Μια άλλη μηλόπιτα

από
25CE-259C-25CE-25B7-25CE-25BB-25CF-258C-25CF-2580-25CE-25B9-25CF-2584-25CE-25B1-2B-25282-2529

Τελευταία το έχω ρίξει στα γλυκά, αλλά δεν τα τρώω εγώ ούτε οι δικοί μου, τα περισσότερα τα έχω προσφέρει. Αυτή η μηλόπιτα έγινε παίρνοντας στοιχεία από άλλα γλυκά, ιδέες φίλων, και δικές μου προσαρμογές για παιδιά και διαβητικούς.
Την αφιερώνω στη Μαρίνα που τόσο της αρέσουν τα γλυκά!! με την προτροπή να προσθέσει ζάχαρη στη γέμιση ώστε να της αρέσει περισσότερο.
Η ζύμη είναι αυτή από την τάρτα με ξερά φρούτα της Taste Advisor και η γέμιση αυτοσχέδια δική μου. Υπάρχει προσθήκη μαρμελάδας πάνω από τη βάση ιδέα που έχω διαβάσει κάπου αλλά δεν θυμάμαι κι όποιος το δει κι είναι δικό του ας μου το υπενθυμίσει.
Τα υλικά για μια ταρτιέρα 26 εκατ διαμέτρου
Για τη ζύμη
400γρ. αλεύρι μαλακό
120ml ελαιόλαδο ελαφρύ
120ml χυμό πορτοκαλιού
120γρ. ζάχαρη άχνη
60γρ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και αλεσμένα σε σκόνη
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση
900γρ μήλα (ζυγισμένα αφού καθαριστούν) όποιας ποικιλίας θέλετε ( εγώ έβαλα Τριπόλεως)
1 1/2 κουταλιά βούτυρο
2-3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα καρύδια
2-3 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
1 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη
Χυμό από ένα λεμόνι
2 κουτ. σούπας μαρμελάδα λεμόνι μήλο ή όποια άλλη νομίζεται ότι σας ταιριάζει.

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το βούτυρο και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν και να μην έχουν υγρά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν σε ένα μπολ.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη ανακατεύουμε με το σύρμα κουζίνας μέχρι να ομογενοποιηθεί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ζυμώνοντας με τα χέρια μας μέχρι να ξεκολάει από τα τοιχώματα και να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια,το ένα λίγο πιο μεγάλο, και με τη βοήθεια μικρού πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο ανάμεσα σε σελοφάν ή πάνω σε λαδόκολλα ίσο με την διάμετρο της ταρτιέρας και κάτι παραπάνω ώστε να καλυφτούν και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Εγώ αυτό το άνοιξα μέσα στην ταρτιέρα.

Στρώνουμε τη μαρμελάδα να πάει παντού σε όλη τη ζύμη.

Προσθέτουμε στο μείγμα των μήλων τα καρύδια τις σταφίδες και την κανέλα.

Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στην ταρτιέρα.


Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω προσέχοντας να ενωθεί στις άκρες με το άλλο.


Τρυπάμε την επάνω ζύμη με πιρούνι σε διάφορα σημεία και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 50 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε όπως είναι ή πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.


Όπως είπα και στην αρχή εγώ την έκανα χωρίς προσθήκη ζάχαρης για ειδικούς λόγους.
Αν τη θέλετε περισσότερο γλυκιά προσθέστε 2 ή 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη στο μείγμα του μήλου.
Επίσης μπορείτε να αρωματίσετε με κάποιο λικέρ ή κονιάκ το μείγμα.
Βέβαια η αγαπημένη μηλόπιτα της οικογένειας είναι άλλη και μπορείτε να τη δείτε εδώ όχι πως αυτή δεν άρεσε αλλά λέμε τώρα!!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Odile
    • 29 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Me encantan las tartas de manzanas así que la tuya me la apunto, porque debe de estar deliciosa! Feliz día y saludos desde españa.

  1. Απάντηση

    Χρυσοχέρα μου εσύ!
    Τη μυρίζω και λειώνω….

  2. Απάντηση

    Οι ανοιχτές μηλόπιτες ήταν πάντα οι αγαπημένες μου, αλλά όταν έφτιαξα την κλειστή μηλόπιτα της Βάσιας μας, την καθιέρωσα ως πολύ αγαπημένη μου!
    Ωραία και πλούσια η μηλόπιτά σου Ξανθή μου, με νόστιμα υλικά!
    Γεια στα χέρια σου!

  3. Απάντηση

    να εισαι καλα που μας σκεφτεσαι και κανεις νοστιμες φωτο

    • iwanna
    • 29 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ωραία η εκδοχή σου αλλά η άλλη είναι δοκιμασμένη και αγαπημένη…………

    • Marina
    • 29 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΎ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΦΙΕΡΩΣΗ!!! Είμαι κατασυγκινημένη!!!
    Μου άρεσε πολύ που δεν έβαλες πολλή ζάχαρη γιατί θα μπορώ να την φτιάξω και να απολαύσω ένα ωραίο κομμάτι χωρίς πολλές ενοχές! Φαντάζομαι ότι δεν υστερεί στη γεύση της λόγω της λιγότερης ζάχαρης….
    ΥΓ: Το διάλογο στο gmail τον είδα μετά από 10 λεπτά…Είχα ανοίξει να δω τα μέιλ μου αλλά χτύπησε το τηλέφωνο και όταν κοίταξα τον υπολογιστή δεν ήσουν πια εκεί…Και δεν ξέρω πως να σου στείλω τον διάλογο μετά σε μέιλ…

  4. Απάντηση

    Αυτές οι σκεπαστές εμένα μου αρέσουν πολύ, γιατί είναι γνωστό ότι είμαι γλυκατζού… με τον ίδιο τρόπο έχω (εννοώ το σκέπασμα) έχω κάνει κερασόπιτα και φραουλόπιτα. Οπότε μου αρέσει αυτό που έκανες (και ακόμη καλύτερα που έχει λιγότερη ζάχαρη).
    Πολλές καλημέρες.

    • Ήβη
    • 29 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Πολύ ωραία η μηλόπιτα σου, ειδικά με τη μαρμελάδα θα έχει υπέροχο άρωμα.

  5. Απάντηση

    @ Odile, welcome! thank you muchly!
    Greetings from Athens!!

    @ Πόπη είναι για ιδιαίτερες γεύσεις μαζί με τη μαρμελάδα μου!!!χαχαχαχα

  6. Απάντηση

    @ ΕΛΕΝΑ εγώ χρόνια προτιμώ αυτή που έχει φτιάξει η κόρη μου μάλιστα χτες βράδυ σκάρωσα μια στα γρήγορα,αυτή όμως είναι κάτι διαφορετικό.

    @ love2love καλώς ήρθες στην παρέα μας κι ευχαριστώ πολύ!!!

  7. Απάντηση

    @ Ιωάννα πιστή στη δικιά σου σαν την κόρη μου!!!

    @ Μαρίνα καλημέρα, αν βάλεις μια μαρμελάδα από κάτω δεν θέλει ζάχαρη, σύμφωνα πάντα με τα δικά μου γούστα αλλά και αυτών που δοκίμασαν.
    Όσο για τα μηνύματα αν γράψεις εκεί που μιλάγαμε θα μου έρθουν όταν ξαναμπώ.
    Φιλάκια

  8. Απάντηση

    @ Πηνελόπη καλημέρα!!
    Α ωραία μου έβαλες ιδέες για άλλα φρούτα τώρα που θα είναι και η εποχή τους. Ευχαριστώ!!!

    @ Ήβη ήταν κι η μαρμελάδα που με το λεμόνι ταίριαζε πολύ στο μήλο.
    Καλημέρα!!

  9. Απάντηση

    Λατρεμένη η μηλόπιτα σε οποιαδήποτε εκδοχή της!!!Λαχταριστή και η δική σου,Ξανθή μου!

    • eleni
    • 29 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου,φαν της μηλόπιτας!
    Πολύ νόστιμη θα είναι και η ζύμη υπέροχη φαίνεται.
    Φιλιά!

  10. Απάντηση

    Τάρτα μηλόπιτας και μία μπάλα παγωτό, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο!

  11. Απάντηση

    Υπέροχη είναι Ξανθή μου! Να είχα τώρα λίγη!!!

  12. Απάντηση

    Αν και έχω φάει πολλά γλυκά τελευταία, τώρα που πίνω το τσάι μου πολύ θα ήθελα ένα κομματάκι!

  13. Απάντηση

    Αν και έχω φάει πολλά γλυκά τελευταία, τώρα που πίνω το τσάι μου πολύ θα ήθελα ένα κομματάκι!

  14. Απάντηση

    Μια διαφορετική αλλά εξίσου νόστιμη μηλόπιτα.
    Και τα υλικά που βάζεις την κάνουν χορταστική.
    Φιλιά

  15. Απάντηση

    @ Λένια ευχαριστώ!!

    @ Ελένη είναι μια άλλη εκδοχή η ζύμη της ταιριάζει όπως κι η μαρμελάδα!!

    @ Κατερίνα αυτό σκεφτόμουν κι εγώ χτες βράδυ που δεν είμαι και πολύ του παγωτού αλλά δεν ενέδωσα!!!

    @ Λίλα ευχαριστώ!!!!

  16. Απάντηση

    @ Ελένη κι εγώ αυτές τις μέρες έχω φάει πολλά αλλά μια μηλόπιτα τι ψυχή έχει!!

    @ Marion Μηλόπιτα να είναι κι ότι να είναι!!

  17. Απάντηση

    Τις προηγούμενες μέρες και εγώ έχω φτιάξει μηλόπιτες. Είναι και νηστίσιμες, ότι πρέπει για να τις πας κάπου! Ωραία η μηλόπιτα σου και με την προσθήκη της μαρμελάδας:)

    • Vita
    • 29 Μαρτίου 2011
    Απάντηση

    Ωραία πρόταση για να χρησιμοποιήσουμε και κάποιες μαρμελάδες που όλο και μας περισσεύουν 🙂

  18. Απάντηση

    Πολύ ωραία η μηλόπιτά σου Ξανθή και με νόστιμα υλικά!!! Ευχαριστούμε!!

  19. Απάντηση

    Άχ αυτή η μηλόπιτα και πόσο ορεκτική φαίνεται..
    Πως να σολιάσω Κάλβο και Σύμβολα!

    δες εδώ:http://anemondixtia.blogspot.com/2011/03/blog-post_29.html
    σε αφορά..

    Καλό ξημέρωμα..στα σαλόνια μου!

  20. Απάντηση

    Τέλεια η μηλόπιτα!! παρεπιμπτόντως έφτιαξα κι εγώ μηλόπιτα. Είδες τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται.
    Φιλιά πολλά.

  21. Απάντηση

    σε περιμενω στον διαγωνισμο μου

  22. Απάντηση

    @ Μαρία εγώ έφτιαξα αυτή την αναποδογυριστή χτες και την συνόδευσα με μαρμελάδα από πάνω!! πολύ ωραία!!

    @ Vita οι μαρμελάδες όντως της ταιριάζουν!! Καλό μεσημέρι.

    @ Tante Kiki ευχαριστώ κι εγώ!!απλά υλικά και νόστιμα!

  23. Απάντηση

    @ Ρεγγίνα με συγκίνησες ιδιαίτερα!!!
    Καλό σου απόγευμα!!!

    @ Μαρία τι έκανες με την κάρτα όλα καλά;; Τα μήλα ακόμα κρατούν οπότε είναι καιρός να τα φάμε σε διάφορες μορφές.

    @ love2love Θα προσπαθήσω!!

  24. εμένα αυτή η μηλόπιτα είναι απ’τις αγαπημένες μου αλλά προτιμώ αντί για άχνη παγωτό δίπλα και τη μηλόπιτα κρύα :))))

  25. Απάντηση

    Και λοιπόν κι εγώ που δεν τρώω παγωτό συμφωνώ απόλυτα μαζί σου γιατί η άχνη δεν μου αρέσει!!
    Πολλά φιλιά!!

    • kiki
    • 3 Απριλίου 2011
    Απάντηση

    Αχ πώς μ΄αρέσουν τα φρουτένια γλυκά!

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode