Μανιτάρια στιφάδο

από
Μανιτάρια στιφάδο

Πριν λίγες μέρες, ο φίλος μου και δοκιμαστής των πειραμάτων μου, Αλέξης  με ρώτησε αν έχω φτιάξει ποτέ μανιτάρια στιφάδο. Και βέβαια του λέω να η φωτογραφία πριν χρόνια.

Μα δεν το βρίσκω, πως να το βρει αφού δεν είχε καταγραφεί εδώ.

Με αφορμή αυτό και με τις τρεις σακούλες μανιτάρια που μου χάρισε ο Στέλιος από το κτήμα τους σήμερα έγινε το στιφάδο, δοκιμάστηκε και από το φίλο Αλέξη  και γράφτηκε για το αρχείο μου.

Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια φτιάξτε το είναι και μια καλή νηστίσιμη πρόταση.

Μανιτάρια στιφάδο

3 άτομα

Συστατικά
  

  • 500 γρ μανιτάρια Πλευρώτους και αγαρικά
  • λίγα βασιλομανίταρα αποξηραμένα
  • 500 γρ κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml ξύδι
  • 1 δοσομετρική κούπα ψιλοκομμένα ντοματάκια από συσκευασία
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μερικούς κόκκους πιπεριού

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια κάνοντας μια σταυρωτή μαχαιριά από τη μεριά της ρίζας τους.
  • Σε ζεστό νερό βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε μέτρια κομμάτια.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα μανιτάρια. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να μας περιμένουν
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και μόλις αρχίσουν να βράζουν σβήνουμε με το ξύδι. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και τα μπαχαρικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια που είχαμε μουλιάσει και τα σοταρισμένα μαζί με μέρος από το νερό που μούλιασαν και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά ακόμη σε μέτρια φωτιά. Ενδιάμεσα προσθέτουμε αν χρειαστεί κι άλλο από το νερό που έχουμε μουλιάσει τα μανιτάρια.
  • Δοκιμάζουμε αν έχουν βράσει μανιτάρια και κρεμμυδάκια και δυναμώνουμε την ένταση της εστίας και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά να χυλώσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από την εστία αφήνουμε να ηρεμήσει για πέντε λεπτά
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα εποχής. Εμείς συνοδεύσαμε και με λίγο χταπόδι ξιδάτο της προηγούμενης μέρας.

Σημειώσεις

Τα μανιτάρια μπορεί να είναι μόνο πλευρώτους.
Η προσθήκη των αποξηραμένων είναι προαιρετική. Αν δεν τα βάλετε θα προσθέσετε νερό ζεστό αντί αυτού που έχουμε πάρει από το μούλιασμα.
Κάποιοι στη θέση του ξυδιού χρησιμοποιούν κόκκινο κρασί. Στην περίπτωση αυτή η ποσότητα θα είναι μεγαλύτερη περίπου διπλάσια του ξυδιού.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Χρυσαυγή
    • 13 Μαρτίου 2017
    Απάντηση

    Οτι και να γίνει στιφάδο είναι πεντανόστιμο. Πόσο μάλλον τα μανιτάρια που είναι μια υπέροχη τροφή και γευστικότατη.
    Ωραίο και το πλοκάμι… στην αρχή μπερδεύτηκα και νόμισα ότι το φαγητό είχε και χταποδάκι μέσα!!
    Καλησπέρα Ξανθή!!!!!!

      • Ξανθή
      • 13 Μαρτίου 2017
      Απάντηση

      Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει το κρέας.
      Θα μπορούσε να ήταν μέσα και το χταπόδι αλλά έτσι μου άρεσε περισσότερο, ήταν άλλωστε έτοιμο από χτες.
      Καλησπέρα.

    • Marion
    • 14 Μαρτίου 2017
    Απάντηση

    Να μανιτάρια με τα κρεμμυδακια και την ωραία σάλτσα γίνονται ένα τέλειο φαγητό.
    Και με μόνο πλευρώτους θα είναι ωραία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode