Αυτό το φαγητό προέκυψε από πρόταση κυρίας, φίλης και παραγωγού, στη λαϊκή μας αγορά όταν αγόρασα παραπούλια για σαλάτα: “Φτιάξε ντολμαδάκια και θα με θυμηθείς!!”
Ας αρχίσουμε με το τι είναι τα παραπούλια κάτι που δεν το γνωρίζουν πολλοί αν κρίνω από τις ερωτήσεις που έχω δεχτεί σε παλιότερη ανάρτηση αλλά και στο fb.
Τα παραπούλια είναι τα παραβλάσταρα του λάχανου όταν κοπεί το βασικό στέλεχος.
Θα τα βρούμε στη λαϊκή αγορά μόνο στους παραγωγούς και όχι σε όλους κατά τους πρώτους χειμωνιάτικους μήνες.
Κατά τόπους έχουν διαφορετική ονομασία στην Κρήτη η φίλη Βαγγελιώ τα λέει τσιμούλια.
Κάποιοι τα παρομοιάζουν με το Kale που συναντάται σε χώρες της Ευρώπης αλλά δεν είναι το ίδιο
Στις αγορές θα το συναντήσουμε σε μικρά φύλλα πράσινου χρώματος ή και μεγαλύτερα.
Τα μικρά εγώ τα βράζω για σαλάτα ή τα έχω βάλει σε ζυμαρικά, τα μεγαλύτερα είναι αυτά που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για ντολμαδάκια.
Φέτος έχω κάνει δυο φορές ντολμαδάκια μια με κιμά και τη δεύτερη με κινόα.
Η πρώτη συνταγή έγινε με βάση αυτή εδώ τη συνταγή μου για λαχανοντολάδες
Η δεύτερη στηρίχτηκε στη γέμιση που χρησιμοποίησα σε αυτά τα γεμιστά κολοκυθάκια και θα σας τη δώσω αναλυτικά.
Διαλέξτε τη δική σας γέμιση και δοκιμάστε τα ντολμαδάκια σας με παραπούλια.
Για μας αποτέλεσε το κύριο γεύμα μαζί με μια σαλάτα με ντοματίνια και σπαράγγια.
Θα μπορούσε να σταθεί και ως συνοδευτικό σε κάποιο σας τραπέζι.
Ντολμαδάκια τυλιγμένα με παραπούλια σε δύο εκδοχές
Συστατικά
- 30 φύλλα παραπούλια
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- 3 κουτ. σούπας κινόα
- 100 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- χυμό ενός λεμονιού
Οδηγίες
- Κόβουμε τα κοτσάνια από τα παραπούλια τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε λίγα λίγα σε νερό που βράζει για 1 λεπτό μόνο. Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν
- Σε σήτα τοποθετούμε την κινόα και την πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό.Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι προσθέτοντας μετά τα φρέσκα κρεμμυδάκια το μαϊντανό τον άνηθο και το κουκουνάρι.
- Τέλος προσθέτουμε την κινόα καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Πάνω σε επιφάνεια εργασίας απλώνουμε φύλλα από τα παραπούλια, από τη μεριά του κοτσανιού αφού πρώτα αφαιρέσουμε τυχόν σκληρό μέρος του. με ένα κουτ. γλυκού μοιράζουμε γέμιση και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια.
- Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια σε γάστρα ή κατσαρόλα μικρή προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάζει.
- Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίζουν να βράζουν χαμηλώνουμε σε μέτρια. Βράζουμε για 15 λεπτά.
- Φροντίζουμε να μείνουν με λίγη σάλτσα στην οποία θα προσθέσουμε το χυμό λεμονιού στο σερβίρισμα.
Λατρεύω ντολμαδάκια οπότε αυτά πρέπει να τα δοκιμάσω! Φιλιά!
Θα τα δοκιμάσουμε οπωσδήποτε! Εμείς τα τσιμούλια (παραπούλια) τα τρώμε βραστά με λεμόνι και λάδι ή ομελέτα (ωραιότατη!)
Πολύ ωραία είναι Ξανθή.
Ωραίο πράσινο χρώμα έχουν.
Νομίζω όλες οι εκδοχές θα μου αρέσουν ; )
Φιλιά
εμεις Ξανθη μου τα λεμε λαχανιδες,τα βραζουμε και τα κανουμε σαλατα με λεμονακι και λαδι!Η μαμα μου τα κανει και αυτη ντολμαδακια και ειναι παρα πολυ νοστιμα!!!!αχ θα της πω να κανει αυτες τις μερες γιατιτα λιμπιστηκα τωρα!!
φιλια!!!