Μια τάρτα που έγινε προκειμένου να αξιοποιηθεί το ραβέντι που δεν έγινε μαρμελάδα.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από κάποια ταρτάκια που βρήκα σε παλιό περιοδικό μου.
Μικρές φόρμες δεν είχα οπότε αποφάσισα να φτιάξω μεγάλη τάρτα. Ίσως ήθελε μια μικρότερη φόρμα από αυτή που υπήρχε διαθέσιμη, αλλά και πάλι έγινε μια νόστιμη τάρτα.
Την ίδια τάρτα μπορούμε να τη φτιάξουμε και με άλλο φρούτο όπως φράουλες ή φρούτα του δάσους.
- 270 γρ αλεύρι μαλακό
- 25 γρ τριμμένα αμύγδαλα
- 50 γρ ζαχαρη άχνη
- 175 γρ βούτυρο παγωμένο σε κύβους
- 1 κρόκο αυγού
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 300 γρ ραβέντι κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 25 γρ ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- χυμό από μισό λεμόνι
- 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
- 2 κρόκους αυγού
- 50 γρ ζάχαρη
- 130 ml κρέμα γάλακτος
- 130 ml γάλα
- 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
- Σε μεγάλο επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε το αλεύρι τα αλεσμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη το αλάτι και το βούτυρο, βάζουμε σε λειτουργία μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Εναλλακτικά τοποθετούμε σε μπολ ανάδευσης και δημιουργούμε αυτό το μείγμα με τα ακροδάχτυλα μας.
- Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και 1-2 κουταλιές σούπας παγωμένου νερού και συνεχίζουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη χωρίς να ζυμώσουμε.
- Δημιουργούμε μια μπάλα με τη ζύμη την τυλίγουμε με σελοφάν και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια και βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά. Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε τυχόν αφρούς που θα δημιουργηθούν. Θέλουμε να πάρουμε μια σάλτσα αρκετά πηχτή. Διάρκεια συνολικού βρασμού περίπου 20 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό κίτρινο μείγμα.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος το γάλα και τη βανίλια και ζεσταίνουμε μέχρι σχεδόν να βράσει. Προσθέτουμε το μείγμα αυγών ζάχαρης ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Αποσύρουμε από την εστία.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο ανάμεσα σε δυο φύλλα αντικολητικού χαρτιού με τη βοήθεια χοντρού πλάστη. Μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης στην ταρτιέρα έτσι που να καλύπτονται και τα τοιχώματα της. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι, σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και προσθέτουμε από πάνω φασόλια ή τις ειδικές μπίλιες ψησίματος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 15 λεπτά. Αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος που είχαμε τοποθετήσει και ψήνουμε ακόμη 10 λεπτά χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 140 βαθμούς.
- Βάζουμε ξανά στο φούρνο και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Αν θέλουμε κρατάμε 1-2 κουταλάκια από τη σάλτσα και μετά τα πρώτα 15 λεπτά ψησίματος με προσοχή δημιουργούμε διακοσμητικά σχήματα στην επιφάνεια της τάρτας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Η τάρτα μπορεί να γίνει και με διαφορετικό τρόπο, βάζοντας την κρέμα πάνω στη ζύμη και αραδιάζοντας μπλανσαρισμένα κομμάτια από το ραβέντι από πάνω. Αυτό θα γίνει όταν ξαναβρώ ραβέντι.