Galette με παντζάρια σε ζύμη ψωμιού

Galette με παντζάρια σε ζύμη ψωμιού

Όπως έχω γράψει και σε παλιότερη ανάρτηση Galette είναι ένα είδος τάρτας ανοιχτής η οποία δεν είναι απαραίτητο να ψηθεί σε ταρτιέρα, μπορούμε να την ψήσουμε πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος.

Η ζύμη της συνήθως είναι ίδια με αυτή της τάρτας γεμίζεται αφήνοντας ένα κενό γύρω γύρω το οποίο θα διπλωθεί προς τα μέσα κλείνοντας τη γέμιση. Η γέμιση μπορεί να είναι γλυκιά ή αρμυρή.

Αυτή που σήμερα γράφω έγινε με ζύμη ψωμιού με προζύμι, γιατί όταν κάνεις “κακές” παρέες θέλεις να δοκιμάσεις τις προτάσεις τους, άλλωστε και αυτές οι παρέες έχουν δοκιμάσει δικές μου προτάσεις.

Έτσι όταν ετοίμασα ζύμη για ψωμί έβαλα παραπάνω υλικά και κράτησα ένα κομμάτι της ξεχωριστά το οποίο την άλλη ημέρα αποτέλεσε τη βάση αυτής της τάρτας.  Δείτε εδώ την ιδέα της φίλης που με ξεσήκωσε.

Όσο για τη γέμιση ήταν μια ιδέα που είχα δει σε τεύχος περιοδικού Σεπτεμβρίου που παρακολουθώ και πολλές φορές κρατώ σημειώσεις αλλά ξεχνώ που τις έχω βάλει.

Αν δεν ζυμώνετε καλό είναι να αρχίσετε, αστεία το λέω, μπορείτε να φτιάξετε μια κλασική ζύμη τάρτας ή για πιο απλή διαδικασία να χρησιμοποιήστε ένα φύλλο βουτυρένιας σφολιάτας, έχω χρησιμοποιήσει παλιότερα αυτή της Ζύμης Ψαχνών και έχω μείνει ευχαριστημένη, κυκλοφορεί και συσκευασία ενός φύλλου.

 

 

Galette με παντζάρια σε ζύμη ψωμιού
Print Recipe
Galette με παντζάρια σε ζύμη ψωμιού
Print Recipe
Συστατικά
Για τη γέμιση
  • 350 γρ παντζάρια βολβοί βάρος καθαρισμένων
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 κουτ. γλυκού κάπαρη
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 φύλλα φασκόμηλο προαιρετικό
  • ανθό αλατιού
Για το σερβίρισμα
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 πορτοκάλι το ξύσμα του μόνο
  • 1 κουτ. γλυκού Μηλόξιδο ή λευκό ξίδι
  • μερικά φύλλα ρόκας
Διαδικασία
  1. Για τη ζύμη όπως είπα στην εισαγωγή χρησιμοποίησα αυτή του ψωμιού περίπου 200 γρ θα ήταν. Υπάρχει το link στο εισαγωγικό κείμενο. Την άφησα μέσα λαδωμένο μπολ ένα βράδυ στο ψυγείο. Την επομένη την έβγαλα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Διαφορετικά χρησιμοποιείστε μια κλασική ζύμη για αρμυρή τάρτα ή ένα φύλλο σφολιάτας.
  2. Απλώνουμε σε κάθε περίπτωση σε μια λαμαρίνα ένα χαρτί ψησίματος και στη συνέχεια απλώνουμε τη ζύμη (με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια μικρού πλάστη) σε φύλλο με διάμετρο περίπου 30 εκατοστά.
  3. Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες με τη βοήθεια μαντολίνου ή πολύ κοφτερού μαχαιριού.
  4. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε ροδέλες. Σε ένα μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, την κάπαρη, το ελαιόλαδο, το φασκόμηλο (αν το προτιμήσουμε) και αρκετό πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  5. Στρώνουμε πάνω στο ανοιγμένο φύλλο τις ροδέλες από τα παντζάρια αφήνοντας 2-3 εκατοστά κενό περιμετρικά.
  6. Αραδιάζουμε από πάνω τα κρεμμύδια με τα υπόλοιπα υλικά.
  7. Διπλώνουμε προς τα μέσα το κομμάτι του φύλλου που είχαμε αφήσει κενό. Πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις για 45 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν τα παντζάρια και να ροδίσει το φύλλο.
  9. Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί πριν τη μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  10. Καβουρντίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το κουκουνάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  11. Μοιράζουμε τα φύλλα ρόκας από πάνω και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.
  12. Σερβίρουμε κόβοντας με πολύ κοφτερό μαχαίρι ή το εργαλείο που κόβουμε την πίτσα.
Σημειώσεις

Για να ψηθούν τα παντζάρια σε αυτό το χρόνο θα πρέπει να τα έχουμε κόψει σε πολύ λεπτές ροδέλες.

Αντί για κουκουνάρι μπορούμε να βάλουμε καρύδια ή φουντούκια αφού τα καβουρντίσουμε ελαφρά και μετά τα χοντροσπάσουμε.

Powered byWP Ultimate Recipe

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *