Η πίτα του βοσκού είναι πιάτο της Βρετανικής κουζίνας περιέχει πάντα κόκκινο κρέας, κρεμμύδια, σάλτσα ντομάτας και επικάλυψη με πουρέ πατάτας. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της αλλά πάντα με κρέας.
Μια περίπου ίδια είχα φτιάξει πριν χρόνια και μπορείτε να δείτε τη συνταγή της εδώ.
Από τα βραδινά πιάτα των παιδιών μου, που φτάνουν με φωτογραφίες όλο και κάποιο ζηλεύω και θέλω να φτιάχνω και εγώ.
Έτσι όταν ήρθε αυτή η φωτογραφία ζήτησα να μου πουν λεπτομέρειες και η απάντηση ήταν: αυτοσχεδιάσαμε με λαχανικά και προέκυψε αυτό το πιάτο.
Την επόμενη μέρα την έφτιαξα και εγώ με ότι λαχανικά υπήρχαν στο ψυγείο.
Δεν είναι βέβαια η κλασική πίτα του βοσκού και γιαυτό τα εισαγωγικά στον τίτλο.
- 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε ροδέλες
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 1 μελιτζάνα τσακώνικη κομμένη σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 50 γρ μικρόσπερμα φασόλια βρασμένα
- 2 πράσινες πιπεριές κέρατα κομμένες
- 1 σφηνάκι κρασί
- 100 γρ ντοματάκια (κονκασέ)
- 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- μείγμα μπαχαρικών *
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγα φύλλα μαϊντανού
- 50 γρ τυρί τριμμένο προαιρετικό
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
- 100 ml κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- Σε ένα τηγάνι ή μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, συνεχίζουμε με τις μελιτζάνες και τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα ντοματάκια. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μην έχουν καθόλου υγρά.
- Σε μικρή κατσαρόλα μεταφέρουμε τις βρασμένες γλυκοπατάτες και τις λιώνουμε με πιρούνι ή κουτάλα του πουρέ. Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε ελαφρά να πάρουμε ένα πουρέ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 30 -35 λεπτά.
*Αν δεν έχετε αυτό το μείγμα μπαχαρικών φτιάξτε ένα δικό σας με θυμάρι, ρίγανη, τζίτζερ, κόλιαντρο ή ότι άλλο ταιριάζει στις γεύσεις σας.