Δεν ήρθε το Πάσχα και δεν το πήρατε είδηση μην τρομάζετε!!!!
Απλά το κοκορέτσι είναι παντός καιρού και ορέξεως.
Με την ευκαιρία γενεθλίων πολύ αγαπητού αδελφικού φίλου είπαμε να ψήσουμε στο εξοχικό τους.
Την ευθύνη για το ψήσιμο την ανέλαβα εξ ολοκλήρου μιας και η εμπειρία μου είναι μεγάλη αυτά σας τα έχω ξαναγράψει εδώ.
Επίσης ανέλαβα και την παρασκευή του κοκορετσιού. Παλιότερα έχω γράψει για μικρά κοκορετσάκια δίνοντας ιδέα για το πως μπορούμε να φάμε κοκορέτσι χωρίς σούβλες και ψησταριές.
Σήμερα θα πούμε για κοκορέτσι σούβλας.
Τα υλικά για μια σούβλα σαν της φωτογραφίας
2- 3 συκωταριές περίπου 2 κιλά
Έντερα περίπου 2 κιλά
Αλάτι πιπέρι ρίγανη
Σούβλα
Διαδικασία
Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα περνώντας νερό μέσα στην αρχή τους βοηθώντας με το νύχι μας να φύγει το νερό μέχρι τέλους.
Τη διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές.
Αν θέλουμε στο τελευταίο πλύσιμο προσπαθούμε μαζί με το νερό να περάσει και λίγο ξύδι.
(Δεν έχω γυρίσει ποτέ τα έντερα το πλύσιμο αυτό αρκεί)
Πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη συκωταριά μας, και προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά και περνάμε τα κομματάκια στη σούβλα περνώντας κάθε φορά διαφορετικό είδος (δηλ. συκώτι πνευμόνι σπλήνα συκώτι κ.ο.κ.)
Μόλις περάσουμε όλα τα κομμάτια μας αρχίζουμε να τυλίγουμε τα κοκορέτσι με τα έντερα. Περνάμε πρώτα κατά μήκος του κοκορετσιού (όπως την καλούμπα)
Όταν έχουμε καλύψει όλο το κοκορέτσι με έντερα στερεώνουμε την άκρη του.
Τα έντερα πρέπει να καλύπτουν καλά τα εντόσθια όχι όμως να υπερτερούν σε ποσότητα.
Έχω δει κοκορέτσι με αναλογία εντόσθια – έντερα κατά τη γνώμη μου δυσανάλογη.
Έχουμε ανάψει τα κάρβουνα στην ψησταριά μας κι όταν έχουν χωνέψει τα απλώνουμε κατά μήκος.
Τοποθετούμε τη σούβλα σε ψησταριά 30 περίπου εκατοστά πάνω από τη φωτιά μας
γυρίζοντας συνέχεια και γρήγορα στην αρχή γιατί αλλιώς θα αρπάξει απ΄έξω και θα νομίζουμε ότι ψήθηκε.
Μετά μισή ώρα κατεβάζουμε τη σούβλα μας σε χαμηλότερο ύψος περίπου 20 εκατοστά από τη φωτιά συνεχίζοντας το γύρισμα.
Η διαδικασία ψησίματος για μια μέτρια σούβλα κρατάει περίπου 1 ώρα.
Μικρά μυστικά:
Προτιμήστε υλικά που προέρχονται από κατσικάκια ή αρνάκια γάλακτος
Μην κόβετε πολύ μεγάλα κομμάτια γιατί το κοκορέτσι θα γίνει πολύ χοντρό και θα είναι δύσκολο να ψηθεί.
Λυπάμαι που δεν έχω φωτογραφίες για όλες τις διαδικασίες αλλά όταν είσαι μόνη στο σπίτι δεν είναι εύκολο και να φωτογραφίζεις κάποια στάδια. Την επόμενη φορά!!
Στη διάθεση σας για κάθε απορία.
Κι επειδή ουκ έρχεται μόνον ξέχασα να σας πω ότι η φίλη μας είχα φτιάξει υπέροχα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και γέμιση με κιμά ( θα μάθω την συνταγή και θα επανέλθω) σουτζουκάκια τυλιγμένα με μελιτζάνες κάτι ανάλογο έχει αναρτηθεί εδώ κι εγώ είχα φτιάξει μια κολοκυθόπιτα γλυκιά.
Δεν φάγαμε τίποτα δηλαδή!!!!!
ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι πάει πάει λιποθυμώ!!!!!
Θέλωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω
Asteri δέχομαι παραγγελίες!!!χαχαχαχα
αααααααααααα, για να μην πω κι εγώ ιιιιιιιι σαν τη Μαρία…..χαχαχα
Πάει, λιποθύμησα κι εγώ…
Τι είναι αυτό που μας κάνεις βραδυάτικα???
Ο.Κ. το αρνάκι χάρισμά σας, αλλά κοκορετσάκι??? Θέλωωωωωωωωωωωωωω κι εγώωωωωωωωωωωω
Καλά εσύ δεν υπάρχεις είσαι επαγγελματίας! Θα σε έχουμε στα υπόψη, μπράβο σου!
Χρύσα άντε να έρθω στον Πόρο να σου φτιάξω!!!
Taste Advisor ευχαριστώ πολύ!!!
50 χρόνια κρατάει αυτή η διαδικασία χωρίς υπερβολές!!
Ευχαρίστως ότι θέλετε.
Καλή σου εβδομάδα!!
ti exis kani xanthi mou …po po po ….mia akoma pou lipothimise….ligo kokoretsi thelo…..bravo ..bravo…
den exo logia ise epangelmatias..loukoumia ta ekanes.
kalo vradi
vasiliki σου υπόσχομαι όταν έρθεις Ελλάδα να σου φτιάξω ότι θέλεις!!!!
Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!!
na ise panta kala.euxaristo poli poli.
filia pola
Το κοκορέτσι είναι για μένα “παντός καιρού”… δεν λέω όχι ότι εποχή και να ναι…
Είδα ότι δεν βάζεις μπόλια, κατά τα άλλα νομίζω με τον ίδιο τρόπο το φτιάχνω κι εγώ ~ και τα έντερα όντως δεν θέλουν γύρισμα, μόνο καλό πλύσιμο!
και του χρόνου ! 🙂
Μπέττυ την τέχνη την έχω μάθει από τον πατέρα μου που ήταν το επάγγελμά του. Εκτός αυτού στα μέρη μας ποτέ δεν βάζουμε μπόλια.
Σε ευχαριστώ πολύ!!
Ξανθή μου , μπράβο σου, τέτοια δεξιοτεχνία… δεν θα μπορούσα με τίποτα να το φτιάξω. Αχ και να τσιμπούσα και εγω λίγο….
RIRI δεν είναι καθόλου δύσκολο η πρώτη φορά θα είναι για γνωριμία μετά όλα είναι απλά!!
Ευχαριστώ πολύ!!!
Eγώ δεν θέλω να μάθω την διαδικασία -την ξέρω – αλλά ένα μεζεδάκι ευχαρίστως θα το πάρω…………
πω πω με ξελίγωσες…………
Μπράβο,Ξανθή και κοκορέτσι!
Δύσκολο μου φαίνεται,άσε που δε μ΄αρέσει καθόλου σε αντίθεση με τους υπόλοιπους.
Για να μάθω,άσε,ούτε λόγος.
Γεια στα χέρια σου!
Φιλιά!
είναι τέλειο το κοκορετσάκι, μου αρέσει πάρα πάρα πολύ, αλλά βαριέμαι να καθαρίζω τα εντεράκια…. Μπράβο Ξανθή μου
Ιωάννα μόνο ένα μεζεδάκι!!!Άντε να φτιάξουμε μια σούβλα!!!
καλό βράδυ!!
Ελένη ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
manousina μια απόφαση είναι το να καθαρίσεις τα έντερα, εγώ βέβαια δεν είναι δυνατόν να μετρήσω τα πόσα έχω καθαρίσει!!!
Ευχαριστώ!!
Θέλω το λατρεύω τόσο πολύ!!!
Γιορτάζετε την σύνταξη???
ΑΧ!!!
Φιλάκια Ξανθή μου!
Καλη Εβδομάδα!
Εύα μου σε ευχαριστώ!!ναι γιορτάσαμε δυο γενέθλια και τη σύνταξη μαζί!!
Φιλάκια και καλή εβδομάδα.
επρέπε να βάλεις στον τίτλο “κοκορέτσι,απαγορεύεται η είσοδος στους ξενιτεμένους γιατί ζηλεύουν!!!”
καλή βδομάδα να έχεις
χχχχχ
Το επόμενο Πάσχα θα γίνω η ειδικός της παρέας! Στο μεζέ αυτό βγάζω το καπέλο στους πάνω από τ’αυλάκι 🙂
Μπράβο για την υπέροχη συνταγή και την αναλυτική περιγραφή.Αν χρειαστώ στην πράξη διευκρινήσεις θα σου τις ζητήσω
Και λοιπόν; με κάνεις να στεναχωριέμαι κάθε φορά που βάζω κάτι και ξέρω ότι δεν θα μπορέσεις να το βρεις το ίδιο λένε και τα παιδιά μου στο Λονδίνο.
Καλή σου εβδομάδα.
Vita ευχαρίστως για κάθε πληροφορία εδώ είμαι.
Καλή εβδομάδα.
Πω πω μπράβο!! Μου φαίνεται βουνό αυτό!
Ανεράιδα όπως μου φαίνονται εμένα βουνό αυτά που κάνεις εσύ!!!χαχαχαχα
Δεν είναι όμως τόσο δύσκολο μην τρομάζεις.
Καλή εβδομάδα.
Κάθε Πάσχα ο καλός μου είναι αυτός που ετοιμάζει το κοκορέτσι, εμένα η όλη διαδικασία μου φαίνεται βουνό.
Δίνω την μερίδα μου στους ξενιτεμένους, εγώ δεν μπορώ με τίποτα να το φάω, γενικά δεν τρώω εντόσθια, όμως δεν μπορώ να μην θαυμάσω την τέχνη σου Ξανθή μου!
Καλή βδομάδα εύχομαι!
Αχ τι ωραια μου θυμισε Πασχα.Συγχαρητηρια για το μπλογκ σου.Το παρακολουθω ανελιπως και βεβαια καθε μηνα βλεπω για τα φρεσκα φρουτα και λαχανικα.Μπραβο
ΕΛΕΝΑ ευχαριστώ πολύ!!
Καλή εβδομάδα και σε σας!!
nadia καλώς μας βρήκες!!
Ευχαριστώ πάρα πολύ και χαίρομαι που βρίσκεις ενδιαφέροντα στη σελίδα μας!!
Φιλενάδα γεια στα χεράκια σου. Φαντάζομαι την γεύση και …..λιποθυμώ.
Ναι, ναι και εγώ!!!
ΑΧ,αχχχχχ.
Φιλάκια.
Λίνα μη σε θέλουμε!!!Πάω να πάρω το καράβι να έρθω εκεί να σου φτιάξω!!!!
Φιλάκια και μην ξαναχαθείς!!!