Το penattone είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού με καταγωγή από το Μιλάνο της Ιταλίας.
Παρασκευάζεται συνήθως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.
Έχει γίνει δημοφιλές και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Καναδά και την Αυστραλία αλλά και στην Ελλάδα.
Έχει σχήμα τρούλου με ύψος 12-15 εκατοστά και παρασκευάζεται σε στρογγυλή φόρμα ή σε φόρμα πολυγωνική.
Περιέχει ζαχαρωμένα φρούτα και σταφίδες ή και σοκολάτα.
Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του panettone μπορείτε να δείτε εδώ.
Δεν το είχα φτιάξει ποτέ, η Λίνα μας έχει δώσει παλιότερα τη δική της συνταγή , για όποιον βρίσκει δύσκολη αυτή του προζυμιού ας ρίξει μια ματιά.
Εγώ το είχα υποσχεθεί αρκετά χρόνια πριν, στο σύντροφο μου και να που έφτασε η ώρα του.
Η δική μου εκδοχή διαφέρει στο ότι αντί της μαγιάς χρησιμοποίησα το υγρό προζύμι μου, κάτι που κάνω εδώ και ένα χρόνο σε όλα τα ζυμώματα, μόνο ζύμη για πίτσα δεν έχω ακόμη φτιάξει με το προζύμι.
Η αρχική ιδέα από παλιό βιβλιαράκι μεγάλης εταιρείας παραγωγής τροφίμων.
Καλή Πρωτοχρονιά με Υγεία και Αγάπη παντού!!!
Panettone με υγρό προζύμι
Συστατικά
- 450 γρ αλεύρι μαλακό
- 400 γρ υγρό προζύμι
- 75 γρ ζάχαρη
- 50 ml γάλα χλιαρό
- 3 κρόκους αυγού
- 100 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 γρ γλυκά κουταλιού εσπεριδοειδών ψιλοκομμένα
- 50 γρ σταφίδες
- ξύσμα από ένα λεμόνι
Οδηγίες
- Αρκετή ώρα πριν το ζύμωμα ενεργοποιούμε το προζύμι που έχουμε κρατήσει στο ψυγείο, το φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτουμε ίση ποσότητα αλευριού και χλιαρού νερού όπως ακριβώς κάναμε την πέμπτη μέρα χωρίς όμως να αφαιρέσουμε ποσότητα από το ήδη υπάρχον. (Περισσότερα για το προζύμι στο link στο τέλος της ανάρτησης.)
- Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το προζύμι το αλεύρι κοσκινισμένο τη ζάχαρη το γάλα το βούτυρο τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους και το αλάτι. Ζυμώνουμε με το γάντζο για 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη αρκετά μαλακή.
- Σκεπάζουμε τον κάδο με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες σε ζεστό σημείο της κουζίνας.
- Όταν η ζύμη μας έχει διπλασιαστεί τοποθετούμε πάλι τον κάδο στη βάση του μίξερ ζυμώνουμε 1 λεπτό και προσθέτουμε τα κομμάτια των γλυκών το ξύσμα λεμονιού και τις σταφίδες. Ζυμώνουμε άλλο ένα λεπτό ή ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να μοιραστούν σε όλη τη ζύμη.
- Μεταφέρουμε σε φόρμα βαθιά βουτυρωμένη (υπάρχουν και μιας χρήσεως στο εμπόριο) και αφήνουμε να διπλασιαστεί ξανά ή να φτάσει μέχρι το χείλος της φόρμας.
- Με λεπίδα κάνουμε ένα σταυρό στην επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 45-50 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
- Ξεφορμάρουμε και αν θέλουμε στολίζουμε το εορταστικό μας panettone.
Καλησπέρα. Εντυπωσιακό το ύψος του, ελπίζω να ευχαριστήθηκε ο παραγγέλλων. Μια απορία, πόσο χρόνο ζυμώνεις; Μήπως παρεισέφρησε κανα μηδενικό;
Ευχαριστώ, ο δαίμων του πληκτρολογίου έκανε το θαύμα του.
Πολύ ωραίο, πολύ λαχταριστό! Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!
Σου έγινε φοβερό!!Και του χρόνου Ξανθή!
Πολύ ωραίο έγινε το Panettone σου, Ξανθή, και του χρόνου!!! Καλή Χρονιά με Υγεία και Χαρά σε σένα και την οικογένειά σου 🙂
Υπέροχο φαίνεται, Ξανθή μου!!
Πέρασα να σου αφήσω τις πιο θερμές ευχές μου για μια καλή κι ευτυχισμένη χρονιά!!!
Με υγεία και χαρά για σένα και τους αγαπημένους σου και ειρήνη στον κόσμο!!!
Πέρασα σαν ανώνυμη….. εγώ ήμουν!!!!!!
Ουάουυυ!!! Έγινε υπέροχο Ξανθή κι όλο λέω ότι θα κάνω το προζύμι κι όλο το αφήνω για κάτι άλλο! Τέλειο το πανετόνε!
Πέρασα και για να σου ευχηθώ το 2016 να είναι μια χρονιά με υγεία, αγάπη, ευτυχία και ειρήνη στον κόσμο!!!
Καλό βράδυ!
Ευχαριστώ πολύ για την φιλία σου. Εύχομαι τα καλύτερα για σένα και την οικογένειά σου. Καλή Χρονιά!!!
Ξανθή μου έγινε τέλειο !
Σου στέλνω όλες μου τις ευχές
για μια χρονιά, γεμάτη υγεία και
όμορφες οικογενειακές στιγμές !!!!