Τηγανητά στο σπίτι γίνονται ελάχιστες φορές λίγο η διατροφή που ακολουθούμε λίγο η φασαρία που δημιουργείται τα αποφεύγω, ακόμα και τους κολοκυθοκεφτέδες τους ψήνω στο γκριλ.
Το μόνο που τηγανίζουμε συχνά είναι οι πατάτες κι αυτές όταν είναι κατάλληλες για τηγάνι.
Όμως στον Θ. αρέσουν τα τηγανητά μπακαλιαράκια και είπα να του κάνω σήμερα το χατήρι.
Μαζί με τα μπακαλιαράκια τηγανίστηκαν και κολοκυθάκια και μελιτζάνες και πατάτες.
Ήθελα να επαναλάβω το τηγάνισμα με ένα κουρκούτι που μου πρότεινε ο γιος μου όταν ήταν εδώ κι έτσι όλες οι αμαρτίες μαζί, ας ελπίσουμε να μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ.
Θα γράψω λίγα λόγια για όλα βήμα βήμα.
Προετοιμασία
1.Καθαρίζουμε τα μπακαλιαράκια ( εγώ είμαι τυχερή μου τα καθαρίζει ο ψαράς μου) τα πλένουμε καλά, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να μας περιμένουν.
2.Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο ή με κοφτερό μαχαίρι. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για καμμιά ώρα.
3.Όταν είμαστε έτοιμοι για το τηγάνισμα καθαρίζουμε και τις πατάτες τις πλένουμε τις σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα και τις κόβουμε. Εγώ έχω ένα μαντολίνο για πατάτες και πάντα τις κόβω με αυτό.
4.Σε ένα ταψάκι βάζουμε αλεύρι κατά προτίμηση κίτρινο (αυτό που κάνουμε ψωμί) και αλευρώνουμε τα ψάρια.
5.Σε ένα μπόλ φτιάχνουμε το χυλό για το τηγάνισμα των λαχανικών.
Για ένα μεγάλο κολοκυθάκι και μια μέτρια μελιτζάνα χρειάστηκα:
Μια δοσομετρική κούπα αυτοδιογκούμενο αλεύρι
Μια δοσομετρική κούπα μπύρα.
Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό χυλό.
Διαδικασία τηγανίσματος
Τώρα είμαστε “ετοιμοπόλεμοι” για το τηγάνισμα μιας κι όλα θα πρέπει να γίνουν παράλληλα, εμένα τουλάχιστον δεν μου αρέσουν τα κρύα τηγανητά.
1.Σε κατσαρόλα βάζουμε λάδι για τηγάνισμα (εγώ χρησιμοποιώ πυρηνέλαιο συγκεκριμένου Σ/Μ) προκειμένου να τηγανίσουμε τις πατάτες. Το τοποθετούμε στο μάτι, θα πρέπει να ζεσταθεί καλά αλλά όχι να βγάζει καπνούς που λέει και κάποια ψυχή.
Προσθέτουμε τις πατάτες κουνάμε την κατσαρόλα χωρίς να ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς λίγο (από το 9 στο 8).
Κατά τη διάρκεια τηγανίσματος τους ανακατεύουμε προσεκτικά με πιρούνι και μόλις χρυσίσουν καλά τις αφαιρούμε από το λάδι με τρυπητή κουτάλα και αλατίζουμε με φρεσκοτριμμένο αλάτι.
2.Στο διπλανό μάτι βάζουμε τηγάνι με λάδι και όταν ζεσταθεί χαμηλώνουμε την ένταση (από το 9 στο 7) και τοποθετούμε τα λαχανικά τα οποία έχουμε βουτήξει στο χυλό.
Όταν πάρουν χρώμα γυρίζουμε και μόλις είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί, συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα.
3.Όταν τελειώσουμε με τα λαχανικά στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε και τα ψάρια σε μέτρια ένταση όπως και τα λαχανικά γυρίζοντας μια με δύο φορές.
Συνοδεύουμε με μια σαλάτα, εμείς σήμερα φάγαμε τις πιο ωραίες ντομάτες του φετινού καλοκαιριού.
Και μιας και είπα για το θέμα πατάτες ντομάτες, πριν λίγες μέρες συζητούσαμε με την crispy για το θέμα αυτό. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση τουλάχιστον για τις πατάτες.
Άλλη ποικιλία είναι κατάλληλη για τηγάνισμα άλλη για ψητές κλπ.
Έχω την τύχη να προμηθεύομαι πατάτες από μικρό παραγωγό στη λαϊκή αγορά κι όταν δεν έχει προτιμώ να μην τηγανίζω καθόλου.
Από τον ίδιο αγοράζω κι άλλα προϊόντα και μου θυμίζουν τον κήπο των γονιών μου στο χωριό.
Αν ενδιαφέρεστε στη λαϊκή της Καλιδρομίου ο τελευταίος πάγκος στο αριστερό σας χέρι προς Εξάρχεια ο κ. Μελέτης πάντα πρόθυμος, έχει εποχιακά προϊόντα και μόνο. Εκτός αυτής της λαϊκής μπορώ να σας πω και που αλλού θα τον συναντήσετε όποιος ενδιαφέρεται εδώ είμαι.
Τι υπέροχο τραπέζι έφτιαξες πάλι! Και εγώ μαζί σου Ξανθή μου το τηγάνισμα το αποφεύγω με ελάχιστες εξαιρέσεις, ας πουμε ενα παραδοσιακό πιάτο που δεν γίνεται αλλιώς. Γενικά όμως τα ψαράκια μπορουμε να τα τηγανίζουμε γιατι ευτυχώς είναι ελαφριά έτσι κ αλλιώς.
Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!
Ευτυχώς μόλις έφαγα οπότε δεν τα λιγουρεύομαι τέλεια όλα,καλό βράδυ!!!
Υπέροχα όλα Ξανθή! Καλοκαιρινό, ελληνικό τραπέζι!
Καλή Κυριακή!
Εντάξει, μπορεί να είναι κακά για την υγεία και με πολλές θερμίδες, αλλά μωρέ τα τηγανιτά είναι τα ποιο νόστιμα. Εσύ σήμερα του έδωσες και κατάλαβε! Τι πατάτες, τι μπακαλιαράκια, τι κολοκύθια, τι μελιτζάνες!!! Πραγματικά θα ήθελα να έτρωγα αυτό το γεύμα!!!
Στάθηκα στο τελευταίο για τη λαική της Καλλιδρομίου, μια και είναι η πιο κοντινή στο σπίτι μου και γίνεται και Σάββατο! Έχω καιρό να πάω, αλλά το σημειώνω αυτό για τις πατάτες!
Στην ίδια λαική ή κάπου εκεί κοντά υπάρχει κάτι ανάλογο για καλά φρέσκα ψάρια (γαύρο/σαρδέλα?)
Καλή Κυριακή κι ευχαριστώ για την πληροφορία!
Aμαρτωλή ανάρτηση αλλά υπέροχη. Πριν 20 μέρες φυτέψαμε για πρώτη φορά πατάτες, θέλουν 100 μέρες για να είναι έτοιμες οπότε υπολογίζω τα Χριστούγεννα να έχουμε δικές μας πατάτες στο τραπέζι!!!
καλημερα αγαπημενη ξανθη,
καλα το ειπες ΑΜΑΡΤΩΛΑ!!
αλλα ολα αυτα τρελλαινομαι να τα τρωω!
τωρα πειναω!
υπεροχες φωτο επισης.
να εχεις μια υπεροχη κυριακη.
φιλια πολλα!
Αμαρτωλά μεν, πεντανόστιμα δε!!
Τα τηγανιτά έχουν άλλη νοστιμιά, κακά τα ψέματα!
Μια στο τόσο δεν είναι τρομερό να πέφτουμε στην … αμαρτία!
Φιλιά!
Λαχταριστά και πεντανόστιμα τόσο τα ψαράκια όσο και οι μελιτζάνες/κολοκυθάκια αλλά και οι τηγανιτές πατάτες!!!!!!!!!!!!
Αμαρτωλά μεν, αλλά οι παλιοί όλοι δεν τηγάνιζαν; Ούτε χοληστερίνη είχαν ούτε τίποτα! Θυμάμαι ένα κατάμαυρο μαντεμένιο τηγάνι, “πάμβαρυ” και τα αρώματα που αναδύοντο ….
Όσο για τις πατάτες, πραγματικά ρουλέτα παίζουμε κάθε φορά για να πετύχουμε την κατάλληλη ποικιλία για το κατάλληλο ψήσιμο. Και εγώ Ξανθή μου κάπως έτσι επιλέγω πατάτα. Η αυθεντική πατάτα Αχαϊας μου αρέσει τηγανιτή!
Φιλιά φθινοπωρινά Ξανθή μου!!!
Πολύ τηγάνι αλλά….πεντανόστιμες όλες οι λιχουδιές!!! Που και που χρειάζεται και καμιά ατασθαλία – στο φαί, για να μην παρεξηγούμαστε!!!
E, πότε πότε χρειάζονται και οι αμαρτίες. Εγώ πάντως σε τέτοιου είδους αμαρτωλές πράξεις ενδίδω σχεδόν πάντα, η λιχούδω…
Ξανθή,καμιά φορά ξεφεύγουμε,αλλά χρειάζεται κι αυτή η νοστιμιά!
Νομίζω,ότι τα μπακαλιαράκια μόνο τηγανητά αναδεικνύουν τη γεύση τους.
Φιλιά!
Ξανθή μου, τι νοστιμιές,
δεν τα ήθελα ψητά, με τίποτα,
ωραίο τραπέζι !
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
Υπέροχο το τραπέζι που έστρωσες, Ξανθή μου, με όλα τα καλά!
Το τηγάνι το αποφεύγω κι εγώ, αν και είναι η εύκολη λύση, αλλά κάποιες φορές δεν γίνεται!
Γέμισα το πιατάκι μου από τα δικά σου και φεύγω!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Είπες να την κάνεις την “αμαρτία” για τα καλά!!! Αλλά η αλήθεια είναι πως τα ψαράκια έτσι είναι συναρπαστικά και τα κολοκυθάκια επίσης Ξανθή μου.
Ε, από καιρό σε καιρό…χατήρια πια δεν χαλάμε 🙂
Kαλημέρα και καλή Εβδομάδα εύχομαι.
εμ όλα τα αμαρτωλά είναι και νόστιμα!
Ξανθή, πως να το κάνουμε; Τα ψητά είναι πιο υγιεινά, αλλά τα τηγανητά πιο νόστιμα. Αμαρτωλά ή όχι, που και που, χρειάζονται και αυτά. Καλοτηγανισμένα και τραγανά τραγανά τα δικά σου. Εκείνες οι πατάτες, απίθανες!
Καλό βράδυ.
Ξανθή μου κι εμείς αποφεύγουμε τα τηγανητά, αλλά είναι πεντανόστιμα τα άτιμα! Το σημερινό σου τραπέζι είναι πραγματικά αξιοζήλευτο! Ότι πρέπει για καλή παρέα και ουζάκι/κρασάκι/μπυρίτσα!
Τέλειο!
Τρελαίνομαιγια τηγανιτά αλλα κι εγω τηγανίζω σπάνια….το κουρκουτι σου φαινεται φοεβρο
Οσο για τις πατάτες το ιδιο και εδω πάνω δε λενε τι ειδος ειναι εκτός κι αν ειναι οι μικρες (νοβέλες τις λενε) που πανε ολοκληρεες για φουρνο με δεντρολίβανο
καλημερουδια!