“HAYAT: Για άλλους σημαίνει σκεπαστός και ανοιχτός εξώστης, στο εσωτερικό μέρος παραδοσιακού σπιτιού (το λεγόμενο χαγιάτι). Για άλλους σημαίνει ζωή (όπως η ετυμολογία της στην Τουρκική γλώσσα).
Για μας σημαίνει μια ευκαιρία, να δοκιμάσετε παραδοσιακές γεύσεις από την κουρδική και τουρκική κουζίνα.
Ένα όμορφο ταξίδι σε μέρη της Ανατολής μια μοναδική εμπειρία. Γιατί σημασία όπως ξέρουμε έχει το ταξίδι”
Το κείμενο είναι απόσπασμα από το φυλλάδιο του Hayat μιας μικρής οικογενειακής, (πατέρας, μητέρα, κόρη) επιχείρισης εστίασης στην οδό Ιπποκράτους 78 στα Εξάρχεια.
Τους επισκέφτηκα, για πρώτη φορά, πριν 2 μήνες ένα βράδυ, λίγο αργά για τα ωράρια τους, έτυχα όμως της καλύτερης εξυπηρέτησης με κέρασμα αυτά τα κεφτεδάκια για τα οποία θα μιλήσουμε σήμερα.
Η γεύση τους με ενθουσίασε και ζήτησα ευγενικά τη συνταγή. Με τούτα και με εκείνα, παρόλο που έχουμε φάει κι άλλες φορές κάποια βράδια, η συνταγή καταγράφηκε πριν λίγες μέρες και σήμερα εκτελέστηκε από εμένα χωρίς δυσκολίες, μπορώ να πω δε ότι η γεύση ήταν αυτή που είχα δοκιμάσει τότε.
Πριν σας δώσω αυτή τη συνταγή σας προτρέπω να επισκεφτείτε και εσείς το μαγαζί προκειμένου να απολαύστε και τις υπόλοιπες νόστιμες παρασκευές του, όπως τα υπέροχα λαχματζούν , τα πεινιρλί τα gogleme και άλλες λιχουδιές. Να πω εδώ ότι όλες οι ζύμες παρασκευάζονται από τους ίδιους, ίσως πετύχετε να παρακολουθήσετε το άνοιγμα τους.
Υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής παραγγελίας για την ώρα που θα πάτε να φάτε εκεί ή να τα πάρετε μαζί σας για το σπίτι. Να επισημάνω επίσης ότι οι τιμές είναι πολύ λογικές και οι μερίδες μεγάλες.
Περισσότερες πληροφορίες για τα πιάτα και τις διαδικασίες παραγγελίας θα βρείτε εδώ.
Mercimec kofte από το Hayat
Συστατικά
- 200 γρ κόκκινες φακές ή μια δοσομετρική κούπα
- 100 γρ πλιγούρι ψιλό ή μισή δοσομετρική κούπα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 125 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Ξεπλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με 350 ml νερό, μόλις αρχίζουν να βράζουν χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε πολύ χαμηλό ( αν η διαβάθμιση της εστίας είναι 1-9 στο 3) και αφήνουμε να βράσουν και να απορροφηθεί το νερό.
- Κλείνουμε την εστία προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και το πλιγούρι. Ανακατεύουμε σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε για 15 λεπτά.
- Στο διάστημα αυτό βάζουμε σε μικρό τηγάνι τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό και αχνίζουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
- Μεταφέρουμε το αχνισμένο κρεμμύδι στο μείγμα με τις φακές νοστιμίζουμε με το κύμινο, προσθέτουμε το μαϊντανό το δυόσμο το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε ελαφρά ή ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού σούπας δημιουργούμε κεφτεδάκια τα πλάθουμε ελαφρά και αραδιάζουμε σε πιατέλα.
- Βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα και σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι και φύλλα μαρουλιού.
- Σε μερικά εγώ πρόσθεσα ξύσμα από λεμόνι και τους ταίριαζε.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SITE ΣΑΣ! ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ !