Φανουρόπιτα ξανά, αυτή τη φορά λίγο διαφορετική από την προηγούμενη.
Περισσότερα για το συμβολισμό της και την προηγούμενη συνταγή θα βρείτε εδώ.
Ανεβατή Καπαδοκίας διαβάζω στις καταγραφές της Εύης Βουτσινα στο αγαπημένο μου βιβλίο ‘Αστεων Γεύσεις”.
Την προσάρμοσα σε μικρότερες ποσότητες, παραλείποντας το γλυκάνισο μιας και δεν είχα και κάνοντας μικρές δικές μου παρεμβάσεις.
Χρόνια Πολλά σε όλους!!
- 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 15 γρ μαγιά νωπή
- 125 ml ελαιόλαδο
- 1/4 δοσ. κούπας ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 4 δάκρυα μαστίχας
- 250 ml νερό
- μέλι ή ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ ανάδευσης ή στον κάδο του μίξερ.
- Με λίγο αλεύρι χτυπάμε σε γουδί τη μαστίχα και την προσθέτουμε στον κάδο με το αλεύρι.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό. Με τα χέρια μας ή με τον γάντζο του μίξερ ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψιλά ψίχουλα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το νερό ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη.
- Σε ταψί (διαμέτρου 24 εκατ) στρώνουμε χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο και τοποθετούμε τη ζύμη πλάθοντας την να απλώσει ομοιόμορφα.
- Το συγκεκριμένο παρασκεύασμα βγαίνει πολύ αφράτο και νόστιμο. Θυμίζει λίγο τσουρέκι.
Είναι μια πολύ καλή πρόταση για νηστίσιμο συνοδευτικό.