Τα φραγκοστάφυλα τα γνώρισα από κοντά, ως φυτό και τους καρπούς του, πριν τρία χρόνια στην αυλή φιλικού σπιτιού στο χωριό.
Την επόμενη χρονιά απέκτησα κι εγώ δυο φυτά και κάθε χρόνο με τα δικά μου και αυτά που μου χαρίζουν εδώ στο χωριό φτιάχνω μαρμελάδα, λικέρ αρωματίζω ξίδι και γλυκό.
Δεν έχω γράψει όλες τις συνταγές, τώρα που έφτιαξα λίγο γλυκό (φέτος δεν υπάρχουν πολλά) είπα να το γράψω.
Για το λικέρ θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.
Φραγκοστάφ
1 βαζάκι των 230γρ
Συστατικά
- 200 γρ φραγκοστάφυλα
- 100 γρ ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού Χυμό λεμονιού
Οδηγίες
- Πλένουμε τα φραγκοστάφυλα προσεκτικά μέσα σε λεκάνη και με προσοχή παίρνουμε τις ρόγες τους. Για το γλυκό θα επιλέξουμε τις μεγαλύτερες και γερές.
- Σε ένα γυάλινο σκεύος βάζουμε τις ρόγες τη ζάχαρη, σκεπάζουμε με σελοφάν κι αφήνουμε να μείνουν για μερικές ώρες.
- Μεταφέρουμε σε μικρή κατσαρόλα και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις αρχίσει να βράζει ελαττώνουμε την ένταση της φωτιάς και βράζουμε μέχρι να δέσει. Ο χρόνος για να δέσει είναι μικρός γιατί τα φραγκοστάφυλα περιέχουν πολύ πηκτίνη (περίπου δέκα λεπτά υπολογίστε ελέγχοντας). Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο και κλείνουμε καλά.