Κολοκυθοανθούς στην Αθήνα δεν βρίσκω εύκολα για να μην πω καθόλου.
Στην τελευταία μου βόλτα στο χωριό ζήτησα την άδεια από φίλους να επισκεφτώ το περιβόλι τους προκειμένου να μαζέψω κολοκυθοανθούς.
Άλλη χάρη να τους μαζεύεις μόνος σου!!!
Επειδή δεν προλάβαινα να τους μαγειρέψω τους καθάρισα και τους έβαλα σε πυργάκια τον ένα μέσα στον άλλο, μετά σε πλαστικό μεγάλο κουτί και τους έφερα στην Αθήνα.
Ω του θαύματος δεν έπαθαν τίποτα!!
Τους πιο πολλούς τους γέμισα με ρύζι και μυρωδικά και λίγους τους γέμισα με τυριά.
Ας σας πω τι έκανα
Σε ένα μπολ έκοψα
Ένα μεγάλο κρεμμύδι,
Ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό,
1 μέτρια ώριμη ντομάτα
1 κουταλιά της σούπας ξερό δυόσμο
4 κουταλιές ρύζι κατάλληλο για γεμιστά
2 κουταλάκια του γλυκού κουκουνάρι
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ποτήρι κρασιού λάδι
Ανακάτεψα καλά τη γέμιση κι άρχισα το γέμισμα. Με κουταλάκι του γλυκού έβαζα μέσα στον κάθε κολοκυθοανθό γέμιση και έκλεινα προσεκτικά τα φυλλαράκια του προς τα μέσα.
Για το τελικό μαγείρεμα έχουμε δυο επιλογές.
Η πρώτη είναι να τους ψήσουμε στο φούρνο. Η δεύτερη είναι να τους βράσουμε σε κατσαρόλα, κι αυτό έκανα.
Αράδιασα τους γεμισμένους κολοκυθοανθούς σε κατσαρόλα όπως τα ντολμαδάκια πρόσθεσα νερό ζεστό μέχρι να σκεπάζουν καλά έβαλα από πάνω ένα πιάτο κι έβρασα σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα μέχρι να μην έχουν καθόλου υγρά.
Τους υπόλοιπους τους γέμισα με ένα μείγμα τυριών (φέτα γραβιέρα ή όποιο άλλο εσείς θέλετε) με την προσθήκη ενός αυγού και λίγο πιπέρι.
Αφού γέμισα τους κολοκυθοανθούς τους πέρασα από ένα μέτριο κουρκούτι και τους τηγάνισα.
Και οι δυο επιλογές τέλειες, είχα χρόνια να απολαύσω ένα τέτοιο παραδοσιακό έδεσμα γιαυτό το μοιράζομαι μαζί σας.
Ενημέρωση 1/10/2012
Επειδή μια “έρημη” κολοκυθιά θέλησε να μου χαρίσει αρκετούς από τους ανθούς της τους έφερα στην Αθήνα και αυτοσχεδίασα ξεκαθαρίζοντας και την κατάψυξη.
Είχα λοιπόν 2 1/2 κομμάτια ξαρμυρισμένου μπακαλιάρου στην κατάψυξη και σκέφτηκα να τα εκμεταλλευτώ γεμίζοντας του ανθούς.
Έτσι έκοψα σε πολύ μικρά κομματάκια μέρος από το μπακαλιάρο πρόσθεσα ψιλοκομμένα κρεμμύδι, δυόσμο και μαϊντανό λίγο πιπέρι και κόλιαντρο λαδάκι και γέμισα όσα λουλούδια είχα.
Τα άλλα δυο κομμάτια του μπακαλιάρου τα έβαλα στο κέντρο της κατσαρόλας με λίγα ψιλοκομμένα ντοματάκια και λίγο πιπέρι και λάδι.
Τους λατρεύω τους κολοκυθοανθούς!!!!!!!!!!!
Ksana pinao gia Kolokithoanththous…tela fagaki.
Τι όμορφα λουλούδια! Υπέροχο χρώμα! Και τι ωραία που γεμίζονται!
Γεια στα χέρια σου!
Δηλαδή έφτιαξες γιαπράκια;….τι μου θύμισες…………η συγχωρεμένη η μάνα μου τους έβαζε ανάμεσα στις ντομάτες τις γεμιστές σε χάλκινο ταψί στη γάστρα στο χωριό………….ακόμα έχω τη γεύση στα χείλη μου………..ξανάφαγα πριν 2 χρόνια σε μια ταβέρνα στα Βίλια -στη μέση του πουθενά μέσα στο βουνό- αλλά από γεύση δεν συγκρινόντουσαν.
Μυρίζει και θυμίζει παιδικά χρόνια και καλοκαίρια στη Μυτιλήνη, κράτησε μου μεριδούλα!
Εγώ θέλω τους τηγανιτούς!!! Είναι υπέροχη. Αλλά φέτος δεν υπάρχουν κολοκυθοανθοί. Έχει πέσει αρρώστια και τα έχει ξεκάνει όλα.
Να πω όμως και εγώ ένα τρίτο τρόπο που είναι υπέροχη!! Τους γεμίζεις με το μείγμα των γεμιστών και τους ψήνεις στο φούρνο μαζί με τις μελιτζάνες, ντομάτες κλπ. Είναι καταπληκτικοί και έτσι.
Φιλάκια.
Τρελαίνομαι για ανθούς, είναι υπέροχοι! Τηγανιτούς με τυριά δεν τους έχω φάει, μου κέντρισες την περιέργεια τώρα….
Ξανθή μου καλημέρα!!
Τα μοναδικά γεμιστά που τρώω!!
Τα έχεις κάνει ζηλευτά!!!
Και οι 2 συνταγές είναι υπέροχες!!
Φιλάκια πάρα πολλά!!!!
Ξανθή υπέροχα πιάτα, και τα δύο! Προτιμώ όμως το πρώτο. Οτιδήποτε γεμιστό με ρύζι είναι αγαπημένο μου.
Μάγδα
@ Asteri και ποιος δεν τους λατρεύει!
@ Peter εσύ που βρίσκεις και στον Καναδά τι τυχερός!!!
@ Αγγελική μου σε ευχαριστώ το χρώμα ιδιαίτερα όταν είσαι κοντά στον αγρό είναι καταπληκτικό αλλά δεν είχα μαζί μου μηχανή.
@ Ιωάννα τι θυμήθηκες τώρα άστα, τι ωραία φαγητά μαγειρεμένα στη γάστρα με υλικά κατευθείαν από τον κήπο.
Που θα πάει θα τα αναβιώσουμε σιγά σιγά.
Φιλάκια.
@ Taste Advisor κι εσύ στις αναμνήσεις;; δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από αυτές τις αναμνήσεις.
Ευχαριστώ
Λίνα η μητέρα μου πάντα έφτιαχνε ένα μεγάλο ταψί γεμιστά με όλα τα λαχανικά του κήπου μας και φυσικά ανάμεσα έβαζε πάντα και γεμιστούς κολοκυθοανθούς.Για να φτουράει το φαγητό όπως έλεγαν μιας και οι συνθήκες στο χωριό ήταν δύσκολες.
Πολλά φιλιά και Χρόνια Πολλά στην κούκλα σου!!!!
@ Ανεράιδα πιστεύω ότι εσύ εκεί θα βρίσκεις πιο εύκολα από εμάς, για δοκίμασε με τυριά.
@ Εύα όταν ξαναφτιάξω θα σε φωνάξω να σου κάνω το τραπέζι!!
Φιλάκια
@ Μάγδα μη μου πεις ότι βρίσκεις εκεί κολοκυθοανθούς;;;
Όντως τα γεμιστά είναι το πιο ωραίο καλοκαιρινό φαγητό!!
Πολλά φιλιά από μια Αθήνα που βράζει.
αγαπημένα φαγάκια αλλά μόνο αν πετύχουμε σε καμιά λαϊκή αγορά τους απολαμβάνουμε
Πεντανόστιμο! Πανέμορα τα λουλουδάκια σου. Αν είχα μαγειρέψει και εγώ τα λουλουδάκια που είχα στη διακόσμηση της συνταγής, μπορεί να είχα καλύτερη τύχη, τι λες; χαχαχα!
Όντως τέλειες οι επιλογές σου Ξανθή! Θα τους γευτώ τον άλλο μήνα στο νησί!! Και με τους 2 τρόπους :))
Φιλιά
Καλό απόγευμα
Ξανθή μου καλή σου μέρα.
Υπέροχο το φαγητό σου. Έχω να φάω κολοκυνθοανθούς από τότε που νεαρός ήμουν στην Ελλάδα. Εδώ που να τους βρούμε;
Πάντως μου άνοιξες την όρεξη.
Νάσαι καλά
Ντένης από 7/νησα
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ εδώ ούτε στη λαϊκή δεν τα έχω πετύχει.
@ big mama καλέ τι λες σιγά μια χαρά είναι η συνταγή σου κι η φωτογραφία σπέσιαλ.Όσο για την τύχη εγώ δεν έχω κερδίσει ποτέ τίποτα μέχρι τώρα!!Σιγάααααα!!!
Γιώργο αχ κι εγώ θέλω και χωριό και νησί αλλά δεν ξέρω πότε;;;;
Πολλά φιλιά και καλό σου απόγευμα.
κ. Κονταρίνη κι εγώ στην Αθήνα δεν βρίσκω είδα όμως τον Peter M που είναι Καναδά και είχε μια συνταγή με κολοκυθοανθούς.
Καλό σας απόγευμα και σας ευχαριστώ πολύ.
Τρελαίνομαι για γεμιστούς κολοκυθοανθούς, είναι απλά υπέροχοι!
Τρελαίνομαι για γεμιστούς κολοκυθοανθούς, είναι απλά υπέροχοι!
manousina σε ευχαριστώ!!
muy ricos, supongo que las nueces de pino es lo que aquí llamamos piñones, ya he tomado nota, un saludo
Inma well come to my place, thank you for you interest
Με ρυζάκι τους φτιάχνει και η πεθερά μου (σε Μυτιληνιά συνταγή)….κάπου έχω το χαρτάκι με την συνταγή αλλά δεν θυμάμαι που :))
Με τυριά δεν έχω φάει,φαίνονται ωραίοι.Καλό βράδυ!
pandora , καλώς την που είσαι κοριτσάκι χάθηκες.
Για βρες τη συνταγή από τη Μυτιλήνη να δούμε πως τα φτιάχνουν εκεί.
Καλό σου βράδυ.
Και οι δύο συνταγες νοστιμότατες, αλλά σε αυτούς τους τηγανητούς κόλλησα και δεν λέω να ξεκολλήσω, απίθανοι φαίνονται!!!
Μπράβο Ξανθή!!
ΕΛΕΝΑ αυτοί τρώγονται δυο δυο οπότε πρέπει να βρούμε πολλούς ανθούς!!
Καλό βράδυ.
Πραγματικά λατρεύω τους κολοκυθοανθούς! Και δεν μπορώ να τους βρω με τίποτα στην Αθήνα !! Μπράβο σου, ωραίες συνταγές!
Χρυσαυγή καλώς ήρθες.
Στη λαϊκή αγορά κάποιες φορές έχουν κολοκυθάκια με ανθούς αλλά δεν πωλούνται ξεχωριστά, όπως βέβαια δεν είναι και πολύ φρέσκοι.
Η Αθήνα έχει τα καλά της;;; αλλά και αρκετά κακά.
Σε ευχαριστώ.
Γεμιστούς με τυριά και κουρκούτι έφτιαξα κι εγώ πρόσφατα και ο άντρας μου πάει στο περιβόλι μαζεύει 5-6 λουλουδάκια μου τα φέρνει και τους φτιάχνω περίπου 3 φορές την εβδομάδα για μεζεδάκι το βραδάκι!
ελπίζω να κράτησες κανένας για τα γεμιστά είτε με ρύζι είτε με κιμά.Εδώ βρίσκουμε ακόμα και στο σούπερ μαρκετ,χρυσοπληρώνουμε βέβαια
καλησπέρα 🙂
χχχ
Ξανθή μου,τέλειοι…
χτές τους βρήκα στο περιβόλι και τους έκανα κι εγώ με τυριά και κουρκούτι..
καλημέρες κολοκυνθοανθιστές..-:))
Λοιπόν, στη μνήμη μου έχω καταγράψει ότι δεν μου πολυάρεσαν μια φορά που είχα φάει, αλλά με τόσες που τους φτιάχνετε, αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να ξαναδοκιμάσω…
Ξανθή μου,η νοστιμιά τους είναι ασυναγώνιστη!
Κι εγώ με ρυζάκι τους φτιάχνω,μου στέλνουν και έτοιμους σε αλουμινένια ταψάκια για τον καταψύκτη και τους γευόμαστε το χειμώνα.
Φιλιά!
Λίλα ποιος στη χάρη σου εσένα που τους έχεις τους ανθούς μες στα πόδια σου!!
Και λοιπόν;; βρίσκεις βρε θηρίο στην Ιταλία ανθούς!!!
SpIrToKoYto που είναι αυτό το περιβόλι να το έχω υπόψιν μου όταν ξαναέρθω στα μέρη σας;;;
Καλημέρα!!
Κική μήπως να δοκιμάσεις;;κάπου είδα αυτές τις μέρες της απουσίας δυο τρεις ακόμα συνδυασμούς αλλά δεν συγκράτησε το μυαλό μου κανέναν, κουρκούτι μυαλό!!!χαχαχα
καλημέρα!!
Ελένη έτσι όπως λες στην κατάψυξη έφτιαχνε η μητέρα μου όταν ήταν στο χωριό!!
Που είσαι τι νέα;;εμείς αποκτήσαμε ένα μικρό ζουζουνάκι!!
Φιλιά.
Το αγαπημένο μου φαγητό! Με άνεση τρώω ένα ταψι. Στο βιβλίο μου έχει περίοπτη θέση μια συνταγή “μαμάς” συγχωριανής μου!
αν ξαναφτιαξετε τους ανθους με τα τυρια καντε κουρκουτι με μπυρα και ενα αυγο αντι νερο -λουκουμαδες σκετοι-
και αν…αν λεω τωρα… εχετε πολλους και τους γεμισετε με τυρακι και ζαμπον βαλετε τους στην καταψυξη για να τους εχετε ετοιμους οταν τους θελετε
Ξανθή μου,
χθες γυρίσαμε από το εξοχικό και εκεί το ίντερνετ είναι για χαρακίρι..
τώρα είδα το σχόλιό σου..
το περιβόλι είναι στη παραλία,πίσω απο την εκκλησία του Αγ.Δημητρίου..
φιλιά και καλό μήνα..