Τα καλύτερα μύδια της πόλης θα τα βρούμε στην κεντρική αγορά της Καλλιθέας κατευθείαν από τον παραγωγό. Εγώ έχω την τύχη να μου τα φέρνει από εκεί φίλος, κάθε φορά που τα θέλω, μιας και ο ίδιος προμηθεύεται για το εστιατόριο του.
Τα αγαπάμε και τα έχουμε δοκιμάσει με σπαγγέτι, με πράσα και ρύζι, με σκόρδο κρασί και κρέμα γάλακτος, παλιότερα τα είχα ενσωματώσει σε τάρτα ίσως και άλλες συνταγές που τώρα δεν θυμάμαι.
Σήμερα είπα να δοκιμάσω μια άλλη ιδέα, την οποία είχα δει σε κάποιο βιβλίο των παιδιών μου το καλοκαίρι στο Λονδίνο. Έκανα τις δικές μου προσαρμογές και το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ.
- 1 κιλό μύδια με το κέλυφος
- 10 ντοματίνια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουτ. γλυκού κάπαρη
- 2 κουτ. γλυκού καυτερή σάλτσα
- 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι κρασί λευκό
- φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Πλένουμε καλά τα μύδια με ένα βουρτσάκι και αφαιρούμε το γενάκι.
- Πλένουμε τα ντοματίνια και τα κόβουμε στη μέση αν είναι μεγάλα, διαφορετικά τα αφήνουμε ολόκληρα. Κόβουμε το σκόρδο σε μικρά κομμάτια.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα για 10 λεπτά.
- Στο διάστημα αυτό βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μια σκελίδα σκόρδο και λίγο νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα μύδια και τα αφήνουμε να αχνιστούν 1-2 λεπτά, μόνο για να ελέγξουμε αν θα ανοίξουν.
Η σάλτσα που χρησιμοποίησα ήταν μια δικιά μου Barbeque με μάνγκο η μόνη καυτερή που υπήρχε στο σπίτι. Μπορείτε να βάλετε μια σάλτσα chilli, ή μια σάλτσα καυτερής ντομάτας.
Επειδή κάποια μύδια είναι αλμυρά από μόνα τους πρέπει να προσέξουμε στην προσθήκη αλατιού.
Μπορείτε να μην αχνίσετε τα μύδια αλλά να τα προσθέσετε ολόκληρα στο ταψί, θα αφήστε πέντε λεπτά επιπλέον στο φούρνο και θα ελέγξετε αν όλα τα μύδια θα έχουν ανοίξει στο τέλος του ψησίματος.
Το πιάτο μπορεί να αποτελέσει κύριο γεύμα με συνοδευτικό ένα πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.
Μπορεί όμως να είναι ένα πρώτο πιάτο σε κάποιο γεύμα σας.