share

Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

από
Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Για το καλό του νέου χρόνου είπα να σας γλυκάνω με ένα γλυκάκι εποχιακό!!
Γλυκό πορτοκάλι μπορούμε να φτιάξουμε με δυο τρόπους, με τις φλούδες από χοντρόφλουδα πορτοκάλια και με ολόκληρα λεπτόφλουδα.
Για σήμερα θα σας δώσω το γλυκό με τις φλούδες και όταν βρω τα λεπτόφλουδα θα ακολουθήσει κι η άλλη συνταγή.

Με την ίδια διαδικασία μπορούμε να φτιάξουμε γλυκό λεμόνι, αρκεί τα λεμόνια να είναι χοντρόφλουδα.

Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Συστατικά
  

  • 5 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα με χοντρή φλούδα
  • 750 γρ ζάχαρη
  • 750 ml νερό
  • χυμό ενός λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Ξύνουμε τα πορτοκάλια ελαφρά με τρίφτη χειρός, χωρίς να φανεί το άσπρο μέρος τους. Τα πλένουμε καλά και τα σκουπίζουμε.
  • Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις φλούδες, κόβοντας τες σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Αφαιρούμε το πολύ άσπρο της φλούδα όπου υπάρχει και τις διπλώνουμε σε ρολό περνώντας τες σε μια κλωστή μαγειρικής ή στερεώνουμε τα ρολά με οδοντογλυφίδα. Ζυγίζουμε τις φλούδες. Με πέντε μεγάλα πορτοκάλια θα πάρουμε περίπου 500 γρ φλούδες.
  • Σε νερό που βράζει τοποθετούμε τις φλούδες και βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του βρασμού για άλλες δύο φορές βράζοντας 2-3 λεπτά. Στραγγίζουμε και απλώνουμε τις φλούδες σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν για 3 – 5 ώρες.
  • Σε κατσαρόλα μετρίου μεγέθους βάζουμε 750 ml νερό και 750 γρ. ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
  • Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν

Σημειώσεις

Η διαδικασία βρασμού  έχει σκοπό το ξεπίκρισμα αλλά και το μαλάκωμα της φλούδας. Αν δεν μαλακώσουν καλά σε αυτό το στάδιο όταν πέσουν στο σιρόπι θα παραμείνουν σκληρές.
Οι ποσότητες ζάχαρης και νερού εξαρτώνται από το βάρος των φλουδών του πορτοκαλιού.οι προτεινόμενες δόσεις είναι για φλούδες καθαρισμένες ζυγισμένες 500γρ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δέσιμο του σιροπιού μπορείτε να δείτε εδώ.
Το ξύσμα των πορτοκαλιών μπορούμε να το κρατήσουμε σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη ή σε ένα βαζάκι με λίγο κονιάκ στο ψυγείο προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλα γλυκά μας.
ΥΓ μετά από χρόνια έγινε και το γλυκό με ολόκληρα πορτοκάλια τη συνταγή του μπορείτε να τη δείτε εδώ

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • iwanna
    • 4 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Kαλή χρονιά γλυκαμένη σαν το πορτοκαλάκι που έφτιαξες.

  1. Απάντηση

    Με τον ίδιο τρόπο κάνω νεραντζάκι και περγαμόντο, μόνο που τα ξεπικρίζω λίγο περισσότερο.
    Το πορτοκάλι όμως φαντάζομαι δεν θα θέλει ιδιαίτερο ξεπίκρισμα.
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

  2. Απάντηση

    Αντε…για το καλό του χρόνου θα κεραστώ κι εγώ απο το γλυκάκι σου…και από Δευτέρα είπαμε ε; δίαιτα (λέμε τώρα…)

    Υ.Γ. Η παρουσίαση υπέροχη!!!

  3. Απάντηση

    Πω πω, λαχταριστό! Γειά στα χέρια σου!

    • kiki
    • 4 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Απόψε έφτιαξα πορτοκάλι ολόκληρο, όχι φλούδα. Καλοφάγωτο Ξανθή. Δείχνει τέλειο!

  4. Απάντηση

    Τέλειο Ξανθή μου.
    Καλή Χρονιά και αρωματική σου εύχομαι.

    Εγώ πρόσφατα έφτιαξα ένα cheesk cake πορτοκάλι και επειδή δεν είχα εύκαιρη μαρμελάδα, έκανα 2 πορτοκάλια ολόκληρα μαρμελάδα-πολτό.

    Τα έβρασα 2 νεράκια για να ξεπικρύσουν για 5 λεπτά την φορά. Τα είχα τρυπήσει με σουβλάκι σε αρκετές μεριές και μετά τα έβρασα μαζί με ζαχαρη μέχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια τα πολτοποίησα στο multi μαζί με λίγο απο το ζουμάκι τους και έγινε μια ωραίοτατη μαρμελάδα-πολτός που στόλησα το γλυκό μου.

  5. Απάντηση

    Ιωάννα σε ευχαριστώ πολύ καλή χρονιά και σε σας!!

  6. Απάντηση

    Έλενα και βέβαια το νεράντζι και το περγαμόντο θέλουν πιο πολύ ξεπίκρισμα
    καλή εβδομάδα!!

  7. Απάντηση

    Μπέττυ οι δίαιτες από βδομάδα αλλά ποια εβδομάδα δε λέμε!!σε ευχαριστώ.

  8. Απάντηση

    big mama σε ευχαριστώ!!!

  9. Απάντηση

    Κική αυτό το γλυκό έπεται για πολλούς λόγους όπως ξέρεις, μόλις βρω καιρό και πορτοκάλια!!

  10. Απάντηση

    Πηνελόπη σε ευχαριστώ πολύ!!
    Αμα υπάρχει θέληση και λίγη φαντασία όλα γίνονται και γρήγορα!!

  11. Απάντηση

    λατρεμένο γλυκάκι, με φλούδα ή ολόκληρο το φρούτο το τσακίζω, ευτυχώς οι υπόλοιποι δεν το πολυτρώνε κι έτσι έχω πολλέεεεεεεεεεες μερίδες!!!
    αν τα στραγγίσω και τα βουτήξω στην κουβερτούρα εκεί να δεις τι γίνεται, πριν στεγνώσουν καλά-καλά αδειάζει η λαμαρίνα!!!
    μου τρέχουν τα σάλια το έφτιαξες πανέμορφο!!!!!

  12. Απάντηση

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ ωραία ιδέα η κουβερτούρα για μεγάλες αμαρτίες!!!σε ευχαριστώ.

    • elen
    • 5 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Αγαπημένο γλυκάκι!!! Περάστε απ το μπλογκ μου να παραλάβετε ένα βραβειάκι που έχω για σας!!!

    • dhmhtra
    • 5 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
    Το αγαπημένο γλυκό της οικογένειας.
    Πάντα υπάρχει στο σπίτι γλυκό πορτοκάλι.
    Φιλιά

  13. Απάντηση

    Εμείς έτσι κάνουμε το περγαμόντο και το νεράντζι. Το πορτοκάλι το φτιάχνουμε με την ψίχα του αλλά….δεν μου αρέσει έτσι. Θα το δοκιμάσω με τον δικό σου τρόπο.
    Καλή εβδομάδα.
    Φιλιά.

  14. Απάντηση

    αυτό το γλυκό το φτιάχνει μια θεία στο χωριό και μου αρέεεεεεσει παρόλο που είναι πικρό!φτιάχνει και περγαμόντο….μόνο σε εκείνη το τσακίζω,έχει το περιβόλι της με τις πορτοκαλιές της,τις λεμονιές τις….πόσο μου αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού!!!!!

    πολλά φιλιά

    • maya:)
    • 2 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    καλώς σε βρήκα!!λέω να το επιχειρήσω…ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνταγή!!!

    • Anonymous
    • 15 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Εκανα κι εγω το γλυκο πορτοκαλι.Καταπληκτικο!Συγχαρητηρια για τη σελιδα σας!Αυτο που την ξεχωριζει ειναι η λεπτομερης αναλυση των συνταγων και οι πολυ ωραιες φωτογραφιες!

    • Ευα
    • 15 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Το εκανα και εγω και ηταν εξαιρετικο…τα παιδακια μου το τιμησαν δεοντως….φιλια και καλη συνεχεια με απολαυστικες συνταγες!

  15. Απάντηση

    @ Ανώνυμη: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που επιλέξατε τη σελίδα μου και τη συνταγή μου.
    Χαίρομαι που σας αρέσει και για την επιτυχία του γλυκού σας.
    Ελπίζω να τα ξαναπούμε κι αν δεν σας πειράζει γράψτε και το όνομα σας.
    Καλή συνέχεια σε ότι κι αν κάνετε

    @ Εύα μπράβο!!! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Ιδιαίτερα χαίρομαι που λες ότι το τίμησαν τα παιδιά σου!!

    • ευα
    • 15 Μαρτίου 2012
    Απάντηση

    Η ανωνυμος, Ξανθη μου,ειμαι η Ευα που γραφω παρακατω.Απο λαθος μου πατησα αλλο κουμπι.βλεπεις τωρα μαθαινω το χειρισμο του η/υ.Ας παω ομως τωρα να φαω λιγο γλυκο πορτοκαλι.Εγινε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!!!!Σ ευχαριστω,Ξανθη μου.Νασαι καλα να μας δινεις τετοιες συνταγες.Αυριο θα κανω τις αγκιναρες. φιλια

  16. Απάντηση

    Εύα μου μη στεναχωριέσαι καθόλου αρκεί που προσπαθείς κι ευχαριστώ και πάλι για την επικοινωνία.

    • Anonymous
    • 28 Μαΐου 2012
    Απάντηση

    cheers for that! Your post has brightened my day and thus i can safely make a comment

    • Eleanna
    • 20 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Πορτοκάλι, νερατζάκι και περγαμόντο είναι τα αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού! Και μ’αρέσουν έτσι όπως τα φτιάχνεις, “ρολέ”. Υπέροχη συνταγή Ξανθή μου! Φιλιά!

    • Eri
    • 22 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Αχ Ξανθή με ξεσηκώνεις, τρελαίνομαι για γλυκό πορτοκάλι!

    • Anonymous
    • 2 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    εξαιρετικό σάιτ…
    Γιατί δεν μας δείχνετε βήμα βήμα πως να δένουμε τα σιρόπια… πόσο με έχει προβληματίσει αυτό!!!!

    • Anonymous
    • 20 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    Το γλυκό σου φαίνεται εξαιρετικό! Έχει κρατήσει κ το χρώμα του! Οι φλούδες βράζονται στη μέγιστη φωτιά? Γιατί ο χρόνος βρασίματος είναι σχετικός με την ένταση της φωτιάς. Πρέπει δηλαδή οι φλούδες να μαλακώσουν καλά?

  17. Απάντηση

    Οι φλούδες πρέπει αν μαλακώσουν όχι όμως πολύ γιαυτό και τις τοποθετούμε για βράσιμο σε νερό που βράζει ήδη στο μέγιστο της έντασης.

    • fantasia
    • 18 Φεβρουαρίου 2014
    Απάντηση

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    • fantasia
    • 18 Φεβρουαρίου 2014
    Απάντηση

    Γειά σας, θέλω να κάνω τη συνταγή και αναρωτιέμαι αν είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί η εξωτερική πορτοκαλή επιφάνεια. Αν δεν την ξύσω, δεν πρόκειται να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια;

    Ευχαριστώ.

    • ΠΕΤΡΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ
    • 13 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    γιατη δεν μπορω να εκτοιπωσω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode