Αγαπημένοι μου φίλοι ένα χρόνος περίπου πέρασε από την ημέρα που η Λίνα με έβαλε στο σπιτικό της κι άρχισα να γράφω κι εγώ μαζί της τις ιδέες μου και τα πειράματα μου. Με τη Λίνα γνωριζόμασταν από κάποιο άλλο site μαγειρικής ήταν από τις πρώτες σχεδόν που σχολίασε συνταγή μου και ανταλλάσσαμε τις απόψεις μας όχι μόνο μέσα από το site αλλά κι από το μπλογκόσπιτο της μιας και προϋπήρχε από το 2008.
Ώσπου κάποια στιγμή αποφασίσαμε να συστεγαστούμε σε αυτό το σπιτικό!!
Πλέον η Λίνα αλλά κι όλη η οικογένεια της για μένα είναι μέλη της οικογένειας μου πράγμα που είμαι σίγουρη ότι συμβαίνει και για εκείνη. Για να γιορτάσουμε αυτή τη συνύπαρξη αλλά κι εν όψει του ερχομού του Πάσχα, θα σας δώσω σήμερα την τεχνική του ψησίματος του Πασχαλινού αρνιού ένα θέμα που το γνωρίζω καλά από τα παιδικά μου χρόνια μιας και δεν είμαι σε θέση να μετρήσω πόσα έχω σουβλίσει και πόσα έχω ψήσει.
Την γνώση αυτή την οφείλω στον Πατέρα μου μιας κι ήταν ένα από τα επαγγέλματα του.
Οι φωτογραφίες είναι από το οικογενειακό μας αρχείο διαφόρων ετών.
Στο διδάξαντα οφείλουμε όλοι μας ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα μας έμαθε να φτιάχνουμε αλλά και γιαυτό που είμαστε σήμερα!!!
Τα υλικά μας
1 αρνί ή κατσίκι ολόκληρο (το βάρος είναι θέμα το πόσα άτομα θα ταΐσετε κι αν τρώτε το ψητό κρύο).
Αλάτι πιπέρι ρίγανη.
Σπάγκο για το ράψιμο ( αυτόν που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική)
Σακοράφα1-2 λαδόκολλες
Και φυσικά ψησταριά και σούβλα ψησίματος αρνιού με τα κατάλληλα εξαρτήματα.
Κάρβουνα ξύλου ή μπόλικα ξύλα.
Διαδικασία Καθαρίζουμε καλά το αρνί από αίματα και τρίχες. Πάνω σε μεγάλο τραπέζι στρώνουμε ένα τραπεζομάντιλο νάιλον ή πολλές λαδόκολλες .Ακουμπάμε πάνω στο τραπέζι το αρνί μας και με τη βοήθεια ενός ακόμη ατόμου περνάμε τη σούβλα από τα πόδια προς το κεφάλι φροντίζοντας να σφηνωθούν καλά οι γάντζοι της σούβλας στα μπούτια του αρνιού.
Δένουμε τα πόδια πάνω στη σούβλα με σύρμα και σφίγγουμε καλά με τη βοήθεια μιας πένσας.
Την ίδια διαδικασία κάνουμε και για το σβέρκο. Εάν έχουμε τους ειδικούς σφιγκτήρες για τη μέση του αρνιού τους εφαρμόζουμε στη μέση και σφίγγουμε καλά. Διαφορετικά σφίγγουμε τη μέση με χοντρό σύρμα.
Αυτά τα στάδια είναι πολύ σημαντικά γιατί αν δεν σφίξουμε καλά το αρνί πάνω στη σούβλα όταν αρχίσουμε το ψήσιμο θα γυρίζουμε γύρω γύρω τη σούβλα μόνο κι όχι και το αρνί.
Ρίχνουμε αλάτι πιπέρι ρίγανη μέσα στην κοιλιά του αρνιού.
Σε κάποια μέρη βάζουν μέσα στην κοιλιά γραβιέρα ή κεφαλοτύρι. Αν το κάνετε αυτό θα πρέπει να κρατήσετε λίγο το αλάτι.
Ανοίγουμε με ένα μυτερό μαχαίρι σχισμές στα μπούτια και στις πλάτες (κάτω από το χεράκι) και αλατοπιπερώνουμε.
Τυλίγουμε το αρνί με λαδόκολλες και τις δένουμε με σπάγκο γύρω γύρω.
Έχουμε ανάψει ήδη τη φωτιά μας είτε με κάρβουνα είτε με ξύλα .
Όταν η φωτιά είναι έτοιμη την απλώνουμε κατά μήκος της ψησταριάς βάζοντας περισσότερη στο μέρος των ποδιών και της πλάτης.
Τοποθετούμε το αρνί στην πιο ψηλή θέση της ψησταριάς και το γυρίζουμε γρήγορα στην αρχή γιατί αλλιώς θα μας αρπάξει.
Ο συνολικός χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το βάρος του αρνιού. Καλό είναι να έχετε εφεδρική φωτιά κάπου ώστε να προσθέσετε αν σας χρειαστεί.
Για ένα αρνί 8- 10 κιλά ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου 2 έως 2 1/2 ώρες. Την πρώτη ώρα το ψήνετε στην πάνω θέση γυρίζοντας γρήγορα και συνεχίζετε μετά στην πιο χαμηλή γυρίζοντας πιο αργά.
Λίγη ώρα πριν το τέλος βγάζετε τις λαδόκολλες ώστε να ξεροψηθεί η πέτσα του αρνιού.
Ένα κόλπο για να καταλάβετε ότι το αρνί σας είναι έτοιμο είναι να πατάτε το χεράκι προς τα μέσα κι αν πατιέται εύκολα το αρνί είναι ψημένο. Επίσης άλλο κριτήριο είναι να έχουν ανοίξει τα πόδια στις κλειδώσεις ή ένα μαχαίρι μυτερό να μπαίνει εύκολα στο μπούτι ή στην πλάτη.
Και μη μου πείτε ποιος γυρίζει αρνί δύο ώρες!!! όλοι εναλλάξ!!!!!
Πάσχα Ελληνικό χωρίς αρνί ψητό και κοκορέτσι δεν νοείται!!
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!!!!
Tι ωραίες αναμνήσεις!!!!!!!!!!
Καλό Πάσχα σε όλους.
Αχ Ξανθή γιατί μου το κάνεις αυτό;; Πού να βρω εδώ τέτοιο αρνί να σουβλίσω και φυσικά ούτε λόγος για κοκορέτσι! Δυστυχώς Πάσχα θα κάνω εδώ μακριά από την οικογένειά μου οπότε μας βλέπω με κανένα μπουτάκι αρνιού, το πολύ, ανήμερα Πάσχα.
Με το καλό να σουβλίσετε τον οβελία και φέτος κι αν το θυμηθείς φάε ένα κομματάκι κοκορέτσι και για μένα 🙂
Καλό Πάσχα!!!
Μάγδα
Γλυκιά μου Ξανθή, είναι τιμή μου να συνεργάζομαι μαζί σου και ξέρεις ότι και εγώ σε αισθάνομαι δικό μου άνθρωπο και μοιράζομαι μαζί σου τα πάντα, κάτι που κάνω πολύ δύσκολα ακόμα και με τους φίλους μας.
Εύχομαι λοιπόν να είμαστε μαζί για πολλά πολλά χρόνια ακόμα.
Φίλη μου αγαπημένη, εύχομαι στην οικογένεια σου, που ξέρεις πόσο αγαπάμε, Καλό Πάσχα με αγάπη και υγεία.
Όσο για την ανάρτηση είναι πολύ ΣΟΥΠΕΡ και οι φωτογραφίες ΤΕΛΕΙΕΣ.
Φιλιά σε όλους.
Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου Ξανθή. Είναι μια τέχνη που λίγοι την κατέχουν. Ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας. Καλό Πάσχα με υγεία και χαρά να χαίρεστε τις οικογένειες σας!!!!
και του χρονου να ειμστε καλα !!!!!!!!!
Καταπληκτική η περιγραφή σου Ξανθή μου!! Με το καλό, λοιπόν, και καλή Λαμπρή!
Λοιπόν, ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι το σούβλισμα του αρνιού χρειάζεται ειδικές γνώσεις και τέχνη….ε λοιπόν έκανα λάθος! Εδώ παραδοσιακά δε σουβλίζουμε αρνί….τα τελευταία χρόνια επιχειρήσαμε μια δυο φορές με αρκετή …αποτυχία θα έλεγα (δε φαγώθηκε όλο, μέσα ήταν άψητο). Αν το επιχειρήσουμε και φέτος θα τυπώσω τα γραφόμενά σου να τα δώσω στους ψήστες. Ευχαριστούμε προκαταβολικά και σένα και όποιον σε δίδαξε!!!
Thelo kokoretsiiiiiiiiiii
@ Ιωάννα τις ίδιες αναμνήσεις έχεις κι εσύ!!
@ Μάγδα μη νομίζεις ότι κι εμείς σουβλίζουμε πάντα, αν κι έχω την υποδομή στη βεράντα ποιος να φάει ένα ολόκληρο αρνί και το τρώμε μόνο ζεστό.Κοκορέτσι μάλλον θα φτιάξουμε.
@ Λίνα τα είπαμε κι από το τηλέφωνο εύχομαι να είμαστε καλά να μπορούμε για χρόνια να εξασκούμε τα χόμπυ μας!!!
Φιλάκια!!
@ elen καλό Πάσχα και σε σας!!!
@ Ασπα σε ευχαριστούμε πολύ!!!
@ Όλγα ελπίζω εκεί που είσαι να σουβλίζουνε!!!
Καλή Λαμπρή και σε σένα!!!
@ Ανεράιδα αν ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες για το δέσιμο του αρνιού όλα τα άλλα είναι εύκολα.
Καλό Πάσχα!!!
@ Royal Coconut έρχεται με κούριερ στο Μόναχο;; ευχαρίστως γιατί έχω και φίλους εκεί Γερμανούς να σας στείλω.
Καλό Πάσχα!!!!
Ευχαριστώ πολύ !!!
Η συνταγή σας το ελαχιστο που μπορώ να πω ειναι ΤΕΛΕΙΑ.
Ψάχνωντας περσι (2010)στα διάφορα site διάβασα ανάμεσα σε πάρα πολλά
τη δικιά σας ,την υλοποίησα κατα γράμμα και το αποτέλεσμα με δικαίωσε 100%.Φετος 2011 απλά την επανέλαβα …και οσο ψείνω εσθάνθηκα την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για αλλη μια φορά.
Χρήστος Αθήνα 24/4/2011
Εαν κρατήσετε το αρνί στην πάνω σκάλα και το γυρνάτε γρήγορα (με μέτρια φωτιά) για μιάμιση ώρα, οι λαδόκολλες δεν χριάζονται. Με τον τρόπο αυτό δεν ξερένεται το αρνί. Μετά την μιάμιση ώρα το κάνετε ότι θέλετε.
Σας ευχαριστώ για την επισήμανση, ψήνω αρνιά από την ηλικία του Δημοτικού σχολείου λόγω του ότι ο πατέρας μου είχε μαγαζί. Η πρόταση μου για τη λαδόκολλα είναι για τους πιο άπειρους την έχω δοκιμάσει πολλές φορές και δεν ξεραίνεται το αρνί.