στα λικέρ θέλω ξεκάθαρες γεύσεις αλκοόλ και του προστιθέμενου υλικού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές για τα λικέρ μπορείτε να δείτε εδώ.