Έχω την τύχη να παρακολουθώ κάποια περιοδικά μεγάλων ξένων ΣΜ on line.
Περνώ πολλές ώρες “ξεφυλλίζοντας” τα, άλλοτε χαζεύοντας μόνο τις φωτογραφίες των συνταγών και άλλοτε διαβάζοντας τα κείμενα που τις συνοδεύουν. Κάποιο από αυτά σε μηνιαία βάση προβάλει συνταγές με υλικά της εποχής.
Βέβαια δεν έχουμε τα ίδια προϊόντα εποχικά εδώ. Ούτε κάποια θα μπορούσαμε να τα βρούμε.
‘Κλέβω” από αυτές τις ιδέες και τις προσαρμόζω σχεδόν πάντα σε υλικά της εποχής, Ελληνικά και με τη σκέψη πάντα, να μπορεί κάποιος να τα βρει εύκολα.
Έτσι όταν είδα να μιλάνε για ψητό savoy λάχανο το μυαλό μου πήγε στα παραπούλια.
Στους πάγκους της λαϊκής ανάμεσα στα φύλλα από παραπούλια πολλές φορές υπάρχουν και μικρά αφράτα λάχανα. Τα αγοράζω συχνά και κάνω σαλάτα και αυτή τη φορά αγόρασα μόνο και μόνο για να κάνω αυτό το ψητό λάχανο. Αν δεν βρείτε ανάμεσα στα παραπούλια επιλέξτε ένα λάχανο μικρό και αφράτο θα κάνει εξίσου την ίδια δουλειά.
Έψησα μόνο ένα για να συνοδεύσω την μπριζόλα μου, θα μπορούσα να ψήσω περισσότερο μιας και λίγο που περίσσεψε ήταν αρκετά καλό κι την επόμενη ημέρα. Δοκιμάστε το.
- 1 μικρό λαχανάκι από τα παραπούλια
- 1 μήλο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συν μια κουταλιά επιπλέον
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ζωμό λαχανικών
- 2 κουτ. σούπας ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
- 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- ξύσμα ενός λεμονιού
- γραβιέρα ή κεφαλογραβιερα σε λεπτές φέτες
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς και αέρα για 20 έως 25 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου.
Τα μήλα μπορούν να μπουν και με τη φλούδα αφού πλυθούν πολύ καλά.