Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

από
CE-9A-CE-BF-CE-BB-CE-BF-CE-BA-CF-85-CE-B8-CE-BF-CE-B1-CE-BD-CE-B8-CE-BF-CE-AF-282-29

Κολοκυθοανθούς στην Αθήνα δεν βρίσκω εύκολα για να μην πω καθόλου.
Στην τελευταία μου βόλτα στο χωριό ζήτησα την άδεια από φίλους να επισκεφτώ το περιβόλι τους προκειμένου να μαζέψω κολοκυθοανθούς.
Άλλη χάρη να τους μαζεύεις μόνος σου!!!
Επειδή δεν προλάβαινα να τους μαγειρέψω τους καθάρισα και τους έβαλα σε πυργάκια τον ένα μέσα στον άλλο, μετά σε πλαστικό μεγάλο κουτί και τους έφερα στην Αθήνα.


Ω του θαύματος δεν έπαθαν τίποτα!!
Τους πιο πολλούς τους γέμισα με ρύζι και μυρωδικά και λίγους τους γέμισα με τυριά.

Ας σας πω τι έκανα

Σε ένα μπολ έκοψα
Ένα μεγάλο κρεμμύδι,
Ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό,
1 μέτρια ώριμη ντομάτα
1 κουταλιά της σούπας ξερό δυόσμο
4 κουταλιές ρύζι κατάλληλο για γεμιστά
2 κουταλάκια του γλυκού κουκουνάρι
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ποτήρι κρασιού λάδι

Ανακάτεψα καλά τη γέμιση κι άρχισα το γέμισμα. Με κουταλάκι του γλυκού έβαζα μέσα στον κάθε κολοκυθοανθό γέμιση και έκλεινα προσεκτικά τα φυλλαράκια του προς τα μέσα.


Για το τελικό μαγείρεμα έχουμε δυο επιλογές.
Η πρώτη είναι να τους ψήσουμε στο φούρνο. Η δεύτερη είναι να τους βράσουμε σε κατσαρόλα, κι αυτό έκανα.

Αράδιασα τους γεμισμένους κολοκυθοανθούς σε κατσαρόλα όπως τα ντολμαδάκια πρόσθεσα νερό ζεστό μέχρι να σκεπάζουν καλά έβαλα από πάνω ένα πιάτο κι έβρασα σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα μέχρι να μην έχουν καθόλου υγρά.

Τους υπόλοιπους τους γέμισα με ένα μείγμα τυριών (φέτα γραβιέρα ή όποιο άλλο εσείς θέλετε) με την προσθήκη ενός αυγού και λίγο πιπέρι.
Αφού γέμισα τους κολοκυθοανθούς τους πέρασα από ένα μέτριο κουρκούτι και τους τηγάνισα.


Και οι δυο επιλογές τέλειες, είχα χρόνια να απολαύσω ένα τέτοιο παραδοσιακό έδεσμα γιαυτό το μοιράζομαι μαζί σας.

Ενημέρωση 1/10/2012
Επειδή μια “έρημη” κολοκυθιά θέλησε να μου χαρίσει αρκετούς από τους ανθούς της τους έφερα στην Αθήνα και αυτοσχεδίασα ξεκαθαρίζοντας και την κατάψυξη.
Είχα λοιπόν 2 1/2  κομμάτια ξαρμυρισμένου μπακαλιάρου στην κατάψυξη και σκέφτηκα να τα εκμεταλλευτώ  γεμίζοντας του ανθούς.
Έτσι έκοψα σε πολύ μικρά κομματάκια μέρος από  το μπακαλιάρο πρόσθεσα ψιλοκομμένα κρεμμύδι, δυόσμο και μαϊντανό λίγο πιπέρι και κόλιαντρο λαδάκι και γέμισα όσα λουλούδια είχα.
Τα άλλα δυο κομμάτια του μπακαλιάρου τα έβαλα στο κέντρο της κατσαρόλας με λίγα ψιλοκομμένα ντοματάκια και λίγο πιπέρι και λάδι.

Τα σκέπασα όλα με βραστό νερό και σε 30 λεπτά είχα το σημερινό φαγητό μας.

Δείτε επίσης εδώ κι εδώ άλλους πειραματισμούς μου.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Asteri
    • 19 Ιουλίου 2010
    Απάντηση

    Τους λατρεύω τους κολοκυθοανθούς!!!!!!!!!!!

  1. Απάντηση

    Ksana pinao gia Kolokithoanththous…tela fagaki.

  2. Απάντηση

    Τι όμορφα λουλούδια! Υπέροχο χρώμα! Και τι ωραία που γεμίζονται!
    Γεια στα χέρια σου!

    • iwanna
    • 20 Ιουλίου 2010
    Απάντηση

    Δηλαδή έφτιαξες γιαπράκια;….τι μου θύμισες…………η συγχωρεμένη η μάνα μου τους έβαζε ανάμεσα στις ντομάτες τις γεμιστές σε χάλκινο ταψί στη γάστρα στο χωριό………….ακόμα έχω τη γεύση στα χείλη μου………..ξανάφαγα πριν 2 χρόνια σε μια ταβέρνα στα Βίλια -στη μέση του πουθενά μέσα στο βουνό- αλλά από γεύση δεν συγκρινόντουσαν.

  3. Απάντηση

    Μυρίζει και θυμίζει παιδικά χρόνια και καλοκαίρια στη Μυτιλήνη, κράτησε μου μεριδούλα!

  4. Απάντηση

    Εγώ θέλω τους τηγανιτούς!!! Είναι υπέροχη. Αλλά φέτος δεν υπάρχουν κολοκυθοανθοί. Έχει πέσει αρρώστια και τα έχει ξεκάνει όλα.
    Να πω όμως και εγώ ένα τρίτο τρόπο που είναι υπέροχη!! Τους γεμίζεις με το μείγμα των γεμιστών και τους ψήνεις στο φούρνο μαζί με τις μελιτζάνες, ντομάτες κλπ. Είναι καταπληκτικοί και έτσι.
    Φιλάκια.

  5. Απάντηση

    Τρελαίνομαι για ανθούς, είναι υπέροχοι! Τηγανιτούς με τυριά δεν τους έχω φάει, μου κέντρισες την περιέργεια τώρα….

    • eva
    • 20 Ιουλίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή μου καλημέρα!!
    Τα μοναδικά γεμιστά που τρώω!!
    Τα έχεις κάνει ζηλευτά!!!
    Και οι 2 συνταγές είναι υπέροχες!!
    Φιλάκια πάρα πολλά!!!!

  6. Απάντηση

    Ξανθή υπέροχα πιάτα, και τα δύο! Προτιμώ όμως το πρώτο. Οτιδήποτε γεμιστό με ρύζι είναι αγαπημένο μου.
    Μάγδα

  7. Απάντηση

    @ Asteri και ποιος δεν τους λατρεύει!

    @ Peter εσύ που βρίσκεις και στον Καναδά τι τυχερός!!!

    @ Αγγελική μου σε ευχαριστώ το χρώμα ιδιαίτερα όταν είσαι κοντά στον αγρό είναι καταπληκτικό αλλά δεν είχα μαζί μου μηχανή.

  8. Απάντηση

    @ Ιωάννα τι θυμήθηκες τώρα άστα, τι ωραία φαγητά μαγειρεμένα στη γάστρα με υλικά κατευθείαν από τον κήπο.
    Που θα πάει θα τα αναβιώσουμε σιγά σιγά.
    Φιλάκια.

    @ Taste Advisor κι εσύ στις αναμνήσεις;; δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από αυτές τις αναμνήσεις.
    Ευχαριστώ

  9. Απάντηση

    Λίνα η μητέρα μου πάντα έφτιαχνε ένα μεγάλο ταψί γεμιστά με όλα τα λαχανικά του κήπου μας και φυσικά ανάμεσα έβαζε πάντα και γεμιστούς κολοκυθοανθούς.Για να φτουράει το φαγητό όπως έλεγαν μιας και οι συνθήκες στο χωριό ήταν δύσκολες.
    Πολλά φιλιά και Χρόνια Πολλά στην κούκλα σου!!!!

  10. Απάντηση

    @ Ανεράιδα πιστεύω ότι εσύ εκεί θα βρίσκεις πιο εύκολα από εμάς, για δοκίμασε με τυριά.

    @ Εύα όταν ξαναφτιάξω θα σε φωνάξω να σου κάνω το τραπέζι!!
    Φιλάκια

    @ Μάγδα μη μου πεις ότι βρίσκεις εκεί κολοκυθοανθούς;;;
    Όντως τα γεμιστά είναι το πιο ωραίο καλοκαιρινό φαγητό!!
    Πολλά φιλιά από μια Αθήνα που βράζει.

    • γαστεροπληξ
    • 20 Ιουλίου 2010
    Απάντηση

    αγαπημένα φαγάκια αλλά μόνο αν πετύχουμε σε καμιά λαϊκή αγορά τους απολαμβάνουμε

  11. Απάντηση

    Πεντανόστιμο! Πανέμορα τα λουλουδάκια σου. Αν είχα μαγειρέψει και εγώ τα λουλουδάκια που είχα στη διακόσμηση της συνταγής, μπορεί να είχα καλύτερη τύχη, τι λες; χαχαχα!

  12. Απάντηση

    Όντως τέλειες οι επιλογές σου Ξανθή! Θα τους γευτώ τον άλλο μήνα στο νησί!! Και με τους 2 τρόπους :))
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

  13. Απάντηση

    Ξανθή μου καλή σου μέρα.
    Υπέροχο το φαγητό σου. Έχω να φάω κολοκυνθοανθούς από τότε που νεαρός ήμουν στην Ελλάδα. Εδώ που να τους βρούμε;
    Πάντως μου άνοιξες την όρεξη.
    Νάσαι καλά
    Ντένης από 7/νησα

  14. Απάντηση

    @ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ εδώ ούτε στη λαϊκή δεν τα έχω πετύχει.

    @ big mama καλέ τι λες σιγά μια χαρά είναι η συνταγή σου κι η φωτογραφία σπέσιαλ.Όσο για την τύχη εγώ δεν έχω κερδίσει ποτέ τίποτα μέχρι τώρα!!Σιγάααααα!!!

  15. Απάντηση

    Γιώργο αχ κι εγώ θέλω και χωριό και νησί αλλά δεν ξέρω πότε;;;;
    Πολλά φιλιά και καλό σου απόγευμα.

  16. Απάντηση

    κ. Κονταρίνη κι εγώ στην Αθήνα δεν βρίσκω είδα όμως τον Peter M που είναι Καναδά και είχε μια συνταγή με κολοκυθοανθούς.
    Καλό σας απόγευμα και σας ευχαριστώ πολύ.

  17. Απάντηση

    Τρελαίνομαι για γεμιστούς κολοκυθοανθούς, είναι απλά υπέροχοι!

  18. Απάντηση

    Τρελαίνομαι για γεμιστούς κολοκυθοανθούς, είναι απλά υπέροχοι!

  19. Απάντηση

    manousina σε ευχαριστώ!!

    • Inma
    • 20 Ιουλίου 2010
    Απάντηση

    muy ricos, supongo que las nueces de pino es lo que aquí llamamos piñones, ya he tomado nota, un saludo

  20. Απάντηση

    Inma well come to my place, thank you for you interest

  21. Απάντηση

    Με ρυζάκι τους φτιάχνει και η πεθερά μου (σε Μυτιληνιά συνταγή)….κάπου έχω το χαρτάκι με την συνταγή αλλά δεν θυμάμαι που :))
    Με τυριά δεν έχω φάει,φαίνονται ωραίοι.Καλό βράδυ!

  22. Απάντηση

    pandora , καλώς την που είσαι κοριτσάκι χάθηκες.
    Για βρες τη συνταγή από τη Μυτιλήνη να δούμε πως τα φτιάχνουν εκεί.
    Καλό σου βράδυ.

  23. Απάντηση

    Και οι δύο συνταγες νοστιμότατες, αλλά σε αυτούς τους τηγανητούς κόλλησα και δεν λέω να ξεκολλήσω, απίθανοι φαίνονται!!!
    Μπράβο Ξανθή!!

  24. Απάντηση

    ΕΛΕΝΑ αυτοί τρώγονται δυο δυο οπότε πρέπει να βρούμε πολλούς ανθούς!!
    Καλό βράδυ.

  25. Απάντηση

    Πραγματικά λατρεύω τους κολοκυθοανθούς! Και δεν μπορώ να τους βρω με τίποτα στην Αθήνα !! Μπράβο σου, ωραίες συνταγές!

  26. Απάντηση

    Χρυσαυγή καλώς ήρθες.
    Στη λαϊκή αγορά κάποιες φορές έχουν κολοκυθάκια με ανθούς αλλά δεν πωλούνται ξεχωριστά, όπως βέβαια δεν είναι και πολύ φρέσκοι.
    Η Αθήνα έχει τα καλά της;;; αλλά και αρκετά κακά.
    Σε ευχαριστώ.

  27. Απάντηση

    Γεμιστούς με τυριά και κουρκούτι έφτιαξα κι εγώ πρόσφατα και ο άντρας μου πάει στο περιβόλι μαζεύει 5-6 λουλουδάκια μου τα φέρνει και τους φτιάχνω περίπου 3 φορές την εβδομάδα για μεζεδάκι το βραδάκι!

  28. ελπίζω να κράτησες κανένας για τα γεμιστά είτε με ρύζι είτε με κιμά.Εδώ βρίσκουμε ακόμα και στο σούπερ μαρκετ,χρυσοπληρώνουμε βέβαια

    καλησπέρα 🙂
    χχχ

  29. Απάντηση

    Ξανθή μου,τέλειοι…
    χτές τους βρήκα στο περιβόλι και τους έκανα κι εγώ με τυριά και κουρκούτι..
    καλημέρες κολοκυνθοανθιστές..-:))

    • kiki
    • 23 Ιουλίου 2010
    Απάντηση

    Λοιπόν, στη μνήμη μου έχω καταγράψει ότι δεν μου πολυάρεσαν μια φορά που είχα φάει, αλλά με τόσες που τους φτιάχνετε, αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να ξαναδοκιμάσω…

    • eleni
    • 24 Ιουλίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή μου,η νοστιμιά τους είναι ασυναγώνιστη!
    Κι εγώ με ρυζάκι τους φτιάχνω,μου στέλνουν και έτοιμους σε αλουμινένια ταψάκια για τον καταψύκτη και τους γευόμαστε το χειμώνα.
    Φιλιά!

  30. Απάντηση

    Λίλα ποιος στη χάρη σου εσένα που τους έχεις τους ανθούς μες στα πόδια σου!!

  31. Απάντηση

    Και λοιπόν;; βρίσκεις βρε θηρίο στην Ιταλία ανθούς!!!

  32. Απάντηση

    SpIrToKoYto που είναι αυτό το περιβόλι να το έχω υπόψιν μου όταν ξαναέρθω στα μέρη σας;;;
    Καλημέρα!!

  33. Απάντηση

    Κική μήπως να δοκιμάσεις;;κάπου είδα αυτές τις μέρες της απουσίας δυο τρεις ακόμα συνδυασμούς αλλά δεν συγκράτησε το μυαλό μου κανέναν, κουρκούτι μυαλό!!!χαχαχα
    καλημέρα!!

  34. Απάντηση

    Ελένη έτσι όπως λες στην κατάψυξη έφτιαχνε η μητέρα μου όταν ήταν στο χωριό!!
    Που είσαι τι νέα;;εμείς αποκτήσαμε ένα μικρό ζουζουνάκι!!
    Φιλιά.

  35. Απάντηση

    Το αγαπημένο μου φαγητό! Με άνεση τρώω ένα ταψι. Στο βιβλίο μου έχει περίοπτη θέση μια συνταγή “μαμάς” συγχωριανής μου!

  36. Απάντηση

    αν ξαναφτιαξετε τους ανθους με τα τυρια καντε κουρκουτι με μπυρα και ενα αυγο αντι νερο -λουκουμαδες σκετοι-
    και αν…αν λεω τωρα… εχετε πολλους και τους γεμισετε με τυρακι και ζαμπον βαλετε τους στην καταψυξη για να τους εχετε ετοιμους οταν τους θελετε

  37. Απάντηση

    Ξανθή μου,
    χθες γυρίσαμε από το εξοχικό και εκεί το ίντερνετ είναι για χαρακίρι..
    τώρα είδα το σχόλιό σου..
    το περιβόλι είναι στη παραλία,πίσω απο την εκκλησία του Αγ.Δημητρίου..
    φιλιά και καλό μήνα..

Γράψτε απάντηση στο iwanna Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode