Ορυχείο αλατιού στη Wieliczka, Πολωνία


Ας κάνουμε μια μικρή ανάπαυλα στις συνταγές προκειμένου να ταξιδέψουμε με λίγες εικόνες στο Ορυχείο του αλατιού στην Πολωνία το οποίο επισκεφτήκαμε πριν είκοσι ημέρες.

Το ορυχείο αλατιού βρίσκεται στη μικρή πόλη Wieliczka, 10 χλμ νότια της Κρακοβίας.
Η εξόρυξη αλατιού ξεκίνησε από τον 13ο αιώνα και το ορυχείο βρισκόταν σε λειτουργία μέχρι το 1963 παράγοντας μαγειρικό αλάτι. Είναι ένα από τα αρχαιότερα ορυχεία αλατιού στον κόσμο (το αρχαιότερο βρίσκεται στην Bochnia, σε απόσταση 20 χλμ από την Wieliczka).
Ίχνη όμως επιφανειακής εξόρυξης αλατιού έχουν εντοπιστεί στην περιοχή και τα οποία χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή (3.500 πΧ). Με τα χρόνια το ορυχείο επεκτάθηκε σε βάθος και πλάτος και έφθασε να έχει μήκος 5,5 χλμ και πλάτος 0,5 ως 1,5 χλμ.
Το βάθος του πρώτου επιπέδου είναι στα 57 μέτρα, ενώ του 4ου 327 μέτρα. Έχουν σκαφτεί 2.350 δωμάτια ή θάλαμοι εξόρυξης, 240 χλμ διαδρόμων, 26 πηγάδια που καταλήγουν στην επιφάνεια και 180 πηγάδια που συνδέουν τα ενδιάμεσα επίπεδα.
Η ιστορική ζώνη, όμως, που έχει διαχωριστεί από το υπόλοιπο ορυχείο για λόγους προστασίας, περιλαμβάνει 218 θαλάμους και 190 πηγάδια, από τα οποία 20 θάλαμοι και πηγάδια είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες.
Το ορυχείο έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Μπαίνοντας ο επισκέπτης κατεβαίνει 378 ξύλινα σκαλοπάτια για φθάσει στο πρώτο επίπεδο σε βάθος 67 μέτρων, όπου και αρχίζει την ομαδική ξενάγηση, πάντα με τη συνοδεία ξεναγού, περπατώντας μια διαδρομή 3,5 περίπου χιλιομέτρων


και διάρκειας 2 περίπου ωρών, όπου βλέπει την ιστορία του ορυχείου και της εξόρυξης του αλατιού γενικότερα. Στο τέλος η έξοδος στην επιφάνεια γίνεται με ειδικούς ανελκυστήρες, μετά από 30 δευτερόλεπτα.

Κατά την διαδρομή ο επισκέπτης βλέπει τις τεχνικές

και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν στην εξόρυξη

αγάλματα από που δημιουργήθηκαν από αλατωρύχους παλιότερα


αλλά και από καλλιτέχνες πιο πρόσφατα


μια υπόγεια λίμνη

ακόμη και εκκλησία με πολυελαίους

η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται.

Τα αγάλματα, οι πολυέλαιοι, οι κατασκευές στο εσωτερικό της εκκλησίας, τα έργα τέχνης γενικότερα είναι κατασκευασμένα από αλάτι!!
Αξίζει τον κόπο, αν ποτέ βρεθείτε στην περιοχή της Κρακοβίας, να το επισκεφτείτε. Είναι μια εμπειρία ζωής.

Σύνδεσμοι από όπου αντλήθηκαν οι πληροφορίες που παραθέτω και που μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες:
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Wieliczka_Salt_Mine
2. http://www.kopalnia.pl/site.php?action=site&id_site=26&id_language=2&site_location=&deparment_change=true&
3. http://www.muzeum.wieliczka.pl/Museum-s-history.42.0.html?&L=1

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

12 Απαντήσεις

 1. Ο/Η gasteroplix λέει:

  έχω δει σχετικό ντοκυμαντέρ, είναι πολύ εντυπωσιακό, αλλά τυχεροί όσοι το είδατε από κοντά, εμείς προς το παρόν αρκούμαστε σε εικόνες και ευχόμαστε να πάμε κάποτε

 2. Ο/Η Maria B. λέει:

  Εγώ πάλι δεν το είχα ξανακούσει, εχω μείνει έκπληκτη!!!!! φοβερα πράγματα !!!! πω πω τι ωραία πράγματα ειδαν τα ματακια σου Ξανθή!!! αξιζε και με το παραπάνω η επίσκεψη !!!!!

  καλή μέρα και καλή εβδομάδα

 3. Ο/Η Λίνα λέει:

  Είναι φανταστικό. Μου το είχες πεί ότι ήταν ωραία αλλά… 1 φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις.
  Χαλάλι ο ποδαρόδρομος, άξιζε και με το παραπάνω.
  Καλή σου μέρα.

 4. Ο/Η iwanna λέει:

  Εκτός από τα φρούτα μάζεψες και το αλάτι των ανθρώπων;…τι είσαι εσύ ;
  χαχαχχαχα
  Πολύ ωραία η βόλτα σας και μπράβο σου που τα μοιράζεσαι μαζί μας.

 5. Ο/Η kiki λέει:

  Λειτουργεί σαν μουσείο ε; Πολυ εντυπωσιακό!

 6. Ο/Η Ξανθή λέει:

  gasteroplix εύχομαι να μπορέσετε να το επισκεφτείτε κάποια φορά!!

 7. Ο/Η Ξανθή λέει:

  Μαράκι είχα δει φωτογραφίες από το γιο μου κι είχα ενθουσιαστεί οπότε με την ευκαιρία της παρουσίας μας εκεί να κι η επίσκεψη!!

 8. Ο/Η Ξανθή λέει:

  Λίνα θα σου στείλω κι άλλες φωτό να δεις!!!

 9. Ο/Η Ξανθή λέει:

  Ιωάννα αγόρασα από εκεί αλάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό!!!

 10. Ο/Η Ξανθή λέει:

  Κική ναι σαν μουσείο κι όχι μόνο, εκκλησία, συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο, αλλά και spa.
  Για τις ανάγκες δε της συντήρησης του από το νερό που αντλήται παράγεται κι ένα μέρος αλατιού το οποίο εκμεταλλεύονται!!!

 11. Ο/Η Ελευθερία Β. λέει:

  Είναι υπέροχο μέρος σε εντυπωσιάζει κάθε γωνία εκεί μέσα, και επίσης σε κάποιους ορόφους πιο κάτω απο το σημείο που είναι το ανσανσερ για να ανέβεις πλέον επάνω έχει ένα αναρωτήριο. Σε ποιες άλλες πόλις πήγατε;

  • Ο/Η Ξανθή λέει:

   Καλημέρα Ελευθερία, το ταξίδι έγινε πριν χρόνια για το γάμο του γιου μας στην Pszczyna, πήγαμε επίσης στις λίγες μέρες που καθίσαμε στην Κρακοβία και Άουσβιτς. Ελπίζουμε σε ένα νέο ταξίδι για περισσότερες περιπλανήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.