Για σήμερα υπήρχε παραγγελία: κουνέλι στιφάδο.
Αγόρασα λοιπόν ένα κουνελάκι και επειδή εμείς τρεις άνθρωποι είμαστε πόσο να φάμε το μοίρασα στη μέση, έκανα το μισό στιφάδο και το άλλο μια άλλη φορά κάτι άλλο.
Έχουμε όμως κι ένα άλλο θέμα να μην είναι πολύ βαρύ γιατί έχουμε κι ευαίσθητα στομάχια. Έτσι προσπάθησα να τα πετύχω όλα και στιφάδο αλλά και ελαφρύ!!
Τα υλικά που χρειάστηκα
1/2 κουνέλι κομμένο σε μερίδες
1/2 ποτήρι κρασιού ξύδι
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
1/2 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
3/4 από μια κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι πιπέρι
Πολύ λίγα μπαχαρικά (κανέλα μπαχάρι)
1/2 κιλό κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο
Τι έκανα:
Έπλυνα καλά το κουνέλι το καθάρισα από τυχόν τριχούλες και ψιλά κοκαλάκια και το έβαλα σε ένα μπολ με νερό και το ξύδι να κάνει ένα μικρό μπάνιο για 2-3 ώρες.
Στη συνέχεια το έβγαλα και το σκούπισα καλά με χαρτί κουζίνας.
Σε πλατιά κατσαρόλα έβαλα λίγο νερό με το κρεμμύδι το έβρασα και στη συνέχεια πρόσθεσα το λάδι σοτάροντας πολύ λίγο. Πρόσθεσα τα κομμάτια του κουνελιού κι άφησα να σοταριστούν κι αυτά πολύ λίγο.
Στη συνέχεια έσβησα με το κρασί και πρόσθεσα τις ντομάτες το σκόρδο τα φύλλα δάφνης κι ένα ποτήρι ζεστό νερό .
Άφησα σε μέτρια φωτιά το κουνελάκι να βράζει.
Σε κατσαρόλα με νερό που έβραζε έκανα ένα γρήγορο ζεμάτισμα στα κρεμμυδάκια τα στράγγισα και τα ξέπλυνα με κρύο νερό. Έκοψα λίγο τις δύο άκρες και πίεσα για να βγει το φλούδι και το πρώτο φύλλο. Μετά έκανα δυο μικρές κοψιές στο σημείο της ρίζας, όχι μεγαλύτερες από ένα εκατοστό.
Όταν το κουνελάκι είχε σχεδόν βράσει πρόσθεσα τα κρεμμυδάκια αλατοπιπέρωσα και σε μια μικρή γάζα έδεσα τα μπαχαρικά και τα πρόσθεσα κι αυτά. (έτσι θα τα βρω εύκολα και θα αφαιρέσω).
Συνέχισα το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας που και που με κούνημα της κατσαρόλας.
Μόλις τα κρεμμυδάκια είχαν βράσει έδεσα τη σάλτσα σε λίγο πιο δυνατή φωτιά.
Συνοδεύσαμε το γεύμα μας με ζεστό σπιτικό ψωμί σαλάτα λάχανο και τυρί φέτα.
Βέβαια και με καλό κρασί σπιτικό που έφτασε από τη Νάξο πεσκέσι της αγαπητής εξαδέλφης Ιωάννας και του συζύγου της.
Καλές Αποκριές σε όλους!!!
Καλοφάγωτο το στιφάδο σας και την επόμενη φορά θα σας φέρω μερικά ορτύκια να κάνετε με ρύζι πιλάφι να ευχαριστηθείτε φαγητό.Όσο για άλλα εδέσματα….πρέπει να τα γευθείτε στην έδρα τους…..δηλαδή στο νησί!!!
Kαλησπερα ..Εχει καιρο που η κορη μου ζηταει να τις μαγειρεψω στιφαδο ..Θα δω την συνταγη σας και ελπιζω να την πετυχω …
Καλοφαγοτο ..
Ιωάννα σε ευχαριστούμε πολύ, προτειμούμε να τα φάμε από τα χεράκια σου τώρα στο νησί εδώ ανάλογα με την εποχή θα δείξει!!!
Το blog της Θεσσαλονικιας: Καλησπέρα, και βέβαια θα το πετύχεις δεν είναι καμμιά επιστήμη, όλα απλά τα βήματα.
Θα περιμένω την απάντηση σου όταν το φτιάξεις.
Apo ta agapimena mou fagita…kouneli/lago stifado. Mpoliko kremmidia, psomaki, krasi, oiokogenia.
Αχ κουνελάκι κουνελάκι…. τι όμορφο φαγάκι!!! και φρέσκο ψωμάκι για βουτίτσες!!!και καλό κρασάκι ότι πρέπει!! Καλή εβδομάδα!!
Peter καλησπέρα!!πράγματι οικογενειακό φαγητό μιας και σήμερα είναι κι αποκριές.
Μα και συ όλα τα Ελληνικά φαγητά τα έχεις κάνει γνωστά σε όλο τον κόσμο!!
Καλές αποκριές!!!
elen Καλή εβδομάδα και σε σας και καλές αποκριές!!
Τώρα όπως έγραψες το κουνελάκι κουνελάκι… το μεσημέρι γελάσαμε πολύ γιατί κάποιος στο τραπέζι είπε αυτό το κουνελάκι δεν άκουγε όπως λέει το τραγουδάκι και γιαυτό το τρώμε!!!
Ωραίο φαγάκι είχατε και σούπερ το μαγείρεψες!
Καλές Απόκριες να χουμε!
χειροκροτω τη συνταγή γιατι κι εμεις ευαισθητα στομαχια εχουμε εδω 🙂
Έτσι το φτιάχνω κι εγώ αλλά δεν ήξερα το κόλπο με τα κρεμυδάκια στο νερό και παιδευόμουν με το μαχαίρι.
Να είσαι καλά.
Έλενα ευχαριστώ καλές Απόκριες!!
cook σε ευχαριστώ, τελικά έγινε αρκετά ελαφρύ!!
Thalassenia καλώς ήρθες στην παρέα μας.
Το κόλπο για τα κρεμμυδάκια είναι από παλιό βιβλίο μαγειρικής και σωτήριο γιατί αποφεύγεις και το κλάψιμο!!!
Το κουνέλι δε το τρώνε πολλά μέλη της οικογένειας αλλά αν είμασταν γείτονες, ο άντρας μου πολύ θα ήθελε ένα πιατάκι!
big mama δε μένουμε και πολύ μακριά οπότε την επόμενη φορά θα ξέρω!!
Μαζί ψωνίσαμε το σ/κ Ξανθή μου;Τι σύμπτωση!Κι εγώ πήρα κουνέλι για στιφάδο…δε βρήκα όμως τα κρεμμυδάκια κ έτσι το’βαλα στην κατάψυξη.Απ΄τα λατρευτά μου φαγητά
Καλό βράδυ
Ξανθή μου αλήθεια γιατί το έκανες μπάνιο σε νερό και ξύδι; Θυμωμένο ήτανε; χαχα
Πολύ μου αρέσει πάντως σαν φαγητό αλλά και εμένα μου έπεσε βαρύ την προηγούμενη φορά, γι΄αυτό την επόμενη φορά θα τα ζεματίσω και εγώ τα κρεμμύδια.
Φιλιά.
Και λοιπόν; εύχομαι να βρεις κρεμμυδάκια και καλή επιτυχία στη μαγειρική σου!
καλό βράδυ.
Φιλενάδα γιατί με πειράζεις; θυμωμένη μάλλον εγώ είμαι αυτό την εποχή όπως ξέρεις, αλλά το κουνέλι το έκανα μπάνιο αντί της μαρινάδας που προτείνεται συνήθως γιατί μου φαινόταν ότι θα το επιβάρυνε αρκετά.
Φιλάκια σε όλους!!!
Καλημέρα στις κουκλίτσες μας !!
Ξανθούλα ο αντρας μου λατρεύει το κουνέλι, εγώ ετσι κι ετσι. Οπότε παίρνω μεριδούλα για εκείνον και σε φιλώ πολύ.
Καλημέρα Μαράκι ευχαρίστως μια μερίδα στο Φώτη!!!
Φιλάκια!!
αυτο και αν ειναι φαγητο…συγκαταλεγεται στα αγαπημενα μου…μου ανοιξες την ορεξη!!!