Όταν σου χαρίζουν φρούτα και μάλιστα από σπίτι και τι σπίτι νησιώτικο, πρέπει να τα απολαύσεις σε όλες τις δυνατές εκδοχές.
Έτσι μόλις έφτασαν στο σπίτι η πρώτη φροντίδα ήταν να γίνει γλυκό του κουταλιού, μετά ενώ έλεγα δε φτιάχνω άλλο λικέρ με παρέσυραν οι παροτρύνσεις και μπήκε ένα μέρος τους για λικέρ. Μια άλλη ιδέα ήταν η βυσσινάδα, την άφησα για την επόμενη εβδομάδα με άλλα βύσσινα που μου υποσχέθηκαν.
Κι εκεί που λες τι άλλο να κάνω έρχεται η φίλη σου από την Ικαρία και προτείνει μαρμελάδα (ετοιμάζεται κι αυτή). Αλλά εσύ ως ανήσυχο πνεύμα θέλεις κάτι άλλο, ένα γλυκό για το απογευματινό σου χουζούρι στη βεράντα εκεί που κάθεσαι και διαβάζεις και σχεδιάζεις τους επόμενους πειραματισμούς σου, ή και για τον πρωινό σου καφέ.
Και να λοιπόν αυτό το στρούντελ.
- 600 γρ βύσσινα βάρος καθαρισμένων
- 3/4 δοσομ. κούπας ζάχαρη και λίγη για την επικάλυψη
- 2 1/2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 12 φύλλα κρούστας κατάλληλα για γλυκά
- 50 γρ βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
- ζαχαρη άχνη για το σερβίρισμα
- Πλένουμε τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κοτσανάκια τους. Με μια φουρκέτα αφαιρούμε με προσοχή τα κουκούτσια τους πάνω από μπολ έτσι ώστε να μαζεύουμε το χυμό τους. (Φορέστε καλύτερα γάντια για να αποφύγετε το βάψιμο των χεριών σας)
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα βύσσινα με το χυμό τους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη και το κορν φλάουρ βράζουμε για ακόμη 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Απλώνουμε τα φύλλα σε επιφάνεια εργασίας. Κρατάμε τρία φύλλα στην άκρη και τα υπόλοιπα τα κόβουμε διαγώνια και τα σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα να μην ξεραθούν. Τα τρία που κρατήσαμε τα απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας μέχρι να στεγνώσουν καλά και μετά τα θρυμματίζουμε μέσα σε ένα πιάτο.
- Μόλις το μείγμα από τα βύσσινα έχει κρυώσει αρχίζουμε το τύλιγμα των στρούντελ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20-25 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Μπορούμε να φτιάξουμε το μείγμα με τα βύσσινα από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσουμε να κρυώσει.
Την εποχή που δεν θα έχουμε βύσσινα αυτό το γλυκό μπορεί να γίνει με φράουλες ή μύριλα ή με σμέουρα ή βατόμουρα.
Μείνετε συντονισμένοι έρχεται και η μαρμελάδα βύσσινου.
Ευχαριστώ πολύ την φίλη Εριφύλη για την υπομονή της να μαζέψει τα βύσσινα να τα φέρει από τη Σκόπελο και μέρος τους να γίνει δικό μου.
Αν βρεθείτε στην Κηφισιά μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή το γλυκό σας και πολλά άλλα στο υπέροχο καφέ Αμαρυλλίς.
Ξανθή, το βρίσκω ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!! Και ως σύνθεση και ως παρουσίαση.
Ευχαριστώ πολύ!!