Αυτά τα μικρά τσουρεκάκια, τα οποία είναι γνωστά ως hot cross buns, στολισμένα με το σταυρό στην επιφάνεια τους και με κομμάτια αποξηραμένων φρούτων, τα γνώρισα πριν χρόνια όταν έφτασαν στα χέρια μου περιοδικά από την Αγγλία.
Κάθε χρόνο έλεγα τώρα θα τα φτιάξω και όλο έπαιρναν αναβολή για διαφορετικό λόγο κάθε φορά.
Φέτος μετά από πολλές ώρες ενασχόλησης με το ξεφύλλισμα όλων των Πασχαλιάτικων περιοδικών αποφάσισα ότι οι πειραματισμοί μου τη Μεγάλη εβδομάδα θα είναι από τη διεθνή κουζίνα.
Και έτσι τα σχέδια ετών πραγματοποιήθηκαν.
Αυτά τα τσουρεκάκια συνηθίζεται να καταναλώνονται την Μεγάλη Παρασκευή στην Αυστραλία, Αγγλία, Καναδά, Ν. Ζηλανδία, Ινδία και αλλού, σημαίνοντας την λήξη της νηστείας.
Το ιδιαίτερο γνώρισμα τους είναι ο σταυρός που είναι χαραγμένος πάνω τους που πιθανότατα συμβολίζει τη σταύρωση.
Κατά τόπους υπάρχουν πολλές άλλες δοξασίες και συμβολισμοί, όπως και διαφοροποιήσεις ως προς τη συνταγή αφαιρώντας το βούτυρο και το αυγό.
Κατ΄ άλλους η προέλευση τους είναι ασαφής με πιθανή κάποια ειδωλολατρική τελετή και ο σταυρός προστέθηκε αργότερα για να αποκρούσει την κακή τύχη.
Κατά τόπους μπορεί να τα συναντήσουμε σε μεγάλο καρβέλι με χαραγμένο το σταυρό ή να τα παρασκευάζουν όλο το χρόνο χωρίς το σταυρό.
Τρώγονται ζεστά ή και κρύα κομμένα στη μέση και φρυγανισμένα προσθέτοντας τους βούτυρο.
Η δική μου συνταγή είναι μείξη διάφορων συνταγών, που διάβασα, προσαρμοσμένη με υλικά που είχα ήδη στο σπίτι, διακοσμώντας τα ανάλογα με όσα διάβασα σε διάφορες συνταγές.
- 500 γρ αλεύρι δυνατό κατάλληλο για τσουρέκια
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 100 γρ ζάχαρη
- 7 γρ ξερή μαγιά
- 50 γρ βούτυρο
- 200 ml γάλα
- 1 αυγό
- 50 γρ αλεύρι μαλακό για τη δημιουργία του σταυρού
- 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο για την επικάλυψη
- 1 κουτ. σούπας λικέρ
- 100 γρ σταφίδες
- 50 γρ ξερά σύκα
- 50 γρ ξερά βερίκοκα
- 1 αστεροειδή γλυκάνισσο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 70 ml κονιάκ ή λικέρ
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο να διαλυθεί. Αφήνουμε να κρυώσει, να γίνει χλιαρό. Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε στο γάλα.
- Προσθέτουμε σιγά το γάλα στο μπολ με το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας. Ζυμώνουμε για λίγο να ενωθούν τα υλικά και μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
- Σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 1 1/2 ώρα να φουσκώσουν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πάνω σε σχάρα.
Οι περισσότερες συνταγές προτείνουν σταφίδες και μείγμα ξερών φρούτων, όπως επίσης η πρόταση σε όλες είναι για μπράντι, εγώ βέβαια χρησιμοποίησα ένα από τα δικά μου λικέρ.
Πολύ ωραία εναλλακτική των τσουρεκιών! Και του χρόνου. Καλή Ανάσταση σε όλους σας, και στα ξενιτεμένα σου!