share

Το δικό μου tiramisu

από
Tiramisu

Μέρα γιορτής και όπως πάντα ένα γλυκό είναι απαραίτητο, πόσο μάλλον όταν ο εορτάζων είναι ο πρωτότοκος της οικογένειας.

Ακόμη θυμάμαι ένα λογοπαίγνιο που έκανε με τη λέξη tιramisu πριν χρόνια ένα βράδυ στο Cardiff.

Έτσι πάρθηκε  η απόφαση να φτιάξω αυτό το γλυκό.

Διάβασα πολλές συνταγές μίλησα με φίλους που γνωρίζουν πολλά περισσότερα από εμένα για το συγκεκριμένο γλυκό. Δεν ήθελα με τίποτα την εκδοχή της προσθήκης αυγών και έτσι επέλεξα την πρόταση φίλης που παλιά διατηρούσε Cafe Bistro και μια πρόταση που βρήκα μετά από αναζητήσεις σε ένα βιβλίο μου κάνοντας τα δικά μου όπως πάντα, γιαυτό και το ονόμασα το δικό μου tiramisu.

Οι ποσότητες των υλικών είναι προσαρμοσμένες για ένα πυρέξ με διαστάσεις 16×22 εκατ.

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους που γιορτάζουν σήμερα.

Το δικό μου tiramisu

Συστατικά
  

  • 200 γρ κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ τυρί μασκαρπόνε
  • 30 ml κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 3 κουτ. σούπας ζαχαρη άχνη
  • 20 μπισκότα σαβαγιάρ
  • 300 ml δυνατό καφέ φίλτρου
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 3-4 κουτ. σούπας σοκολάτα 70% σε περιεκτικότητα κακάο τριμμένη
  • κακάο σε σκόνη για την επικάλυψη

Οδηγίες
 

Προετοιμασία

  • Φτιάχνουμε τον καφέ στην καφετιέρα. Σε 300 ml νερό προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας γεμάτες καφέ φίλτρου. Μπορούμε να φτιάξουμε και εσπρέσο αν θέλουμε. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Σε κάδο του μίξερ (ή σε μπολ ανάδευσης ανάλογα με το μίξερ μας) βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το κονιάκ τη ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπάμε σε δυνατή διαβάθμιση του μίξερ για 3-4 λεπτά. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.

Συναρμολόγηση

  • Σε πλατύ μπολ ή σε πιάτο βάζουμε τον καφέ και το κονιάκ. Προσθέτουμε σταδιακά τα σαβαγιάρ για 30 δευτερόλεπτα το πολύ και στρώνουμε στη βάση του πυρέξ.
  • Μοιράζουμε τη μισή κρέμα πάνω από τα μπισκότα ισιώνουμε με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα.
  • Στρώνουμε πάλι μια στρώση μπισκότα που έχουμε περάσει από τον καφέ.
  • Μοιράζουμε την υπόλοιπη κρέμα και ισιώνουμε καλά. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.
  • Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με λίγο κακάο και την υπόλοιπη τριμμένη σοκολάτα.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας αν θέλουμε με ένα λικέρ.

Σημειώσεις

Μπορούμε να έχουμε φτιάξει την κρέμα και τον καφέ, από την προηγούμενη μέρα και να κάνουμε τη συναρμολόγηση λίγο πριν από την ώρα του σερβιρίσματος.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode