Σκόρδα κονφί

Η γαλλική λέξη “confit” κυριολεκτικά σημαίνει διατήρηση.

Το σκόρδο κονφί απαιτεί φρέσκα κεφάλια σκόρδου και μαγειρικό λάδι στο οποίο  σιγοβράζουν  μέχρι να μαλακώσουν.

Είχα την τύχη να έχω δυο μεγάλα κεφάλια σκόρδου από μπαξέ της Τήνου και φρόντισα να τα διατηρήσω με τη μέθοδο του κονφί.

Έτσι θα έχω όποτε θέλω έτοιμο σκόρδο να αρωματίσω πίτσα, ψωμί, να το προσθέσω σε βινεγκρέτ, σε σάλτσα ζυμαρικών ή και σε σούπες.

Είναι πολύ εύκολο να γίνει με απλά υλικά. Το βασικό είναι η καλή ποιότητα σκόρδου.

Μπορούμε να προσθέσουμε αρωματικά όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, φλούδες λεμονιού, φύλλα δάφνης.

Διατηρείται για λίγες μέρες εκτός ψυγείου και περισσότερες στο ψυγείο.

Σκόρδα κονφί
Print Recipe
Μερίδες
1 βαζάκι των 212 ml
Μερίδες
1 βαζάκι των 212 ml
Σκόρδα κονφί
Print Recipe
Μερίδες
1 βαζάκι των 212 ml
Μερίδες
1 βαζάκι των 212 ml
Συστατικά
  • 2 μεγάλα κεφάλια σκόρδου
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • φύλλα δάφνης ή όποιο άλλο αρωματικό έχουμε
  • καυτερή πιπεριά προαιρετικό
Διαδικασία
  1. Καθαρίζουμε τις σκελίδες των σκόρδων και τις βάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι.
  2. Προσθέτουμε μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι και σκεπάζουμε με το ελαιόλαδο. Βράζουμε σε χαμηλή ένταση για 15-20 λεπτά.
  3. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο με τα αρωματικά που έχουμε επιλέξει και κλείνουμε καλά.
  4. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος της κουζίνας για περίπου δύο εβδομάδες ή στο ψυγείο για περισσότερο.
Σημειώσεις

Τα σκόρδα δεν πρέπει να βράσουν πολύ, μόνο να μαλακώσουν.

Στο ψυγείο το ελαιόλαδο παγώνει αν θέλουμε να το διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο στο ψυγείο μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο σπορέλαιο.

Το λάδι που περισσεύει δεν το πετάμε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε προσθέτοντας το σε διάφορα φαγητά μας στα οποία ταιριάζει η προσθήκη σκόρδου.

Powered byWP Ultimate Recipe

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

2 Σχόλια

  1. Ο/Η Marie-Anne λέει:

    Αααα, δεν γνώριζα πως έπρεπε να βράσουν μέσα στο λάδι!! Νόμιζα πως μπορούσαν να διατηρηθούν στο ωμό λάδι μέσα στο βαζάκι!
    Εάν βρώ καλά σκόρδα, θα το κάνω (ίσως ζητήσω από τον γείτονα που έχει λαχανόκηπο!).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *