share

Πικάντικο κολοκυθο – φακόρυζο

από
Κολοκυθοφακόρυζο

Χτες είχα τη μεγάλη τύχη να γνωρίσω από κοντά ένα νέο ζευγάρι παραγωγών και να μου δώσουν ιδιαίτερες κολοκύθες από την παραγωγή τους. Παλιότερα είχα βρει τα χρωματιστά καρότα τους και τα ιδιαίτερα μπρόκολα τους τα οποία περιμένω και πάλι με ανυπομονησία μαζί και με κάτι ακόμη πρωτοποριακό για την Ελλάδα.

 

Για σήμερα ήταν προγραμματισμένο να μαγειρέψω φακές και βέβαια πειραματίστηκα προσθέτοντας κομμάτια από τη μια κολοκύθα. Τώρα ανυπομονώ να δοκιμάσω με κάποιο άλλο τρόπο την υπόλοιπη κολοκύθα. Όπως θα καταλάβατε ακολουθούν πολλοί πειραματισμοί με τα διαφορετικά είδη κολοκύθας.

Η πρώτη μας εμπειρία ήταν φανταστική, αν δεν το ξέρεις ότι αυτό που τρως είναι κολοκύθα  δεν θα το καταλάβεις, η γεύση της  θα σε παραπέμψει σε κάστανο.

Θα ακολουθήσουν περισσότερες πληροφορίες για το κάθε είδος κολοκύθας και πολλές συνταγές με αυτές.

Πικάντικο κολοκυθο - φακόρυζο

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίτζερ σε σκόνη
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 χούφτα φύλλα μαϊντανού και λίγα για το σερβίρισμα
  • 100 γρ φακές
  • 100 γρ ρύζι μπασμάτι
  • 400 γρ κολοκύθα red kuri κομμένη σε κύβους
  • 1 κουτ. γλυκού κάρυ
  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 αυγό βρασμένο προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τις φακές, τις πλένουμε και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό να κρατάνε, γιατί θα βράσουν στη συνέχεια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Στραγγίζουμε κι αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια απλωτή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι την καυτερή πιπεριά και το τζίτζερ. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια κολοκύθας ανακατεύοντας ελαφρά για 2 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ρύζι και το κάρυ ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών.
  • Βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας περιοδικά. Προσθέτουμε τις φακές νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να βράσει το ρύζι και να έχει πιει όλα τα υγρά.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε ελαφρά, αποσύρουμε από την εστία και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με επιπλέον φύλλα μαϊντανού και μισό βραστό αυγό αν το επιλέξουμε.

Σημειώσεις

Η επιλογή προσθήκης ρυζιού στις φακές έγινε με το σκεπτικό ότι αν μαγειρεύουμε όσπρια με ρύζι, προσφέρουμε  στον οργανισμό μας  πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος.
Η συγκεκριμένη κολοκύθα μας προσφέρει Βιταμίνη Α και Β, ασβέστιο, φυλλικό  οξύ  και κάλιο και τρώγεται με τη φλούδα της.
Αντί αυτής της κολοκύθας μπορείτε να προσθέσετε κύβους από την γνωστή πορτοκαλί κολοκύθα.
Το ρύζι μπορεί να είναι ένα άγριο ρύζι με μπασμάτι. Επίσης αντί της σκόνης τζίτζερ μπορούμε να βάλουμε τριμμένο ένα μικρό κομμάτι φρέσκου.
Όποιος θέλει πληροφορίες για το που θα βρει αυτές τις κολοκύθες μπορεί να μου στείλει μήνυμα.
 
 
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Penelope
    • 12 Οκτωβρίου 2019
    Απάντηση

    Ωραίο διαβάζεται τούτο το φαγάκι, Ξανθή. Οι άντρες βέβαια θα γκρινιάξουν αλλά μπορώ να το φτιάξω μόνον για λογαριασμό μου.!

      • Ξανθή
      • 12 Οκτωβρίου 2019
      Απάντηση

      Πηνελόπη αν βρεις τη συγκεκριμένη κολοκύθα δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβουν ότι τρώνε κολοκύθα, αν αυτό είναι το πρόβλημα. Μπορώ να σου πω που θα τη βρεις αν σε ενδιαφέρει.

    • Ευα Διαμαντοπουλου
    • 14 Οκτωβρίου 2019
    Απάντηση

    Πολυ νοστιμο φαινεται να ειναι αυτο το φακορυζο!!
    Παρακαλω πολυ κ.Ξανθη μπορειτε να μου πειτε που μπορω να βρω αυτες τις κολοκυθες;
    Ευχαριστω πολυ

      • Ξανθή
      • 16 Οκτωβρίου 2019
      Απάντηση

      Σας έστειλα mail με πληροφορίες.

    • Marion
    • 16 Οκτωβρίου 2019
    Απάντηση

    Τι φοβερές κολοκύθες είναι αυτές!!!
    Πολύ νόστιμο φαίνεται και υγιεινό.

      • Ξανθή
      • 16 Οκτωβρίου 2019
      Απάντηση

      Μάριον αξίζει να ψάξεις αυτές τις κολοκύθες είναι το κάτι άλλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode