Τάρτα με κολοκύθα και ξινομυζήθρα

από
CE-A4-CE-AC-CF-81-CF-84-CE-B1-CE-BC-CE-B5-CE-BA-CE-BF-CE-BB-CE-BF-CE-BA-CF-8D-CE-B8-CE-B1-CE-BA-CE-B1-CE-B9-CE-BE-CE-B9-CE-BD-CE-BF-CE-BC-281-29

Στη βεράντα υπήρχε μια τεράστια κολοκύθα που είχα φέρει από το χωριό και έπρεπε να αξιοποιηθεί μιας και μια άλλη μας άφησε χρόνους εκεί που ήταν.
Με αφορμή τη μάζωξη για πλέξιμο είπα να φτιάξω κάτι γλυκό και αρμυρό.
Έφτιαξα λοιπόν στριφτο κολοκυθοπιτάκια γλυκά και μια τάρτα αρμυρή.
Για την τάρτα πήρα ιδέα από την Κική που μας είχε δώσει αυτή την τάρτα  συνοδευόμενη με υπέροχο κείμενο αξίζει να το διαβάστε. Λίγο την διαφοροποίησα και ιδού το αποτέλεσμα.

Τα υλικά για μια ταρτιέρα με διάμετρο 24εκ.
Για τη ζύμη
100γρ ανθότυρο
1 αυγό
2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
150 γρ αλεύρι μαλακό
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση
750γρ κολοκύθα (ζυγισμένη μετά την επεξεργασία)
1κουτ σούπας κοφτή χοντρό αλάτι
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 αυγά
350γρ ξινομυζήθρα
1κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

Διαδικασία
Για τη ζύμη

Ανακατεύουμε το ανθότυρο το αυγό και το λάδι και τα ζυμώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Διπλώνουμε τη ζύμη σε μεμβράνη. Την αφήνουμε 30 λεπτά στο ψυγείο.
 Για τη γέμιση
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού.
Την τοποθετούμε σε ένα μπολ με το αλάτι  ανακατεύουμε καλά και τη μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι. Αφήνουμε να στραγγίξει 2 ώρες περίπου. Στύβουμε πολύ καλά την κολοκύθα.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει από την προηγουμένη ημέρα και να τοποθετηθεί στο ψυγείο.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε την ξινομυζήθρα τα αυγά το μπέικιν και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε στην ταρτιέρα μας αφού πρώτα την έχουμε περάσει ελαφρώς με ελαιόλαδο.

    Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη

και ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 190  βαθμούς κι αέρα για 20 λεπτά, χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 25 λεπτά.
Η κολοκύθα μου δεν ήταν η κόκκινη που υπάρχει αυτό τον καιρό αλλά θα δοκίμαζα και με αυτή να κάνω την τάρτα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Amelie
    • 14 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Καλημέρα! Πολύ επιτυχημένος πρέπει να είναι ο συνδυασμός κολοκύθας-ξινομυζήθρας, ωραία η συνταγή της τάρτας σου!

    • Notoula
    • 14 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Καλημέρα!
    Υπέροχη η τάρτα σου. Μου αρέσει πάρα πολύ και το τυρί που επέλεξες και η κολοκύθα!
    Φιλιά πολλά

    ΥΓ. Α η μαμά μου θέλει γλυκό του κουταλιού με στέβια, χι χι χι

    • Marina
    • 14 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Πως τις πάντρεψες (κολοκύθα και ξινομυζήθρα) και τις έκανες πίτα μόνο εσύ μπορούσες!!!
    Καλημέρα!!!

  1. Απάντηση

    Πολύ ωραία τάρτα! Ο συνδυασμός κολοκύθας και ξινομυζήθρας μου αρέσει πολύ! Μπράβο!

  2. Απάντηση

    Είδα ανθότυρο στη ζύμη και ξινομυζήθρα στη γέμιση και ενθουσιάστηκα!
    Και φυσικά στις τάρτες λέμε πάντα ναι!!
    Φιλιά πολλά!

    • Martha
    • 14 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ μού άρεσε η τάρτα σου, Ξανθή μου με τη γλυκοκολοκύθα, την ξυνομυζήθρα και το ανθότυρο! Μου έκλεισε το μάτι!!!

  3. Απάντηση

    Η κολοκύθα μου αρέσει πολύ αλμυρή με τυρί, η ξινομυζήθρα δε είναι λατρεμένη μου…Οπότε η τάρτα σου είναι στα αγαπημένα μου και στα προσεχώς μου!
    Καλό πλέξιμο σας εύχομαι και καλή απόλαυση στις λιχουδιές σου!

  4. Απάντηση

    Έχω κι εγώ μια κολοκύθα στη βεράντα και μια στο γκαράζ!!!! Τάρτα αλμυρή απίθανη!!!!

    • Μarion,
    • 14 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Ανθότυρο στη ζύμη?
    Τι ωραία που είναι. Καιη γέμιση με την ξινομυζήθρα πολύ νόστιμη.

    Το έκανες το θαύμα σου πάλι

    Φιλιά πολλά

  5. Απάντηση

    Η βάση της είναι καταπληκτική αλλά και η γέμιση.Υπέροχη η τάρτα σου περιέχει γεύσεις αγαπημένες!
    Φιλιά!

  6. Απάντηση

    Που την πέτυχες τόσο μεγάλη κολοκύθα???
    Φαντάζομαι κολοκυθονοστιμιές που θα έδωσε!
    Η τάρτα σούπερ!!!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

  7. Απάντηση

    @
    τέλεια η ταρτούλα
    καθώς κι όλα τα προηγούμενά σου !

    σε χαιρετώ και σε φιλώ πολύ 🙂

  8. Απάντηση

    Πολύ ωραία η τάρτα σου Ξανθή!
    Καλό βράδυ:)

  9. Απάντηση

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΞΑΝΘΗ ΜΟΥ!!!!ΤΕΛΕΙΑ Η ΤΑΡΤΑ ΣΟΥ!!!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ..ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!

    • Penelope
    • 15 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Θέλω να πιστεύω πως με τις κολοκύθες για φέτος έχω ξεμπερδέψει, Ξανθή μου.
    Αλλά πάντα υπάρχουν τα αγαπημένα πράσινα κολοκυθάκια και η ξυνομηζύθρα πάντα μέσα στο ψυγείο μου.
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

    • Εφη
    • 15 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Το ζυμαράκι με το ανθότυρο κάτι ωραίο …πολύ ωραίο μου κάνει! Θα την έχω στα υπόψη αυτή την εβδομάδα! Φιλιά! Καλό Σαββατοκύριακο Ξανθή μου!

    • Helen Gr
    • 15 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Τις τάρτες τις λατρεύω και την κολοκύθα επίσης. Όμως με την ξινομυζήθρα δεν την έχω δοκιμάσει. Πώς ήταν ο συνδυασμός; Βέβαια εδώ τέτοιο τυρί δεν υπάρχει.
    Καλό απόγευμα.

  10. Απάντηση

    Αγαπητές μου δοκιμάστε στις τάρτες σας αυτή τη ζύμη είναι πανεύκολη και χωρίς αποτυχία.
    Ο συνδυασμός της κολοκύθας με μια ήπια ξινομυζήθρα ο ιδανικός.
    Σας ευχαριστώ!!!!

    • kiki
    • 17 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Aαααχ! Πού είναι οι καιροί που μου χάριζαν κολοκύθες; Έχω να δω κολοκύθα 2 χρόνια! χαχα! Η ξινομυζήθρα είναι τέλεια και η τάρτα σου ωραιότατη! Ευχαριστώ για την αναφορά!

Γράψτε απάντηση στο fotolabida maria Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode