Update
Η πίτα έγινε σήμερα Κυριακή της Τυρινής φωτογραφήθηκε έβαλε τα καλά της και φαγώθηκε με μεγάλη όρεξη μαζί με μια στριφτοτυρόπιτα που μας έφτιαξε η κόρη και αν θέλετε να τη δείτε μπορείτε να πάτε εδώ
Τούτη εδώ η πίτα ήταν κάπου στα “βαθιά συρτάρια” της σελίδας μας ξεχασμένη
Με την ευκαιρία της Κυριακής της Τυρινής είπα να τη θυμηθούμε μιας κι είναι μια πίτα που φτιαχνόταν πάντα στο σπίτι μας από παλιά σαν γλυκό αυτής της μέρας.
Η συνταγή είναι όπως την έχω μάθει από τη μητέρα μου με μόνη αλλαγή το βιτάμ, εκείνη έβαζε βούτυρο κι ίσως και κανένα αυγό παραπάνω.
Τα υλικά
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 κουταλιές κοφτές σιμιγδάλι ψιλό
4 κουταλιές ζάχαρη
4 αυγά
1/4 του πακέτου βιτάμ ή 60γρ βούτυρο αγελαδινό
ξύσμα από δύο λεμόνια
2 καψουλάκια βανίλιας
Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων και 2 κουταλιές για πάνω από την πίτα
Κανέλα για το πασπάλισμα.
Για τα φύλλα
2 κεσεδάκια αλεύρι 400γρ. περίπου στο σύνολο(1 σκληρό 1 μαλακό)
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1/2 κουταλάκι ξίδι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κεσεδάκι νερό (200ml)
Διαδικασία
Ζυμώνουμε προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη μάλλον μαλακή. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε την κρέμα για τη γαλατόπιτα.
Βάζουμε το κρύο γάλα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα , ώστε να διαλυθούν καλά και να μη σβολιάσουν. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω σε χλιαρό μάτι συνεχίζοντας πάντα το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα μας να πήξει.
Προσθέτουμε το βιτάμ κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε τα αυγά που τα έχουμε χτυπήσει λίγο ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τη βανίλια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια 3 μεγαλύτερα και 2 μικρότερα.
Ανοίγουμε φύλο αρκετά λεπτό αρχίζοντας με τα μεγαλύτερα μπαλάκια .
Για τη διαδικασία ανοίγματος του φύλλου μπορείτε να δείτε εδώ
Τοποθετούμε τα μεγάλα φύλλα σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32 εκατοστών έτσι ώστε να εξέχουν απέξω αλείφοντας με λίγο λάδι κάθε φύλλο.
Τοποθετούμε και τα μικρότερα φύλλα μέσα στο ταψί με την ίδια διαδικασία.
Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα σχηματίζοντας κόθρο.
Περιχύνουμε την πίτα με δύο κουταλιές λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κι αέρα για 45 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Με αυτή την ποσότητα ζάχαρης η πίτα δεν είναι ιδιαίτερα γλυκιά, αν θέλετε μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης.
Σε κάποια μέρη της πατρίδας μας αυτή την πίτα θα τη συναντήσουμε σιροπιασμένη.
Σε αυτή την περίπτωση η κρέμα θα πρέπει να γίνει πιο πηχτή αυξάνοντας το σιμιγδάλι.
Μετά το ψήσιμο φτιάχνουμε ένα σιρόπι ελαφρύ και την περιχύνουμε.
Δεν την έχω φτιάξε ποτέ έτσι και δεν ξέρω περισσότερες λεπτομέρειες.
Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα!!!
Καλή Σαρακοστή!!!
Ax τι μας κάνεις πρωί πρωί!
Την τρώω όληηηηηη
όνειρο, καλοδεχούμενο το κέρασμα, αχ και να ‘ταν αληθινό, πείνασα!
Πόπη κερνάω αύριο που θα τη φτιάξω έλα σε περιμένω!!!
Φιλάκια!
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ που θα πάει θα βρεθεί τρόπος και για αληθινό χαχαχαχα!!
Καταπληκτική φαίνεται, θα ήθελα κομμάτι. Καλές Απόκριες, με υγεία και χαρές!
Αχ φαίνεται υπέροχη πως και ήταν ξεχασμένη τόσο καιρό στα συρτάρια
@ Ελένη Καλές Αποκριές και σε σας!! πάντα με Υγεία!!
@ nadia καμμιά φορά ξεχνάμε κάποια για καιρό και είναι πολλά αυτά, ο χρόνος δεν φτάνει!!!
Ότι πρέπει για αύριο! Λαχταριστό!
Καλή Σαρακοστή!
Σήμερα που πήγα στα εγγόνια μου μας έκανε η φίλη μου η Ελένη ( Πόντια) που την φτιάχνει τέλεια και τα μικρά τρελλαίνονται.
Μου θύμισε την μπουγάτσα Θεσσαλονικής! Αχ και να’χα λίγο και ας είναι 2:15 το ξημέρωμα!
ελπίζω να μην είναι χαζή η ερώτηση…υπάρχει γαλατόπιτα χωρίς φύλλο;Εχω μια παιδική ανάμνηση του γλυκού αλλά χωρίς φύλλο….
Καλή σαρακοστή!
χχχχ
Την κάνω ακριβώς έτσι! Με ένα λιγότερο αυγό και λάδι αντί για βιτάμ! Φιλάκια και Χρόνια πολλά Ξανθή μου!
@ Μαρία καλή σαρακοστή!!
@ Αχτίδα με τόσες φίλες που έχεις είσαι τυχερή δοκιμάζεις όλες τις εκδοχές!!
@ Μαρίνα μεγάλη κοπέλα πια δεν έμαθες να μην ξενυχτάς;;είδες τώρα τι συμβαίνει;;χαχαχα
Φιλάκια.
@ Και λοιπόν;; που είσαι χάθηκες!!!
ναι υπάρχει αυτή η εκδοχή κάποια φορά κάπου την πήρε το μάτι μου αλλά δε θυμάμαι σε ποιόν.
Καλή σαρακοστή!!
@ Αγγελική μου Χρόνια Πολλά!! Αυτή η συνταγή είναι από τη μαμά και τα αυγά ήταν περισσότερα όπως και το βιτάμ ήταν βούτυρο ζωικό!!
Παράληψη μου που δεν το έχω γράψει.
Το σχόλιο της Βασιλικής το αντιγράφω εδώ εγώ λόγω προβλήματος που είχε προκύψει.
Vasiliki kalimera xanthi!!perno komataki apo tin nostimi pitoula kai sas euxome kales apokries kai kala koulouma na perasete!!
akoma xanthi mou edo exoume xionia,alla arxizi kai zesteni o keros.simera exoume orea mera!!exoume kai to megalo egoni mas kai tha pame volta stin poli!stelno tin agapi mou kai ta filia mou!!!
Ο γιος μου με ρωτησε τις προαλλες αν ξερω να κανω γαλατόπιτα, του απαντησε πως όχι, τώρα όμως θα δοκιμάσω τη δικη σου συνταγή και θα με βγάλεις ασπροπρόσωπη, είμαι σίγουρη!
(εε, δεν θα νηστεψουμε βεβαια, αλλα χαλαλι!)
Ευχαριστώ πολύ και καλή Καθαρά Δευτέρα για αύριο,
φιλιά!
Vasiliki το σχόλιο σου είχε κάποιο πρόβλημα στην παρουσίαση του και το έβαλα ξανά εγώ.
Σου εύχομαι Καλή Σαρακοστή με Υγεία!!
Εύχομαι να περάσετε καλά με όλη την οικογένεια.
Πολλά φιλιά.
καλημέρα είμαι σίγουρη ότι θα βγεις ασπροπρόσωπη.
Να σου επισημάνω μόνο κάτι, αν αρέσει να είναι πολύ γλυκιά πρόσθεσε λίγη ζάχαρη ακόμη.
Σε ευχαριστώ και Καλή Σαρακοστή!!
Υπέροχη φαίνεται η γαλατόπιτα. Καλή Σαρακοστή.
Yπέροχη γαλατόπιτα.
Αρέσει πολύ στο γιό μου
ΦΙλιά
Ό,τι πρέπει για σήμερα! Καλή σαρακοστή!
Ξανθή,τι νοστιμιές!
Θα την φτιάξω,άσε να περάσει η αυριανή ημέρα…
Καλή Σαρακοστή – φιλιά!
Τέλεια η πιτούλα!! να αρχίσω νηστεία αύριο!! να μην αρχίσω!!
Καλά κούλουμα.
kalimera xanthi !!
se euxaristo fili mou!!na iste oloi sas kala!!!kai kali sarakosti me ygia stin oikogeneia sou euxome!!!
tin agapi mou stelno!!!
Δεν πρόλαβα να την φτιάξω, οπότε μετά το Πάσχα.Καλή Σαρακοστή