Μια τάρτα που έγινε για το δεύτερο εορταστικό μας τραπέζι με φίλους και με “προβλημάτισε” πολύ.
Η αρχική συνταγή είναι από το βιβλίο του μίξερ μου της Kenwood.
Τι εννοώ με τη λέξη “προβλημάτισε” για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Σε πρώτη φάση δεν ήμουν σίγουρη για το αν θα ήθελα να δοκιμάσω και να μοιραστώ με καλεσμένους τη λεβάντα, ένα υλικό που δεν είχα ποτέ άλλοτε χρησιμοποιήσει. Τελικά αυτό ξεπεράστηκε κι όλα πήγαν μια χαρά.
Εκ των υστέρων καταγράφω τους προβληματισμούς μου με τις ποσότητες των υλικών. Και όταν λέω τις ποσότητες εννοώ τον τρόπο μέτρησης τους. Αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ τι σημαίνει ο όρος ένα λεμόνι όταν πρόκειται για το χυμό του και μάλιστα όταν αυτό θα αυξήσει την ποσότητα των υγρών συστατικών. Υπάρχουν λεμόνια μικρά μεγάλα με λίγο χυμό με πολύ χυμό.
Επίσης κάποια φορά μου φάνηκε υπερβολή όταν διάβασα ποσότητα αυγών σε γραμμάρια, αλλά τελικά μήπως κι αυτά δεν επηρεάζουν την τελική ποσότητα σε ένα μείγμα;
Σκεφτείτε να πρέπει να βάλετε το μείγμα σε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκατοστών και το 1/3 να μη χωράει.
Όλα αυτά τελικά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά και να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα.
Ας βάλουμε λοιπόν στη ζωή μας την ζυγαριά κουζίνας, τις δοσομετρικές κούπες και τα ml και όσοι εμπλεκόμαστε στην “συγγραφή” συνταγών να δίνουμε ποσότητες μετρήσιμες όπου αυτό είναι δυνατό, γιατί όπως λέει και ο σύντροφος μου “Πιστεύω σε ότι βλέπω και μπορώ να μετρήσω”.
Ας πάμε τώρα στη συνταγή της τάρτας όπως την προσάρμοσα στην δική μου κουζίνα.
- 250 γρ αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
- 125 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 125 γρ ζάχαρη
- 1 αυγό
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού άνθη λεβάντας
- 5 αυγά μετρίου μεγέθους
- 180 γρ ζάχαρη
- 200 ml χυμό λεμονιού
- ξύσμα από τρία λεμόνια
- 180 ml κρέμα γάλακτος
- 20 ml limoncello
- 1 κουτ. σούπας άνθη λεβάντας
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ανακατεύουμε με το γάντζο μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα που θα μοιάζει με ψίχουλα. Με τα χέρια μας μαζεύουμε όλα το μείγμα να ενωθεί σε ζύμη την οποί τυλίγουμε σε σελοφάν και τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα.
- Βγάζουμε τη ζύμη και την απλώνουμε πάνω σε χαρτί ψησίματος σε λεπτά φύλλο με τη βοήθεια χοντρού πλάστη.
- Στρώνουμε την ταρτιέρα μας με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος και απλώνουμε το φύλλο της ζύμης ομοιόμορφα και στα τοιχώματα της φόρμας.
- Ψήνουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις για 10 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις για 10 λεπτά ακόμη
- Όσο η ζύμη μας ψήνεται ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά συνεχίζοντας το χτύπημα πάντα σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από την ζύμη και συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για 30 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε συνοδεύοντας με ένα λικέρ limoncello.
Η τάρτα μπορεί να μείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 24 ώρες ή για 48 ώρες στο ψυγείο.
Για όποιον δεν έχει μίξερ σταθερής βάσης τη ζύμη μπορεί να την ετοιμάσει μέσα σε ένα μπολ χωρίς πολύ ζύμωμα, τη δε κρέμα με μίξερ χειρός ή ακόμη και με αυγογδάρτη.
Περισσότερες φωτογραφίες δεν υπάρχουν είχαμε παρέα και δεν....
Για τους προβληματισμούς μου είχα γράψει παλιότερα εδώ και αν θέλετε διαβάστε το. Αν βρω χρόνο θα το εμπλουτίσω με πολλά ακόμη που με έχουν απασχολήσει σε αυτά τα δέκα χρόνια ενασχόλησης μου με το γράψιμο συνταγών.
Φαίνεται πολύ λαχταριστή και πολύ όμορφη Ξανθή! Η λεβάντα είναι δύσκολο υλικό να ενταχθεί στα τρόφιμα αλλά το άρωμά της έχει τόσο ενδιαφέρον που σε ταξιδεύει. Έχεις φυσικά δίκιο και για τα θέματα με την ακρίβεια στις συνταγές.
Ευχές για ένα όμορφο βράδυ!
Πολύ άνετα θα τη δοκίμαζα αυτή την τάρτα Ξανθή, λατρεύω λεμόνι και λεβάντα! Ωραίος συνδυασμός με όμορφα αρώματα και λεπτές γεύσεις!
Πολύ άνετα θα τη δοκίμαζα αυτή την τάρτα Ξανθή, λατρεύω λεμόνι και λεβάντα! Ωραίος συνδυασμός με όμορφα αρώματα και λεπτές γεύσεις!