Λίγο μεγάλος ο τίτλο της σημερινής συνταγής αλλά το χρειαζόταν.
Κατ΄αρχήν να σας γνωρίσω τα παραπούλια από το φυτό που παίρνουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Είναι πλατιά φύλλα ότι πρέπει για ντολμάδες, με οποιαδήποτε γέμιση αρέσει στον καθένα.
Πολύ εύκολα στους χειρισμούς τους και νοστιμότατα.
Είχα την τύχη να βρεθώ μπροστά τους στον πάγκο του Στέλιου από το Αγρόκτημα Μαρίας Τσατίρη μου τα σύστησε ο Στέλιος και ανυπομονούσα να τα δοκιμάσω.
Επέλεξα να κάνω ντολμαδάκια με μείγμα θαλασσινών μιας και τώρα πλησιάζει και η σαρακοστή και είναι μια πολύ καλή πρόταση.
Παλιότερα έχω δοκιμάσει την ίδια περίπου γέμιση με αμπελόφυλλα και με φύλλα σέσκουλου. Και οι προτάσεις εξίσου καλές, οπότε αν δεν βρίσκετε φύλλα από λαχανάκια Βρυξελλών προτιμήστε τα υπόλοιπα.
Όσο για το μείγμα θαλασσινών υπάρχει σε μορφή κατεψυγμένου σε κάποια μεγάλα Σούπερ Μάρκετ ή σε καταστήματα διάθεσης κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών.
- 15 φύλλα από το φυτό λαχανάκια Βρυξελλών (τα αντίστοιχα παραπούλια του λάχανου)
- 350 γρ μείγμα θαλασσινών
- 1/2 ματσάκι μαϊντανού
- 3-4 κλαράκια μάραθο
- 1/2 ρίζα φινόκιο
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 3-4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα ντοματάκια από συσκευασία
- 150 γρ ρύζι καρολίνα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι το χυμό του
- Σε νερό που βράζει ζεματάμε τα φύλλα, τοποθετώντας τα λίγα λίγα τη φορά, για ένα λεπτό και τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι.
- Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια σε πλατιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ένα μεγάλο ποτήρι βραστό νερό ίσα να τα σκεπάζει καλά.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία στη μεγάλη ένταση και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε σε μέτρια. Βράζουμε για 20 λεπτά.
Όπως είπα και στην αρχή η γέμιση μπορεί να ποικίλει είτε με μείγμα θαλασσινών είτε με γαρίδες ψιλοκομμένες.
Το μείγμα θαλασσινών που βρήκα σήμερα είχε μέσα κύβους κρεμμυδιού και λωρίδες πιπεριάς τα οποία ταίριαξαν πολύ στη γέμιση.
Επίσης τα φύλλα αυτά είναι ιδανικά για ντολμάδες με κιμά θα είναι η επόμενη δοκιμή μου αν τα ξαναβρώ.
Ωραία συνταγή, πρωτότυπη και ό,τι πρέπει για την Κ.Δευτέρα που έψαχνα κάτι πιο ξεχωριστό, να μη μένουμε στα ίδια και στα ίδια! Δεν ξέρω να θα βρω τα συγκεκριμένα φύλλα αλλά αφού μας δίνεις εναλλακτικές σίγουρα θα το δοκιμάσουμε!
Ωραία συνταγή, πρωτότυπη και ό,τι πρέπει για την Κ.Δευτέρα που έψαχνα κάτι πιο ξεχωριστό, να μη μένουμε στα ίδια και στα ίδια! Δεν ξέρω να θα βρω τα συγκεκριμένα φύλλα αλλά αφού μας δίνεις εναλλακτικές σίγουρα θα το δοκιμάσουμε!
Πολύ πρωτότυπη συνταγή! Φαίνονται νοστιμότατα!