share

Φιλεταρισμένος γαύρος λαδορίγανη

από
25CE-2593-25CE-25B1-25CF-258D-25CF-2581-25CE-25BF-25CF-2582-2B-25CE-25BB-25CE-25B1-25CE-25B4-25CE-25BF-25CF-2581-25CE-25AF-25CE-25B3-25CE-25B1-25CE-25BD-25CE-25B7

‘Ενα κόλπο παλιό να κάνω τα παιδιά μου να φάνε μικρά ψάρια ήταν να φιλετάρω το γαύρο αν και οι παραδόσεις θέλουν το γαύρο ολόκληρο με το κόκαλο γιατί περιέχει φώσφορο. Άντε όμως να πείσεις τα μικρά αγγελούδια περί αυτού του θέματος!!!
Αυτή η συνήθεια έμεινε κι ο γαύρος έχει μαγειρευτεί πολλές φορές με αυτό τον τρόπο πάντοτε στο φούρνο με μικρές παραλλαγές ως προς τη σύνθεση των λαχανικών που προσθέτω.
Με τον ίδιο τρόπο καθαρισμού φτιάχνω και το γαύρο ξιδάτο.
Επειδή δε οι πληροφορίες λένε ότι ο καλύτερος γαύρος είναι το Μάρτιο προλαβαίνετε!!!


Για το γαύρο λαδορίγανη ή αλλιώς γαύρο στο φούρνο χρειαζόμαστε
1 κιλό γαύρο
Αλάτι πιπέρι ρίγανη
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι ή δυο μικρά
Λαχανικά διάφορα όπως:
Πιπεριές, φινόκιο, κρεμμυδάκια φρέσκα, καρότα, σκόρδο.

Διαδικασία
Καθαρίζουμε το γαύρο αφαιρώντας τα κεφάλια του και στη συνέχεια ανοίγοντας την κοιλιά του αφαιρούμε το κόκκαλο τραβώντας το.


Ελπίζω οι φωτογραφίες που σας παραθέτω να βοηθήσουν.
Στη συνέχεια πλένουμε το γαύρο κι αφού τον αφήσουμε για λίγο σε σουρωτήρι τον πασπαλίζουμε με αλάτι πιπέρι και ρίγανη.
Κόβουμε τα λαχανικά μας (ανάλογα με το τι θέλουμε να βάλουμε) σε μικρές λωρίδες ή κομματάκια και αραδιάζουμε το γαύρο σε πυρέξ ή ταψί σε στρώσεις βάζοντας ενδιάμεσα από τα λαχανικά.


Τελειώνουμε με λαχανικά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 45 λεπτά.
Καλό είναι να σκεπάσουμε το πυρέξ για τα πρώτα 30 λεπτά.
Νερό δεν προσθέτω συνήθως αρκούν τα υγρά των λαχανικών.
Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές πατατοσαλάτα ή με μπρόκολο στον ατμό.


Σας εύχομαι να περνάτε καλά θα λείψω για πολύ λίγο στη Θεσσαλονίκη να πάρω νέες γνώσεις από την επιστήμη που χρόνια ακολούθησα, μην ξεχνιόμαστε, και να δω κι όποια φίλη μπορέσω!! Το σίγουρο είναι ότι θα συναντήσω την Αχτίδα και το Δημήτρη και τους ευχαριστώ πολύ που με περιμένουν.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • iwanna
    • 30 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ ωραίος ο γαύρος και με τα λαχανικά θα γίνεται μαλακός……….

    • eleni
    • 30 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή,ωραίος ο γαύρος με λαχανικά!
    Για φιλετάρισμα χιχι,πολύ βάσανο,άσε που μ΄αρέσει με τα κοκκαλάκια,κάνουν και καλό,γιατί έχουν ασβέστιο.
    Την επόμενη φορά έτσι θα τον φτιάξω.
    Φιλιά!

  1. Απάντηση

    Ξανθή, καλώς σε βρήκα. Πολύ ωραίος ο συνδυασμός γαύρου με λαχανικά. Μπαίνει στο πρόγραμμα.

  2. Απάντηση

    Axx Xanthi…me treleneis! Den exomai sixna gavros edo kai mou loipoun. Poli nostimo…fata me ta xeria!

  3. Απάντηση

    ααααα δεν γίνεται έρχομαι τώρα!

  4. Απάντηση

    @ Ιωάννα βάζω το γαύρο βάζεις το τσίπουρο;;;

    @ Ελένη δοκίμασε με καρότο φινόκιο και κρεμμυδάκια που υπάρχουν τώρα.

    @ Σοφία καλώς ήρθες!! χαίρομαι που σου αρέσει η πρόταση μου!!!

    @ Peter κάθε φορά που βλέπω ότι φίλοι της ξενιτιάς λαχταρούν κάτι από τα προϊόντα της Ελλάδας στεναχωριέμαι κι ο γαύρος δεν μπορεί να ταξιδεύσει στον Καναδά να σου στείλω. Καλό απόγευμα!!!

    @ Πόπη περιμένω!!!

  5. Απάντηση

    Μια αδυναμία στο γαύρο την έχουμε, το καλοκαίρι καταναλώνουμε απίστευτες ποσότητες!
    Μπαίνει στα υπ΄όψιν!
    Φιλιά, καλά να περάσεις!

  6. Απάντηση

    αγαπημένο ψαράκι, όπως κι αν μαγειρευτεί γίνεται νόστιμο!

  7. Απάντηση

    Ο γαύρος είναι αγαπημένο φαγάκι, αλλά θα μου επιτρέψεις να ζηλέψω λιγάκι το ταξιδάκι και τη συνάντηση με την Αχτίδα και το Δημήτρη! Καλά να περάσετε!!!

  8. Απάντηση

    @ Μπέττυ ευχαριστώ πολύ!!!

    @ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ και βέβαια είναι κι από τα φτηνά ψάρια κάτι που ξέχασα, όχι μόνο νόστιμο.

    @ Λίλα σε ευχαριστώ πολύ!!

    • iwanna
    • 30 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Βεβαίως και βάζω το τσίπουρο άμα έρθεις και φυσικά δικής μας παραγωγής από το νησί άρτι αφιχθείς…………..

  9. Απάντηση

    Nα σου πω την αλήθεια τα παιδιά μου δεν έχουν τέτοια προβλήματα.
    Τρώνε το γαύρο με κόκκαλο ή χωρίς. Ιδίως αν είναι μικρός.
    Εγώ δεν τον τρώω και πολύ. Μόνο φιλεταρισμένο.

    Να περάσετε καλά στο ταξιδάκι σας
    Φιλιά

    • Εφη
    • 30 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ ωραίος ο γαύρος έτσι! Καλά να περάσεις στη Θεσσαλονίκη!

    • Marina
    • 30 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Τρεις φορές…ναι…τρεις φορές προσπάθησα να γράψω σχόλιο και μία η μεγάλη μου, μία η μικρή, μία η μάνα μου από την Ελλάδα…
    Ήθελα να σου πω καλό ταξίδι, φιλιά στην Αχτιδούλα και να περάσεις όμορφα στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη! Δεν ξέρω αλλά αυτή η πόλη έχει κάτι μαγικό, σε ξεμυαλίζει και δεν θέλεις να φύγεις!!!
    Όσο για το γαύρο μου άνοιξε την όρεξη…Να’χα λίγο!!!

  10. Απάντηση

    Aχ τι μου κάνεις Ξανθή μου βραδιάτικα!!! Και τι δε θα έδινα να είχα ένα πιατάκι, περίσσεψε λίγο ή το τσακίσατε όλο;
    Υπέροχο φαγητό!!
    Τα φιλιά μου

  11. Απάντηση

    @ Ιωάννα μαζί με την τούρτα θα έχει γαύρο και τσίπουρο δηλαδή;;
    Καλημέρα!!!

    @ Marion είδες καμμιά φορά που δεν τρώει κι ο γονιός κάτι;;να μην τα ρίχνουμε όλα στα παιδιά!!χαχαχα
    Καλημέρα κι ευχαριστώ πολύ!!

    @ Έφη ευχαριστώ!!!

  12. Απάντηση

    @ Μαρίνα σε ευχαριστώ πολύ, μόνο που είναι πολύ λίγο το χρονικό διάστημα που πάω, κι έχω να πάω χρόνια.
    Η Θεσσαλονίκη μ΄αρέσει πολύ κι εμένα!!

    @ anthivolon την επόμενη φορά θα σε φωνάξω!!!

  13. Απάντηση

    Μια με κοκαλάκι και για μένα παρακαλώ!! Φιλετάκι θα πάρω από τον ξιδάτο σου, που τον λατρεύω!!!!!
    Καλό ταξίδι να έχετε!
    Πολλά φιλιά στην Αχτίδα και στο Δημήτρη!!!!!
    Καλημέρα Ξανθή
    ΥΓ Περίμενα οτι θα σε δω στη “Μαργαρίνη” και είχα ετοιμάσει 1 σούπερ CD για το Θανάση.
    Δεν πειράζει, άλλη φορά 🙂

  14. Απάντηση

    Γιώργο μόλις ετοιμάσω τον ξιδάτο θα σε φωνάξω για ουζάκι!!
    Πολύ θα ήθελα να βρεθούμε και πάλι στη μαργαρίνη αλλά είναι το συνέδριο που θα πάω αυτή τη φορά.
    Θα βρεθούμε μια άλλη φορά πιστεύω.
    Ευχαριστώ πολύ!!

  15. Απάντηση

    Εμεις μεριδούλα δεν;
    Καλά θα πάω στην αγορά μεθαύριο και θα κάνω κι’ εγώ τις αγορές μου.

    Θέλω να σε παρακαλέσω να δώσεις τα χαιρετίσματά μου στην Αχτίδα και τον Δημήτρη αφού θα καταφέρεις να τους δεις και άμα είναι μαζί και η Γαστερόπληξ δώσε της κι’ από μένα ένα φιλί.
    Καλό ταξίδι φιλενάδα μου.

  16. Απάντηση

    Αγαπημένο πιάτο και εγω τον φιλετάρω μιας κ η 18μην κόρη μου τρώει εδω κ καιρό απο το κανονικό φαγητό του σπιτιού.
    Με λαχανικά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ θα πρέπει να εχει ξεχωριστή νοστιμιά!

  17. Απάντηση

    Ωραίο το γαυράκι μαγειρεμένο έτσι, καλά να περάσεις στο ταξιδάκι σου!!

  18. Απάντηση

    @ Πηνελόπη μου ευχαρίστως θα μεταβιβάσω τις ευχές σου και τα φιλιά σου!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!!!

    @ Αφροδίτη καλώς ήρθες στην παρέα μας, έχεις μαι όμορφη σελίδα από ότι είδα.Δοκίμασε με λαχανικά είναι πιο ζουμερός αλλά πρόσεξε τις γεύσεις που θα ταιριάζουν στην κορούλα σου.
    Ελπίζω να τα λέμε!!

    @ ΕΛΕΝΑ σε ευχαριστώ πολύ!!

  19. Απάντηση

    Ξανθή δε γινεται να μου στείλεις ενα ταπερακι τωρα που δεν προλαβαινω να ζήσω;;;;

  20. Απάντηση

    Αχ βρε Ξανθη…ωραία πράγματα…με δοκιμάζεις μεσημεριάτικα στη δουλειά…
    Θα χαρώ να σε δω το σκ! Ο Θ. θα είναι μαζί για παρέα σίγουρα, αλλά ακόμη και αν μου τη σκάσει η μηλόπιτα δεν θα πάει χαμένη! Εγγυημένα!!!

  21. Απάντηση

    @ Φοίβη είπαμε να στείλεις διεύθυνση κι όταν είσαι σε δύσκολη φάση θα μου στέλνεις μήνυμα και κάτι θα γίνεται.
    Φιλιά!!!

    @ Ανθούλα, όπως είδες πάω Θεσσαλονίκη, γυρίζω Σάββατο οπότε μάλλον Κυριακή θα έρθω κι ελπίζω να προλάβω και τη μηλόπιτα!!
    Φιλάκια και καλή επιτυχία!

  22. Απάντηση

    Αχ ότι πρέπει για ένα μεσημεριάτικο ουζάκι!
    Ευχαριστώ πολυ ***

  23. Απάντηση

    Νοστιμότατο ψαράκι και πολύ υγιεινό, εγώ δεν έωψ πρόβλημα με τα κόκκαλα αλλά ο σύζυγος είναι λίγο περίεργος με τα ψαράκια, οπότε του τα καθαρίζω. Φαντάσου τι έχω να περάσω από την μικρή αν πάρει τα χούγια του!!!! Καλά να περάσετε στην Θεσ/νίκη

  24. Απάντηση

    Απολαυστικός ο γαύρος έτσι, τον φιλετάρω κάποιες φορές κι εγώ για τον μικρό.
    Ξανθή για τις φωτογραφίες έχεις δίκιο κι ο άνδρας μου αυτό μου είπε και αλλάξαμε λίγο της ρυθμίσεις της μηχανής.
    Σ’ευχαριστώ πολύ, καλά να περνάς.

    • Ήβη
    • 1 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Υπέροχος ο γαύρος. Δεν τον χορταίνουμε.

  25. Απάντηση

    Καλό μήνα και καλά να περάσεις!

    • iwanna
    • 2 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Σήμερα μαγείρεψα τον γαύρο όπως λέει η Ξανθή και έγινε πολύ νόστιμος ,τον έφαγε όλη η οικογένεια -ακόμα και αυτοί που δεν έτρωγαν τα ψαράκια!

  26. Απάντηση

    @ drosostalitsa τώρα που το λες θέλω κι εγώ ένα ουζάκι αλλά μιας και δεν έχω από αυτόν θα αρκεστώ στον ξιδάτο!!
    Καλό σου μήνα!!

    @ manousina φτιάξε τον φιλεταρισμένο και να δεις που θα στο ζητάει μετά!

    @ Μαρία σε ευχαριστώ κι ελπίζω να σε βοήθησα!!

  27. Απάντηση

    @ Ήβη άμα είναι και καλό ο γαύρος και πολύ φρέσκος είναι απίθανος και ως μεζές!!

    @ Μαρία καλό μήνα!!ευχαριστώ!!και επειδή τώρα γύρισα πέρασα πολύ καλά!!

    @ Ιωάννα χαίρομαι που είχες καλά αποτελέσματα!!

  28. Σε θαυμαζω, ολα τα κανεις τοσο τελεια!
    Γαυρος με λαχανικα, καταπληκτικο!
    Μαρεσουν οι καινοτομιες!

    Καλη Κυριακη!
    Φιλια πολλα!
    Μπεττυ

    • kiki
    • 3 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Νόστιμος δείχνει!

    • eva
    • 3 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Παρόλο τον μπελά του να φιλετάρεις τον γαύρο… αξίζει τον κόπο!!
    Έκανα προχτές σαρδέλες παστές κ καταλαβαίνεις!
    Φιλάκια Ξανθή μου καλό μήνα!

  29. Απάντηση

    αχ αυτος ο γαυρος !!!!
    ξερεις ποοοοσα χρονια τον ειχα στερηθει???εδω που ζω δεν τον ηξεραν και μου εδιναν μαριδα ή γοπαρι για γαυρο. το καλοκαιρι για πρωτη φορα εφεραν απο αλλου και εγω τον αγοραζα 5- 5 κιλα και τον εκανα ξυδατο
    να εισαι καλα σευχαρηστω για τις ομορφες συνταγες σου

  30. Απάντηση

    Απο την….αχτίδα έρχομαι και στην κορφή….xristin!
    Ο γαύρος πρώτος!
    Και χωρίς κοκκαλάκια!
    Μούρλια!

  31. Απάντηση

    @ Betty Manousos ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο σου!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    @ Κική θα στον καθαρίσω εγώ!!!!
    Φιλιά.

    @ Εύα εγώ πάλι με τις σαρδέλες δεν τα πάω και τόσο καλά,
    Καλό μήνα!!

  32. Απάντηση

    @ ειρήνη δεν το πιστεύω!!
    ΣΕ ευχαριστώ και χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου!!

    @ xristin καλώς ήρθες στην παρέα μας.
    Ελπίζω να σου αρέσει και να τα ξαναλέμε!!!
    Καλή σου εβδομάδα!!

  33. Απάντηση

    Λέω να το κάνω μεζεδάκι για των Βαΐων..

    Καλό ξημέρωμα

  34. Απάντηση

    Ρεγγίνα να το φτιάξεις και βάλε εσύ ότι σου αρέσει μέσα, είναι μια καλή ιδέα για την ημέρα που λες.
    Καλή σου μέρα!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode