Ποιος είπε ότι τα όσπρια τα τρώμε μόνο το χειμώνα;; πριν λίγο καιρό έφτιαξα εκείνα το δροσερά κεφτεδάκια με φακές και πλιγούρι και πριν λίγες μέρες γέμισα τις πιπεριές με φακές και ρύζι μπασμάτι.
Σε λίγες μέρες ετοιμάζω σαλάτα με μικρόσπερμα φασόλια Τήνου.
Ο συνδυασμός φακές με ρύζι είναι πολύ συνηθισμένος σε κάποια μέρη,πρώτη φορά το άκουσα από μια φίλη από τη Ρόδο πριν πολλά χρόνια. Να πως την αλήθεια η προσθήκη ρυζιού σε φακές σούπα δεν με ενθουσίασε. Την περασμένη εβδομάδα δοκίμασα, σε εστιατόριο, σαλάτα φακές με παντζάρι και κρεμμύδια με ένα πολύ ωραίο ντρέσινγκ, θα μπορούσε να περιέχει και ρύζι, ίσως να το δοκιμάσω.
Ο συνδυασμός των υλικών εδώ βοηθάει και στην απορρόφηση του σιδήρου, πιπεριές ρύζι φακές.
Πιπεριές γεμιστές με φακές, μπασμάτι και καραμελωμένα κρεμμύδια
2 άτομα
Συστατικά
- 4 μεγάλες πιπεριές
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές λωρίδες
- 120 γρ φακές
- 2 φύλλα φύλλα δάφνης
- 120 γρ ρύζι μπασμάτι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα
- ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα
Οδηγίες
- Πλένουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε στη μέση αφαιρώντας τα σπόρια τους. Τις βάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με τη φλούδα τους προς τα κάτω. Αλατίζουμε ελαφρά και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή βρεγμένη λαδόκολλα.
- Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα και ψήνουμε για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμη 5 λεπτά.
- Στο διάστημα αυτό σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 2 κουτ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 500ml νερό και προσθέτουμε τις φακές και τα φύλλα δάφνης. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για 20 λεπτά ελέγχουμε να έχουν μαλακώσει οι φακές. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.
- Προσθέτουμε το 1/3 από τα σοταρισμένα κρεμμύδια και το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας περιοδικά για 20 λεπτά. Ελέγχουμε να έχει βράσει το ρύζι και αν τυχόν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Θα πρέπει να πάρουμε ένα μείγμα χωρίς καθόλου υγρά.
- Προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο στο τηγάνι με τα υπόλοιπα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα τους μέχρι να καραμελώσουν χωρίς να καούν. Στραγγίζουμε το ελαιόλαδο από το τηγάνι μέσα στο μείγμα με τις φακές και το ρύζι αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Αραδιάζουμε τις πιπεριές σε πιάτα και τις γεμίζουμε με το μείγμα φακές-ρύζι. Μοιράζουμε από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια λίγα φύλλα μαϊντανού και μπόλικο ξύσμα λεμονιού.
- Σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα και τζατζίκι.
Σημειώσεις
Μπορούμε να βάλουμε χρωματιστές πιπεριές για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα σερβιρίσματος.
Αν παραλείψουμε το τζατζίκι είναι ένα υπέροχο νηστίσιμο πιάτο.
Τρώγονται ευχάριστα και κρύες.
Αυτά είναι “παράξενα” γεμιστά! Μου αρέσουν πολύ, καλοκαιρινό πιάτο, με λίγες θερμίδες και νόστιμο. Τι ωραία ιδέα!
I’m going to follow the recipe and cook the peppers tomorrow. I hope that I will like their unique taste. Sincerely, http://essay-for.me/