Χτες είχα τη μεγάλη τύχη να γνωρίσω από κοντά ένα νέο ζευγάρι παραγωγών και να μου δώσουν ιδιαίτερες κολοκύθες από την παραγωγή τους. Παλιότερα είχα βρει τα χρωματιστά καρότα τους και τα ιδιαίτερα μπρόκολα τους τα οποία περιμένω και πάλι με ανυπομονησία μαζί και με κάτι ακόμη πρωτοποριακό για την Ελλάδα.
Για σήμερα ήταν προγραμματισμένο να μαγειρέψω φακές και βέβαια πειραματίστηκα προσθέτοντας κομμάτια από τη μια κολοκύθα. Τώρα ανυπομονώ να δοκιμάσω με κάποιο άλλο τρόπο την υπόλοιπη κολοκύθα. Όπως θα καταλάβατε ακολουθούν πολλοί πειραματισμοί με τα διαφορετικά είδη κολοκύθας.
Η πρώτη μας εμπειρία ήταν φανταστική, αν δεν το ξέρεις ότι αυτό που τρως είναι κολοκύθα δεν θα το καταλάβεις, η γεύση της θα σε παραπέμψει σε κάστανο.
Θα ακολουθήσουν περισσότερες πληροφορίες για το κάθε είδος κολοκύθας και πολλές συνταγές με αυτές.
Πικάντικο κολοκυθο - φακόρυζο
Συστατικά
- 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίτζερ σε σκόνη
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 χούφτα φύλλα μαϊντανού και λίγα για το σερβίρισμα
- 100 γρ φακές
- 100 γρ ρύζι μπασμάτι
- 400 γρ κολοκύθα red kuri κομμένη σε κύβους
- 1 κουτ. γλυκού κάρυ
- 500 ml ζωμό λαχανικών
- χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 αυγό βρασμένο προαιρετικό
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τις φακές, τις πλένουμε και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό να κρατάνε, γιατί θα βράσουν στη συνέχεια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Στραγγίζουμε κι αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια απλωτή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι την καυτερή πιπεριά και το τζίτζερ. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια κολοκύθας ανακατεύοντας ελαφρά για 2 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ρύζι και το κάρυ ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών.
- Βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας περιοδικά. Προσθέτουμε τις φακές νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να βράσει το ρύζι και να έχει πιει όλα τα υγρά.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε ελαφρά, αποσύρουμε από την εστία και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε με επιπλέον φύλλα μαϊντανού και μισό βραστό αυγό αν το επιλέξουμε.
Ωραίο διαβάζεται τούτο το φαγάκι, Ξανθή. Οι άντρες βέβαια θα γκρινιάξουν αλλά μπορώ να το φτιάξω μόνον για λογαριασμό μου.!
Πηνελόπη αν βρεις τη συγκεκριμένη κολοκύθα δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβουν ότι τρώνε κολοκύθα, αν αυτό είναι το πρόβλημα. Μπορώ να σου πω που θα τη βρεις αν σε ενδιαφέρει.
Πολυ νοστιμο φαινεται να ειναι αυτο το φακορυζο!!
Παρακαλω πολυ κ.Ξανθη μπορειτε να μου πειτε που μπορω να βρω αυτες τις κολοκυθες;
Ευχαριστω πολυ
Σας έστειλα mail με πληροφορίες.
Τι φοβερές κολοκύθες είναι αυτές!!!
Πολύ νόστιμο φαίνεται και υγιεινό.
Μάριον αξίζει να ψάξεις αυτές τις κολοκύθες είναι το κάτι άλλο.