share

Χταπόδι στιφάδο

από
25CE-25A7-25CF-2584-25CE-25B1-25CF-2580-25CF-258C-25CE-25B4-25CE-25B9-2B-25CF-2583-25CF-2584-25CE-25B9-25CF-2586-25CE-25AC-25CE-25B4-25CE-25BF

Σας έχει συμβεί να έχετε μαγειρέψει κάποιο φαγητό και να το έχετε ξεχάσει εντελώς!!!
Πολλές φορές κάποια φαγητά μπαίνουν σε αρχείο για μελλοντική ανάρτηση αλλά αυτό εδώ δεν υπήρχε παρά μόνο σε φωτογραφίες. Υπάρχει βέβαια αιτία λόγω εκτάκτων γεγονότων που ακολούθησαν όταν είχε μαγειρευτεί.
Σε ένα από τα πολλά συμμαζέματα φωτογραφιών να σου και το χταπόδι!! Καλέ πότε φάγαμε χταπόδι στιφάδο;;κανείς δε θυμόταν!! Τέλος πάντων το χταπόδι είναι εδώ και το πότε και το γιατί μας το θυμίζουν οι ημερομηνίες των φωτογραφιών.
Αφιερωμένο στη μνήμη της

Τα υλικά
1 χταπόδι περίπου 1 κιλού
1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου
3 -4 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 3/4 μιας συσκευασίας ντοματάκια
50 ml ξύδι
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Λίγους κόκκους ολόκληρα πιπέρια
Λίγους κόκκους μπαχάρι
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Λίγο αλεύρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε το χταπόδι το πλένουμε και χωρίζουμε τα πλοκάμια του.
Σε κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι και τα βάζουμε σε σιγανή φωτιά.


Το χταπόδι βγάζει υγρά από μόνο του, αφήνουμε να βράσει για λίγο ίσα να μαλακώσει λίγο.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια μέσα σε μπολ με νερό, έτσι αποφεύγουμε τα πολλά δάκρυα!!!
Προσθέτουμε στο χταπόδι το λάδι τη ντομάτα και σβήνουμε με το ξύδι.
Μόλις αρχίσει να βράζει καλά προσθέτουμε τα κρεμμύδια τα μπαχαρικά και αναδεύουμε την κατσαρόλα κουνώντας τη.

Φτιάχνουμε μια ζύμη με το αλεύρι κι αφού σκεπάζουμε την κατσαρόλα την κλείνουμε με αυτή τη ζύμη περιμετρικά.


Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή ένταση για μισή ώρα περίπου.
Ανοίγουμε την κατσαρόλα και βράζουμε λίγο, όσο χρειάζεται να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές ή μόνο κάποια σαλάτα.
Τώρα εσείς θα ρωτάτε γιατί κλείνουμε έτσι την κατσαρόλα;; είναι τεχνική που έμαθα από τους γονείς μου για σιγανό βράσιμο χωρίς να χάνονται τα υγρά του φαγητού.
Το στιφάδο πάντα έτσι μαγειρευόταν στο πατρικό μου.
Σήμερα με τις νέες κατσαρόλες μπορεί ο καθένας να επιλέξει αρκεί να γίνει σε σιγανή φωτιά.
Σημείωση: κάπου έχω διαβάσει ότι αν θέλουμε να γίνει πιο ελαφρύ το στιφάδο μπορούμε να ζεματίσουμε τα κρεμμύδια πριν τα προσθέσουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό μας.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Μου αρέσει εξαιρετικά το στιφάδο, με χταπόδι δεν το έχω δοκιμάσει αλλά είμαι σίγουρη ότι και αυτό θα μου αρέσει εξίσου!

  2. Απάντηση

    Τα κρεμμυδάκια στο στιφάδο τα τσακίζω. Ετσι δεν το έχω φάει το χταπόδι. Σίγουρα είναι πολύ νόστιμο.
    Το κλείσιμο με το ζυμάρι το ήξερα που το έκαναν στις πήλινες γάστρες σε φούρνους με ξύλα. Δεν ήξερα ότι μπορούμε να το κάνει και στις κατσαρόλες τις απλές.
    Ωραία ιδέα Ξανθή 🙂

    Καλή Κυριακή :))

  3. Απάντηση

    Είναι υπέροχο φαγητό!!! Η διαδικασία με το ζυμαράκι μήπως μπορεί να αντικατασταθεί με τη χύτρα ταχύτητας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ή δεν είναι το ίδιο;
    Τα φιλιά μου, καλή Κυριακή να έχετε!!

  4. Απάντηση

    Χτύπησες φλέβα Ξανθή μου.
    Το λατρεύω αυτό το φαγάκι!
    Φιλάκια πολλά

  5. Απάντηση

    Τέλειο, λαχταριστό, νόστιμο. Μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά του.Και εγώ δεν ήξερα το κόλπο με το ζυμάρι για τις κατσαρόλες.

  6. Απάντηση

    @ Κατερίνα αν εξαιρέσει ότι πάντα το στιφάδο είναι λίγο βαρύ με ότι κι αν το κάνεις είναι εξαιρετικό.

    @ Marion ναι στους φούρνους είναι το καλύτερο αργό ψήσιμο έτσι όπως λες, για πολλές ώρες.
    Εγώ αυτή την εικόνα που περιγράφω την έχω πιο πολύ σε φωτιά με ξύλα ή πάνω σε ξυλόσομπα.

  7. Απάντηση

    @ anthivolon και βέβαια στη χύτρα γίνεται όπως λες όπως επίσης θα είναι πολύ ωραίο σε μαντεμένια κατσαρόλα.
    Καλή Κυριακή!

    @ Πόπη κάνε κατάλογο αγαπημένων στείλε τον κι όρισε και ημερομηνία!!!
    Φιλάκια.

    @ para-kelsoscooks παλιά τεχνική που στις μέρες μας την έχουν αντικαταστήσει οι νέες τεχνολογίες, απλά μερικές φορές με πιάνει η νοσταλγία και……

  8. Απάντηση

    καλημέρα Ξανθή. Στείλε μου σε παρακαλώ λίγο! Εδώ δεν υπάρχει χταπόδι! Ευχαριστώωωωωωω!
    (Στην ανάρτησή μου για το στιφάδο λέω ότι ζεματίζω τα κρεμμύδια).
    Καλή Κυριακή, φιλιά.

    • eleni
    • 27 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή,το έχω φτιάξει και μ΄αρέσει το χταπόδι στιφάδο-ίσως δε μου θυμίζει και τόσο θαλασσινό.
    Εγώω να δεις,τα περισσότερα φαγητά δεν τα θυμάμαι,ανατρέχω στα σπιτάκια σας και παλιότερα σε βιβλία.
    Φιλιά!

  9. Απάντηση

    @ Helengr ευχαρίστως γράψε διεύθυνση και θα σου στείλω!!!
    Σε ευχαριστώ για την υπενθύμιση, ξέρεις οι πληροφορίες είναι πάρα πολλές και στο τέλος δεν θυμάμαι τι και που!!

    @ Ελένη εγώ κι αυτά που έχω φτιάξει πολλές φορές τα ξανακοιτάω όπως είπα και πιο πάνω έπεσαν πολλές πληροφορίες πια στο κεφάλι μου κι άστα να πάνε!!δεν χωράνε χαχαχαχαχα
    Πολλά φιλιά

  10. Απάντηση

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!! Έχεις ακούσει που λέει πως τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται???
    Ε, αυτό έγινε με εμάς… το ίδιο φαγάκι φτιάξαμε!!! Και να ήταν κάτι καθημερινό και συνηθισμένο π.χ. φακές, να πεις εντάξει… αλλά χταπόδι στιφάδο???
    Με έβγαλες απ’ τον “κόπο” Ξανθή μου να γράψω πως γίνεται. Θα βάλω μόνο φωτογραφία και θα τους παραπέμπω εδώ αφού τα ίδια υλικά βάλαμε…(εκτός απ’ το ζυμάρι στην κατσαρόλα)
    Πολλά φιλάκια, καλή εβδομάδα

  11. Απάντηση

    Ξαναγράφω, γιατί τώρα είδα πως εσύ δεν το έφτιαξες σήμερα… Δεν πειράζει όμως, σαν να ήσουν μέσα στο μυαλό μου, έκανες την ανάρτηση, οπότε το ίδιο είναι… φιλιά και πάλι!!!

    • iwanna
    • 27 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Τι μου θύμισες με το ζυμαράκι……..μήπως σκέφτεσαι να κάνεις τα πειράματα σου σε λίγες μέρες στα πάτρια εδάφη;
    Παρ’όλα αυτά το χταπόδι δεν το έχω φάει έτσι θα το δοκιμάσω και θα σου πω!

  12. Απάντηση

    @ Χρύσα καλησπέρα δεν έχει σημασία πότε το μαγειρέψαμε η καθεμιά το σκεφτήκαμε όμως σήμερα!!!
    Να το γράψει κοπέλα μου όλη την ανάρτηση σου γιατί να μην το γράψεις, αλλά αν θες να βάλεις παραπομπή σ’ εμένα σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα.

    @ Ιωάννα μου έβαλες ιδέες τώρα για τα πάτρια.
    Φιλάκια!

  13. Απάντηση

    Από τα πιο αγαπημένα μας φαγάκια, αν μαγειρευτεί όμορφα είναι σκέτο λυκούμι.
    Τα κρεμμυδάκια πάντα τα ζεματίζω πρώτα, για να καθαρίζονται πιο εύκολα, δεν ξέρω αν αυτό συντελεί στο να γίνεται πιο ελαφρύ το φαγητό, αλλά τουλάχιστον δεν … σπαράζω στο κλάμα με το καθάρισμά τους!
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

    • cook
    • 27 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    λατρευω χταποδι στιφαδο,μονο που βαζω λιγο κρεμμυδι…δυστυχως δεν το αντεχει το στομαχι…

    • Vita
    • 27 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή είναι από τα ωραιότερα νηστίσιμα φαγητά αυτό που μας προτείνεις σήμερα. Η τεχνική της ζύμης αξεπέραστη! Θυμάμαι την πεθερά μου (μακεδονίτισσα) να κάνει αυτό το στιφάδο με μικρά και κρεμμυδάκια και ζυμάρι.Τέλειο ήταν!

    • Asteri
    • 27 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Λατρεμένο φαγητό!!!!!!!
    Καλή εβδομάδα

  14. Απάντηση

    κ.Ξανθή είχα δει το χταποδάκι σας και εμείς σήμερα φιτάξαμε χταπόδι μέσα σε λαδόκολλα στο φούρνο!με διάφορα αρωματικά.
    Καλή εβδομάδα!

  15. Απάντηση

    Το έχω φάει έτσι πριν δυο χρόνια και το σκεφτόμουν αυτές τις μέρες!!! Αυτό το κολπάκι με το ζυμάρι το έχω δει αλλά ποτέ δεν το έχω εφαρμόσει. Καλή εβδομάδα

  16. Απάντηση

    παίρνω μεριδούλα και απολαμβάνω !!!

    φιλια πολλα και καλή βδομάδα κουκλίτσες μου !!!

  17. Απάντηση

    αχ πολύ μ αρέσει το φαγητό που προτείνεις, και η συνταγή σου φαίνεται πολύ καλή!

  18. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ καλή εβδομάδα!!ωραίο αυτό με το κλάμα και τα κρεμμύδια!!!

    @ cook για δοκίμασε με ζεματισμένα κρεμμύδια.

    @ Vita αυτές οι αναμνήσεις νομίζω ότι είναι τα καλύτερα!!!

    @ Asteri καλή σου εβδομάδα!!!

  19. Απάντηση

    @ Αθηνούλα αυτή τη συνταγή τη θέλω!!!
    Φιλάκια!!

    @ manousina καιρός να ξαναδοκιμάσεις!

    @ Μαρία καλή εβδομάδα!!!!Φιλάκια.

    @ Magdalene B.καλώς ήρθες στην παρέα μας!! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ κι ελπίζω να τα λέμε. Είδα ότι κι εσύ είσαι χρυσοχέρα!! Η τεχνική αυτή που ασχολείσαι μ΄αρέσει πολύ έχω αρχίσει να ζηλεύω και πρέπει να τη μάθω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode