Σοκολατένιο κέικ με βανίλιες ή δαμάσκηνα

από
Σοκολατένιο κέικ με βανίλιες

Λένε πως η σοκολάτα φτιάχνει τη διάθεση, αν και δεν μπορώ να πω ότι δουλεύει αυτό για μένα, έφτιαξα αυτό το κέικ θέλοντας να γλυκάνω την άσχημη διάθεση μου.

Σοκολατένιο κέικ με βανίλιες ή δαμασκηνα

8 κομμάτια

Συστατικά
  

  • 175 γρ βούτυρο μαλακό
  • 175 γρ ζάχαρη καστανή μαλακιά
  • 3 αυγά
  • 125 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ κακάο κοσκινισμένο
  • 175 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 75 γρ σοκολάτα 70% σε περιεκτικότητα κακάο ψιλοκομμένη
  • 400 γρ βανίλιες ή δαμάσκηνα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 3 κουτ. σούπας μαρμελάδα δαμάσκηνου
  • 1 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε σε χαμηλότερη ταχύτητα ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα αφράτο.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν ανακατεύοντας με σπάτουλα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα: αμύγδαλα, κακάο και σοκολάτα πάντα ανακατεύοντας αναδιπλώνοντας το μείγμα.
  • Ετοιμάζουμε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση στρώνοντας στη βάση χαρτί ψησίματος. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το ισιώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
  • Κόβουμε τις βανίλιες στη μέση αφαιρούμε το κουκούτσι και τις αραδιάζουμε στην επιφάνεια του μείγματος πατώντας τες να βυθιστούν ελαφρά στο μείγμα
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για περίπου 45 λεπτά. Ελέγχουμε με μια λάμα να βγαίνει καθαρή, τότε είναι έτοιμο.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και αλείφουμε την επιφάνεια με τη μαρμελάδα. Σκορπίζουμε από πάνω τα αμύγδαλα φιλέ και σερβίρουμε.
  • Όταν κρυώσει καλά το φυλάμε σε μπολ που να σκεπάζει.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε μίξερ με κάδο χρησιμοποιήστε ένα χειρός βάζοντας τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.
Αντί για βανίλιες μπορούμε να βάλουμε δαμάσκηνα.
Προσοχή στο ψήσιμο ανάλογα με το φούρνο σας ελέγξτε να μην σας παραψηθεί.
Την επόμενη μέρα το κέικ είναι πολύ καλύτερο.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 25 Οκτωβρίου 2016
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Η οικογένεια δήλωσε ενθουσιασμένη με τη μαρμελάδα δαμάσκηνο, για πρώτη φορά… Δύσκολα να την ξοδέψω σε κέικ αν και φαίνεται τέλειο, θα φαγωθεί ως έχει.

      • Ξανθή
      • 25 Οκτωβρίου 2016
      Απάντηση

      Η οικογένεια μπορεί να φάει όλη τη μαρμελάδα και να πάρει και άλλη όταν το θελήσει. Το γλυκό έχει λίγη, χαχαχα

    • Ανώνυμος
    • 26 Οκτωβρίου 2016
    Απάντηση

    Εντυπωσιακό κέικ και στην εμφάνιση, παρόλο που δεν έχει πολύπλοκη προετοιμασία! Πιστεύω πως είναι ιδανικό για την εποχή με τα ωραία, “ζεστά” του αρώματα!

    • Jerry E. Beuterbaugh
    • 27 Οκτωβρίου 2016
    Απάντηση

    May we display your logo on our new site directory? As it is now, the site title (linked back to its home page) is listed, and we think displaying the logo will attract more attention. In any event, we hope you will come by and see what is going on at SiteHoundSniffs.com.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode