share

Σιρόπι από καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς

από
%cf%83%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%b9-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%ba%cf%85%ce%bd%cf%8c%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%b1-3

Φέτος θα πρέπει να ήταν η χρονιά της άγριας τριανταφυλλιάς, τόσους πολλούς καρπούς δεν έχω ξαναδεί στο χωριό.

dsc04908

Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς γνωστοί και ως κυνόροδα έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Αναφέρω ελάχιστες μπορείτε να δείτε περισσότερα σε διάφορα άρθρα που έχουν γραφτεί από ειδικούς.

Μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και ουροποιητικό σύστημα. Τσάι από κυνόροδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άσθμα, βρογχίτιδα, κρυολογήματα και γρίπη λόγω της υψηλής περιεκτικότητας  σε βιταμίνη C.

Σε μια βόλτα μας στο χωριό μάζεψα αρκετούς καρπούς, μερικοί μπήκαν για λικέρ και περιμένω το αποτέλεσμα και κάποιοι αποξηράνθηκαν για την παρασκευή τσαγιού.

Κάποιο άλλοι περίμεναν υπομονετικά στο ψυγείο μέχρι που ήρθε η ώρα τι θα γίνουν.

Δεν ξέρω αν ακόμη μπορείτε να βρείτε εσείς που είστε στις εξοχές και δεν μου αρέσει να ανεβάζω συνταγές με υλικά που δεν θα βρει κάποιος αλλά συγχωρήστε με, αν το αφήσω δεν θα το θυμηθώ του χρόνου.

Το άσχημο βέβαια είναι ότι παρόλο  που είχα μαζί μου το βιβλίο μου για μαρμελάδες κλπ δεν το πρόσεξα αυτό το σιρόπι, θα μπορούσα να έχω μαζέψει περισσότερους καρπούς.

Επειδή έκανα διάφορες προσαρμογές θα προσπαθήσω να σας δώσω τις ποσότητες  που εύκολα θα μπορέσετε να προσαρμόσετε ανάλογα με την ποσότητα των καρπών που θα έχετε.

Αυτό το σιρόπι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πάνω από κρεμώδη γλυκά ή παγωτά ή να το πιείτε ως αναψυκτικό αραιώνοντας το με παγωμένο νερό.

%cf%83%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%b9-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%ba%cf%85%ce%bd%cf%8c%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%b1-1

Σιρόπι από καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς

Συστατικά
  

  • 100 γρ καρπούς τριανταφυλλιάς
  • 60 γρ ζάχαρη

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τους καρπούς από τα κοτσάνια τους και ότι άλλο έχουν εξωτερικά. Τους πλένουμε και τους ψιλοκόβουμε ή τους περνάμε από το μούλτι ελαφρά.
  • Σε μια κατσαρόλα έχουμε ήδη 150 ml νερό να βράζει και προσθέτουμε τους πολτοποιημένους καρπούς. Μόλις αρχίσουν να βράζουν αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μείνουν 15 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε τουλπάνι και αφήνουμε να στραγγίξει κρεμασμένο πάνω από μπολ ή κανάτα για 12 έως 15 ώρες.
  • Παίρνουμε την πούλπα που έχει μείνει στο τουλπάνι και τη μεταφέρουμε και πάλι σε 75 ml νερού που βράζει επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη διαδικασία. Ξαναβάζουμε να στραγγίξει για μερικές ώρες.
  • Φιλτράρουμε πάλι από καθαρό τουλπάνι το υγρό και το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει και να ελαττωθεί 10 έως 20 %. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι και αποθηκεύουμε σε σκοτεινό χώρο.

Σημειώσεις

Έδωσα ενδεικτικά ποσότητα 100 γραμ. ώστε εύκολα να μπορέσετε να κάνετε τις προσαρμογές σας ανάλογα με το πόσους καρπούς θα έχετε.
Εννοείται ότι θα πολλαπλασιάσετε και τις ποσότητες του νερού που θα χρησιμοποιήσετε.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • mari beika
    • 5 Οκτωβρίου 2016
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο και ιδιαίτερο Ξανθή!! Με παρόμοιο τρόπο γίνεται και το σιρόπι αρώνιας!!

    • Penelope
    • 5 Οκτωβρίου 2016
    Απάντηση

    Αποξηραμένους καρπούς βράζω συχνά τον χειμώνα μαζί με κάποιο άλλο αφέψημα και είναι ότι πρέπει για τα κρυολογήματα Ξανθή. Αλλά και το σιροπάκι μοιάζει πραγματικά ενδιαφέρον έτσι όπως το διαβάζω.

    • Άρης
    • 8 Οκτωβρίου 2016
    Απάντηση

    Αποξηραμένους βρίσκουμε σχετικά εύκολα, και βιολογικούς Έλληνα παραγωγού. Έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον, κυρίως για το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία. Νομίζω έχω ακούσει ότι γίνονται και μαρμελάδα (ή κάνω λάθος;) αλλά και σε σιρόπι φαίνεται ενδιαφέρον.
    Ευχές για μια υπέροχη Κυριακή Ξανθή!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode