Αφού γράφτηκε το φύλλο για τις πίτες ας φτιάξουμε και καμιά τώρα, γιατί η αλήθεια να λέγετε πως γίνεται να δηλώνω μεγάλη αγάπη για τις πίτες και να μην έχω φτιάξει πολύ καιρό τώρα καμία.
Η αναζήτηση μου για πληροφορίες γύρω από τις πίτες κρατάει χρόνια, έτσι διαβάζοντας σε βιβλία ή περιοδικά είδα ότι πρασόπιτες υπάρχουν καταγεγραμμένες πολλές ιδιαίτερα στην περιοχή της Ηπείρου και με διαφορετική ονομασία η κάθε μια.
Έχω την τύχη να έχω φίλη από ορεινό χωριό της Ηπείρου, μαζί παλιά είχαμε φτιάξει μια πρασόπιτα που στα μέρη της τη λένε κασάτα κάποια άλλη φορά θα σας δώσω τη συνταγή της.
Η πρασόπιτα λοιπόν μπορεί να γίνει προσθέτοντας τυριά ή όχι , αυγά, τραχανά ή ρύζι ή πλιγούρι, με λάδι ή με βούτυρο. Άλλοι την φτιάχνουν με φύλλα ενδιάμεσα άλλοι όχι.
Εγώ σήμερα ακολούθησα τις συμβουλές της φίλης μου για αυτή την πρασόπιτα κάνοντας τις δικές μου παρεμβάσεις και σας την παρουσιάζω.
- 500 γρ αλεύρι σκληρό
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 250 ml χλιαρό νερό
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
- 1 κιλό πράσα βάρος καθαρισμένα
- 150 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
- 250 γρ τυρί φέτα
- 2 αυγά
- 50 γρ τραχανά
- 200 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με το γάντζο, σε χαμηλή, ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Χρόνος ζυμώματος 5-7 λεπτά. Αν δεν υπάρχει μίξερ η διαδικασία θα γίνει σε μεγάλο μπολ ζυμώνοντας περισσότερη ώρα. Κόβουμε τη ζύμη σε 9 μικρά μπαλάκια (τρία μεγαλύτερα) λαδώνουμε ελαφρά κι αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Αλατίζουμε τα κομμένα πράσα και τα τρίβουμε με τα χέρια μας. Τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι κι αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Σε ένα μεγάλο μπολ μεταφέρουμε τα στραγγισμένα πράσα. Τρίβουμε τα τυριά και τα προσθέτουμε στα πράσα. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί και τον τραχανά και το μισό ελαιόλαδο. Νοστιμίζουμε με πιπέρι. Αλάτι δεν προσθέτω γιατί τα τυριά μου είναι αρκετά αρμυρά. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
- Για την πίτα θα χρειαστούμε ένα ταψί κατάλληλο για πίτες (τύπου σινί) με διάμετρο 34 εκατοστά.
- Ανοίγουμε τα φύλλα ξεκινώντας από τα τρία μεγαλύτερα μπαλάκια ζύμης προκειμένου να πάρουμε μεγαλύτερο φύλλα που θα καλύπτουν τον πάτο του ταψιού αλλά και τα τοιχώματα του. Στρώνουμε τα πρώτα τρία φύλλα στο ταψί, αλείφοντας τα με τη βοήθεια ενός πινέλου με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Για τη διαδικασία του ανοίγματος του φύλλου μπορείτε να δείτε εδώ την ανάρτηση και στο βίντεο.
Για τις ανάγκες αυτού του μεγέθους ταψιού οι ποσότητες αλευριού είναι τροποποιημένες, επίσης υπάρχει μόνο αλεύρι σκληρό για λόγους έλλειψης άλλου τη συγκεκριμένη ημέρα. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει ιδιαίτερα.
Το τυρί μπορεί να είναι όλο φέτα, αντί του τραχανά μπορεί να προστεθεί πλιγούρι ή ρύζι ελαφρά βρασμένο.
Καλημέρα. Μου κάνει εντύπωση που δεν περνάς καθόλου το πράσο από το τηγάνι, ίσα να γλυκάνει λίγο. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι, θα το δοκιμάσω.
Καλημέρα, το πράσο έχει τη δικιά του γλύκα.
Εγώ στις χορτόπιτες ποτέ δεν σοτάρω είναι κάτι που δεν μου αρέσει.
Στις περισσότερες που έχω διαβάσει αναφέρει σοτάρισμα με βούτυρο μάλιστα αλλά δεν μου αρέσει.
Αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι να τη δοκιμάσω με το δικό σου φύλλο.
Από τις αγαπημένες μου πίτες!
Άπαιχτο το φύλλο!
λατρεύω τις πίτες, λατρεύω τα πράσα!!
ε, θα την δοκιμάσω σίγουρα!!
καλή εβδομάδα Ξανθή!!
Aγαπημένη πίτα με πράσο.
Το φύλλο έχει ψηθεί τέλεια.
Γεια στα χέρια σου Ξανθή.
Καλή εβδομάδα
Υπέροχη πίτα!!! Καλή εβδομάδα 🙂
Πολυ ενδιαφεροντα πραγματα.Μπραβο.
πολυ ωραιες συνταγες πρωτη που δοκιμασα να φτιαξω ηταν η πρασοπιτα και ξετρελαθηκαν ολοι
Γεωργία ευχαριστώ πολύ για την επιλογή σου, εύχομαι και άλλα νόστιμα μαγειρέματα.
katapliktiki fenete kai mou aresi pou to praso den sotarete omos den trogo ton traxana meti ton andikathistoume efxaristo
Καλημέρα σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον τραχανά με πλιγούρι.
Ευχαριστώ για την επικοινωνία.
ΤΕΛΕΙΑ!!!
Ευχαριστώ πολύ.
H πιο τέλεια πίτα! Την φτιάχνω συχνά! Μπράβο κι ευχαριστούμε! ΧΣ
Σας ευχαριστώ πολύ!! Καλές γιορτές!!