Μαρμελάδα λεμόνι έχω φτιάξει πολλές φορές, μόνο με λεμόνια, αλλά και με προσθήκη άλλων φρούτων ή μπαχαρικών. Ο τελευταίος μου πειραματισμός ήταν το 2016 μαζί με πορτοκάλι και τζίτζερ, μια πολύ ιδιαίτερη παρασκευή.
Για τις ανάγκες προσφοράς σε αγαπημένη φίλη αλλά και για την εργασιοθεραπεία μου έφτιαξα και πάλι μια μαρμελάδα στηριζόμενη στην εμπειρία μου στο χειρισμό των εσπεριδοειδών και πληροφορίες που άντλησα από βιβλία μου ξενόγλωσσα σχετικά με τις μαρμελάδες.
Και όπως έχω γράψει και παλιότερα, οι Άγγλοι έχουν ένα διαχωρισμό μεταξύ της έννοιας μαρμελάδα και jam. Με τον όρο jam θα συναντήσουμε κάθε παρασκεύασμα που περιέχει φρούτα σε κομμάτια ή πολτό φρούτων, ενώ ως μαρμελάδα ότι παρασκευάζεται από χυμό φρούτων, κυρίως εσπεριδοειδών, μαζί με ψιλοκομμένες φλούδες από αυτά.
Μια τέτοια μαρμελάδα είναι κι αυτή, λίγο προς το πικρό, φίλη που δοκίμασε είπε έχει όλες τις γεύσεις του λεμονιού του γλυκού και του πικρού και η πρώτη μας σκέψη ήταν να συνοδεύσει κάποια τυριά ή να μπει πάνω από ένα ιδιαίτερο cheesecake.
Θα περιμένω τη γνώμη φίλης ζαχαροπλάστισσας όταν παραλάβει τα βαζάκια της, όπως και φίλου μάγειρα που ήδη έχει πάρει το δικό του βάζο.
- 1 κιλό λεμόνια αράντιστα και ακέρωτα
- 1 κιλό ζάχαρη
- Μεταφέρουμε τις κομμένες φλούδες σε κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει και βράζουμε για 20-30 λεπτά. Ελέγχουμε να έχουν μαλακώσει και ξεπικρίσει.
- Μετράμε το υγρό από το βράσιμο των λεμονιών, θέλουμε ένα λίτρο αν είναι λιγότερο προσθέτουμε νερό και το μεταφέρουμε σε καθαρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού να λιώσει η ζάχαρη.
- Δένουμε τη μουσελίνα με ένα σχοινί και την κρεμάμε στην κατσαρόλα.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια ένταση και ξαφρίζουμε περιοδικά. Αν θέλουμε προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, θα βοηθήσει να μην έχουμε πολλούς αφρούς και να έχουμε ένα διαυγές μείγμα. Αφαιρούμε τη μουσελίνα αφού την πιέσουμε να βγουν όλα τα υγρά της μέσα στο μείγμα.
- Προσθέτουμε τις ξεπικρισμένες φλούδες και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και να έχουν διαυγάσει οι φλούδες, έλεγχος με θερμόμετρο 106-107 βαθμοί.
- Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Από την ώρα που την τελείωσα έχω έναν προβληματισμό αν θα άλλαζα κάτι στη διαδικασία.
Σκέφτομαι έναν άλλο τρόπο ξεπικρίσματος ή μια άλλη διαδικασία για το δέσιμο της μαρμελάδας και αφού το σκέφτομαι ίσως να πειραματιστώ άμεσα και θα συμπληρώσω τα αποτελέσματα.