Τη στέβια την είχα μόνο ακουστά, έμαθα περισσότερα από τη Σοφία η οποία από άποψη την έχει εντάξει στη διατροφή της.
Είχα όμως και πολλά ερεθίσματα να τη δοκιμάσω. Με ρωτούσαν στο χώρο του bazzar ή κάποιοι φίλοι αν φτιάχνω μαρμελάδες για διαβητικούς.
Τον τελευταίο μήνα απέκτησα εξαιρετική φίλη που οι διατροφικές της ανάγκες απαιτούν ειδικά προϊόντα. Θέλοντας να της προσφέρω κάτι από τα χεράκια μου την έχρισα “πειραματόζωο” των νέων μου πειραματισμών. Ήμουν σίγουρη ότι θα είχα αληθινή κριτική για το αποτέλεσμα και ο πρώτος πειραματισμός έγινε βασισμένος σε άλλη μαρμελάδα που έχουμε εδώ.
Είχα όμως και πολλά ερεθίσματα να τη δοκιμάσω. Με ρωτούσαν στο χώρο του bazzar ή κάποιοι φίλοι αν φτιάχνω μαρμελάδες για διαβητικούς.
Τον τελευταίο μήνα απέκτησα εξαιρετική φίλη που οι διατροφικές της ανάγκες απαιτούν ειδικά προϊόντα. Θέλοντας να της προσφέρω κάτι από τα χεράκια μου την έχρισα “πειραματόζωο” των νέων μου πειραματισμών. Ήμουν σίγουρη ότι θα είχα αληθινή κριτική για το αποτέλεσμα και ο πρώτος πειραματισμός έγινε βασισμένος σε άλλη μαρμελάδα που έχουμε εδώ.
Η πρώτη μου μαρμελάδα με στέβια
Συστατικά
- 700 γρ μήλα γκόλντεν βάρος καθαρισμένα
- 1 μεγάλο ξύλο κανέλας
- χυμό από ένα λεμόνι
- 1/3 κούπας νερό
- 1 κουτ. σούπας στέβια
- 1/2 κουτ. γλυκού άγαρ άγαρ
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα μαζί με το χυμό του λεμονιού την κανέλα και1/3 κούπας νερό.
- Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να είναι σαν πολτός (περίπου 10-15 λεπτά). Αν έχουν μείνει μεγάλα κομμάτια φρούτου τα πολτοποιούμε με μια κουτάλα του πουρέ.
- Προσθέτουμε το άγαρ άγαρ και τη στέβια ανακατεύουμε για λίγα λεπτά αφαιρούμε την κανέλα και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημειώσεις
1.Το άγαρ άγαρ είναι πηκτικός παράγοντας προερχόμενος από φυτικούς οργανισμούς κυρίως φύκια.
Είναι απαραίτητη η προσθήκη του γιατί η μαρμελάδα με στέβια δεν θα πήξει διαφορετικά.
Υπάρχει σε καταστήματα με μπαχαρικά όπως και η στέβια.
2.Η μαρμελάδα καλό είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο γιατί δεν είναι πολύ βρασμένη και η ζάχαρη που λειτουργεί κι ως συντηρητικός παράγοντας εδώ απουσιάζει.
3.Οι ποσότητες έχουν μετρηθεί με δοσομετρικές μεζούρες
4. Η ποσότητα αυτή έδωσε ένα βάζο των 400γρ και ένα των 200γρ. Ευχαριστώ τη Σοφία για τις πληροφορίες που μου έδωσε σχετικά με την παρασκευή μαρμελάδων με στέβια.
Επίσης ευχαριστώ την Μ. γιατί δοκίμασε αμέσως την μαρμελάδα και είχα την καλή της κριτική!!
Θα επανέλθω και με άλλους πειραματισμούς.
Είναι απαραίτητη η προσθήκη του γιατί η μαρμελάδα με στέβια δεν θα πήξει διαφορετικά.
Υπάρχει σε καταστήματα με μπαχαρικά όπως και η στέβια.
2.Η μαρμελάδα καλό είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο γιατί δεν είναι πολύ βρασμένη και η ζάχαρη που λειτουργεί κι ως συντηρητικός παράγοντας εδώ απουσιάζει.
3.Οι ποσότητες έχουν μετρηθεί με δοσομετρικές μεζούρες
4. Η ποσότητα αυτή έδωσε ένα βάζο των 400γρ και ένα των 200γρ. Ευχαριστώ τη Σοφία για τις πληροφορίες που μου έδωσε σχετικά με την παρασκευή μαρμελάδων με στέβια.
Επίσης ευχαριστώ την Μ. γιατί δοκίμασε αμέσως την μαρμελάδα και είχα την καλή της κριτική!!
Θα επανέλθω και με άλλους πειραματισμούς.
Ξανθή μου δεν το συζητώ, στο κεφάλαιο “Μαρμελάδα & γλυκά του κουταλιού” είσαι πάρα πολύ μπροστά!
Πολύ ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσεις στέβια! Είμαι σίγουρη ότι θα εκτιμηθεί από πολλούς!
Και η συγκεκριμένη με μήλο και κανέλα πρέπει να είναι απίθανη!
Φιλιά πολλά!
Πολύ ωραία η μαρμελάδα με στέβια,Ξανθή!
Δεν ήξερα ότι δεν πρέπει να τη βράζουμε-δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά;πχ κέικ.
Καλό μήνα-φιλιά!
Ωραία ιδέα και πολύ μέσα στο πνεύμα της εποχής.
Μ΄αρέσει το χειμωνιάτικο σκουφάκι με το οποίο την έντυσες!! Πλάκα έχει!
Καλη μου….σευχαριστουμε πολυ!!!!
θα την δοκιμασω…χιχι!το…ζαχαρο….
θελει…και την…ξανθη του….
ετσι..
.εσυ..
.μην σταματας….σαν δασκαλα..
.να μας…διδασκεις….
ΧΜ!Οπως λεει και η Ελενη…με το κεικ…τι γινετα騨¨?
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!
Πρώτα απ’όλα να σου πω ότι το σκουφάκι της μαρμελάδας είναι όλα τα λεφτά. Για την ίδια τη μαρμελάδα δεν έχω καμμία αμφιβολία δεδομένου ότι έχω δοκιμάσει απ’τα καλούδια που φτιάχνεις! Πολλά φιλιά!
Ξανθή μου πάρα πολύ καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις στέβια!όσο για το συνδυασμό τι να πω, είναι απο τους καλυτερους!!!Φιλια!
@ Ερμιόνη ήδη εκτιμήθηκε η φίλη μου είναι με το κουταλάκι στο χέρι!!
Σε ευχαριστώ πολύ!!
@ Ελένη αν θέλεις πληροφορίες για τα γλυκά και τη στέβια θα πρέπει να επισκεφτείς τη σελίδα της Σοφίας η οποία είναι ειδική σε αυτό το θέμα.
@@Χρυσαυγή για να μην κρυώνει!!!
@ Ιριδα εγώ ευχαριστώ, επισκέψου τη σελίδα της Σοφίας θα βρεις πολλές πληροφορίες και ιδέες!!
@ Κατερίνα το σκουφάκι πήγε συνδυαστικά με το πλέξιμο που τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι ιδιαιτέρως!!
@ ΕΛΕΝΗ ο συνδυασμός αυτός είναι ο αγαπημένος της κόρης μου υπάρχει η συνταγή με κανονική ζάχαρη αν σε ενδιαφέρει.
Μπράβο Ξανθή! Είσαι εξπέρ στις μαρμελάδες και τα γλυκά!!! Μια ερώτηση η στέβια φαίνεται καθόλου στην επίγευση της μαρμελάδας;;;
Καλό μήνα!
Πάντα πρωτοπόρα.
Πέτυχε λοιπόν το πείραμα.
Και πόσο μικρή ποσότητα στέβιας χρησιμοποίησες.
Καλό μήνα να έχεις.
Ξανθή μου χάρηκα πολύ που έφτιαξες τελικά την μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη!!!
Μπράβο σου τα κατάφερες τέλεια!
Φαντάζομαι θα είδες πόσο εύκολα και γρήγορα γίνεται.
Η φίλη σου σίγουρα το έχει εκτιμήσει πολύ που την σκέφτηκες και της την έφτιαξες!
Το σκουφάκι είναι εξαιρετικό!!!!
Μπράβο σου σε όλα!
Θα ήθελα μόνο να κάνω μια διευκρίνηση.
Επειδή ζούμε σε μια χώρα που όλα παρερμηνεύονται, η στέβια για μένα , όπως λες σωστά , είναι η επιλογή μου , την χρησιμοποιώ πολύ πριν πάρει την πολυπόθητη άδεια για να χρησιμοποιείται στην Ε.Ε σαν γλυκαντικό.
Λες πως την χρησιμοποιώ από αποψη ,
δεν διαφωνώ σ’αυτό, αλλά επειδή στην Ελλάδα έχουμε ταυτίσει την λέξη αυτή με την μόδα , θα ήθελα να διεύκρινήσω πως η αποφυγή της καταστροφικής ζάχαρης είναι η αιτία που χρησιμοποιώ στέβια όπως και την αγαύη και το μέλι.
Δεν ακολουθώ κάποια μόδα, η στέβια είναι ένα προιόν που το πιστεύω πολύ,(όχι φυσικά όλα τα προιόντα που κυκλοφορούν στην αγορά…)και το προτίνω σε ανθρώπους που θέλουν να ξεπεράσουν την ζάχαρη χωρίς να στερηθούν το γλυκό τους.
Προσφατα είχα αναρτήσει ένα άρθρο στο Sofeto για τους λόγους που λέω όχι στην ζάχαρη, εκεί θα καταλάβει κάποιος καλύτερα τι εννοώ.
Σ’ευχαριστώ πολύ που μ’ εμπιστεύτηκες και χαίρομαι που σε ικανοποίησε το αποτέλεσμα, είμαι σίγουρη πως την επόμενη φορά θα είναι ακόμα καλύτερο το αποτέλεσμα!
Σου εύχομαι καλό ξημέρωμα και ότι χρειαστείς μην διστάσεις!
Υπέροχη θα είναι !!! Από τις αγαπημένες μου γεύσεις, το μήλο με την κανέλλα.
Εγώ εχω φυτέψει στέβια στον κήπο και χρησιμοποιώ τα αποξηραμένα φυλλαράκια της στα ροφήματα!
Καλό μήνα !!!!
Πολύ γρήγορη και ευωδιαστή η μαρμελάδα σου, Ξανθή!Πολύ τυχερή η φίλη σου που μπορεί να χρησιμοποιεί σπιτικές μαρμελάδες, ιδίως όταν έρχονται σε τέτοια χαριτωμένη συσκευασία 🙂 Καλό μήνα, καλό Σ/Κ, φιλιά!
@ Κική ναι λίγο το καταλαβαίνεις, αλλά δεν είναι άσχημη.
@ Μαρία από τις αναζητήσεις μου η αναλογία στέβιας -ζάχαρης είναι 1 κουταλιά σούπας για περίπου 450γρ ζάχαρης, εγώ βέβαια εδώ έχω αυτοσχεδιάσει λίγο αλλά το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό.
Σοφία σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις προσωπικές πληροφορίες που μου έδωσες αλλά και για όλα αυτά που μας μαθαίνεις μέσα από τη σελίδα σου.
Και για να μην παρεξηγηθώ όταν λέω ότι χρησιμοποιείς τη στέβια από άποψη εννοώ ότι έχεις άποψη του θέματος όπως κι άλλων θεμάτων διατροφής.
Τη μόδα, αν και δεν γνωρίζω αν είναι η στέβια μόδα, δεν την ακολούθησα ποτέ σε καμία έκφανση της πόσο μάλλον στη διατροφή.
Σέβομαι πάντα τις συνήθειες των άλλων όποιες κι αν είναι αυτές γιαυτό συνέχισε να μας δίνεις αυτές τις υπέροχες πληροφορίες, σίγουρα για κάποιους είναι χρήσιμες.
Και πάλι ευχαριστώ πολύ.
@ Μαριάννα καλό μήνα, είναι εύκολο σαν φυτό;;;
@ Χαρά καλό μήνα, η φίλη μου θαρρώ ότι πολύ γρήγορα θα θελήσει άλλη όλο με το βάζο μπροστά της είναι!!
Πολύ ενδιαφέρουσα, η σημερινή συνταγή μαρμελάδας, με την προσθήκη στέβιας. Κατατοπιστικές και οι πληροφορίες σχετικά με αυτήν. Μου έκανε εντύπωση πόσο μικρή ποσότητα στέβιας χρειάζεται, για να δοθεί η απαραίτητη γλυκύτητα στην μαρμελάδα. Αξίζει την δοκιμή. Καλοφάγωτη, Ξανθή.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Kαλημέρα εξπέρ του είδους !!
Το σκουφάκι τέλειο !
Σε φιλώ
Εδώ και πολλά χρόνια είχα προμηθευτεί στέβια, αλλά δεν την χρησιμοποίησα και έληξε! οπότε θα προμηθευτώ καινούρια για να φτιάξω την μαρμελάδα!
Καλημέρα,
ποιό είναι το βάρος-στόχος σε ζάχαρη? 450γρ?
γιατί χρησιμοποιώ steviola που είναι 1:300 με την ζάχαρη και δεν θέλω να την κάνω πικρή!
Ευχαριστώ
Μαρτίνος Γρυπάρης καλώς ορίσατε στη σελίδα μας, σε αυτή την ποσότητα των μήλων εγώ θα έβαζα περίπου 500γρ ζάχαρη οπότε υπολογίστε ανάλογα με τη στέβια που έχετε.
Ευχαριστώ πολύ για την επιλογή.
Πολυ ωραια .!!!!!!!!!!!!!!!!ομως εχω μια απορια αντι για αγαρ αγαρ μπορουμε να βαλουμε φυλα ζελατινας και ποσα??????????????ευχαριστωωωωω ω
Καλησπέρα, φύλλα ζελατίνας όχι αλλά υπάρχει πηκτίνη σε μορφή σκόνης κάποιο άλλο προϊόν στα Σ/Μ και αναγράφει αν δεν κάνω λάθος και τη δοσολογία.
Επίσης έχω διαβάσει για ζάχαρη με πηκτίνη δεν ξέρω που θα μπορούσες να τη βρεις όμως.
Καλησπέρα ξανθη. Ποια είναι η αναλογία της στεβιας που χρησιμοποιείς προς τη ζάχαρη;
Η στέβια που αγόρασα για πρώτη φορά ήταν από κατάστημα μπαχαρικών σε μορφή χύμα και δεν ήξερα να ρωτήσω λεπτομέρειες.
Τώρα έχω αγοράσει σε κουτί την truvia που είναι 1/3
Δεν έχω δοκιμάσει ακόμη περιμένω τα μήλα.
@Ξανθή Θα μπορουσες σε παρακαλω να μου πεις που βρηκες truvia? Την αγοραζα οσο εμενα στο Η.Βασιλειο αλλα δυστυχως δεν την βρισκω πουθενα μα πουθενα στην Ελλαδα. Επισης τα μεταφορικα μεσω ebay ειναι πολλα!
Σε ευχαριστω πολυ! Φιλικα, Ειρηνη
Καλησπέρα, εγώ αγόρασα σε πρώτη φάση στέβια από κατάστημα μπαχαρικών χύμα, βρήκα επίσης σε κατάστημα με βιολογικά πάλι χύμα.
Πριν μερικούς μήνες βρήκα την truvia στο Βασιλόπουλο στο Ψυχικό δεν ξέρω αν έχει σε όλα τα καταστήματα του επειδή δεν συνηθίζω να χαζεύω τα ράφια δεν έχω προσέξει, πιστεύω όμως ότι στα μεγάλα θα έχει.
@Ξανθή Σε ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες! 🙂