Το έχω πει ότι στο σπίτι τα περισσότερα πιάτα μας είναι με θαλασσινά.
Αν μάλιστα βρω ευκαιρία να τα προμηθευτώ κατευθείαν από τη βάρκα ακόμη καλύτερα.
Επιστρέφοντας από κάποια υποχρέωση σταμάτησα στη Βάρκιζα, εκεί υπάρχουν βάρκες αραγμένες και οι ψαράδες πωλούν κατευθείαν από τη βάρκα την ψαριά τους.
Η αγορά για εκείνη τη μέρα ήταν σουπιές, αγαπημένο θαλασσινό που το έχω μαγειρέψει με αρκετούς τρόπους.
Σε ντομάτες γεμιστές με μελιτζάνες με σέσκουλα και άλλες μη καταγραμμένες συνταγές.
Αυτή τη φορά έγιναν κρασάτες στη γάστρα και προστέθηκε μανεστράκι.
Υπέροχο πιάτο καθημερινό και εύκολο.
- 1 κιλό σουπιές Βάρος πριν το καθαρισμα
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη
- 50 ml κρασί κόκκινο
- Μερικούς κόκκους πιπεριού
- αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
- 150 γρ μανεστράκι
- Καθαρίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε λωρίδες
- Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και το μανεστράκι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας και, αν χρειαστεί επιπλέον νερό, θα προσθέσουμε πάλι ζεστό. Σε αυτή τη φάση αν έχουμε γάστρα που μπαίνει στο φούρνο μπορούμε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα στο φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Μόλις το μανεστράκι είναι έτοιμο (περίπου σε 15 λεπτά) αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά.
Κάποιοι χρησιμοποιούν το μελάνι της σουπιάς, εγώ δεν έχω κατορθώσει ακόμη να πείσω τον εαυτό μου για την χρήση του, παρότι έχω δοκιμάσει ένα υπέροχο ριζότο με μελάνι σουπιάς στο Λονδίνο (χωρίς να το ξέρω χαχαχα).
Μπορούμε να δέσουμε τη σάλτσα και να συνοδεύσουμε με ένα άσπρο πιλάφι.
Επίσης οι σουπιές κρασάτες είναι ένα πολύ καλό συνοδευτικό σε τραπέζι με διάφορα άλλα μεζεδάκια.
Πολύ ωραίο καλοκαιρινό φαγητό!
Καλημέρα!
Ααααα, αυτό είναι το αγαπημένο φαγητό της μαμάς μου!! Το μαγείρεψες τέλεια!!!!
Την καλημέρα μου!!
φανταστικό φαγητό!!!!!!