Η μπάμια είναι αγγειόσπερμο, ποώδες, ετήσιο φυτό και ανήκει στο γένος Ιβίσκος.
Η επίσημη ονομασία του είδους είναι Ιβίσκος ο εδώδιμος.
Η καταγωγή της είναι από την Αφρική και σήμερα καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές και εύκρατες περιοχές.
Ο καρπός είναι μακρύς τριχωτός, γωνίες και μήκος από 5- 14 εκατοστά και τρώγεται μόνον όταν είναι άγουρος. Το τοίχωμα του καρπού είναι σαρκώδες και βλεννώδες ενώ όταν ωριμάσει ο καρπός γίνεται ξυλώδης.
Οι μπάμιες τρώγονται μαγειρεμένες με πολλούς τρόπους γίνονται κονσέρβες ή τουρσί με πίκλες.
Στις ΗΠΑ συνηθίζεται να τρώγονται τηγανητές ή σε ένα είδος σούπας με κρέας που ονομάζεται “gumbo” ενώ σε μερικές χώρες τα σπόρια τους χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του καφέ.
Στις χώρες της Ανατολής τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα φύλλα και τους άγουρους καρπούς για κατάπλασμα κατά του πόνου.
Υπάρχουν δύο τύποι καλλιέργειας της μπάμιας, η ποτιστική και η ξερική.
Οι ξερικές είναι και οι πιο νόστιμες.
Η εποχή τους ανάλογα τη σπορά είναι από Ιούνιο μέχρι και Αύγουστο και κατά το μάζεμα χρειάζεται να φοράμε γάντια γιατί προκαλείται έντονος κνησμός και ερεθισμός ίδιος με αυτόν της τσουκνίδας.
Πληροφορίες από wikipedia.org
Κι αφού μάθαμε την ιστορία της τώρα θα σας μιλήσω για την προετοιμασία της για το μαγείρεμα και μερικές προτάσεις πιάτων.
Η ομιλούσα μέχρι και τα 23 της χρόνια μισούσε τις μπάμιες και τις απέφευγε συστηματικά. Βέβαια στο χωριό μου δεν είχαμε μπάμιες και μου ήταν σχεδόν άγνωστες.
Όταν όμως γνώρισα τον σύντροφό μου εκείνος τις λάτρευε και έπρεπε να βρω τρόπο να τις αγαπήσω κι εγώ.
Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην τότε σπιτονοικοκυρά μου η οποία μου έμαθε το κόλπο που θα σας περιγράψω.
Καθαρίζουμε τις μπάμιες γύρω γύρω από το κοτσανάκι τους.
Τις πλένουμε και τις βάζουμε σε νερό που βράζει μαζί με μια κουταλίτσα αλάτι και 2 κουταλιές ξίδι. Μόλις πάρουν δύο χούχλους τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε κάτω από κρύο νερό.
Με αυτό τον τρόπο οι μπάμιες χάνουν τα ανεπιθύμητα σε όλους μας σάλια τους.
Έχω ακούσει και πολλούς άλλους τρόπους, έχω εφαρμόσει κάποιους αλλά το αποτέλεσμα που έχει αυτός ο τρόπος θεωρώ ότι είναι το καλύτερο.
Την ίδια διαδικασία ακολουθώ και για τις καταψυγμένες.
Διαλέξτε μικρές έως μέτριες μπάμιες, αν και κάποιοι λένε ότι καλύτερες είναι οι μεγάλες, εγώ πάντα προτιμώ τις πολύ μικρές.
Αν οι μπάμιες σας αρέσουν μπορείτε στην εποχή τους να τις αποθηκεύσετε στον καταψύκτη σας αφού τις έχετε φτάσει σε αυτό το στάδιο τις στραγγίσετε καλά και κατόπιν να τις μοιράσετε σε σακουλάκια. Είναι οικονομικότερο από να αγοράζετε κατεψυγμένες.
Ζυμαρικά με μπάμιες φούρνου, πιπεριές Φλωρίνης και ξινομυζήθρα
Κοτόπουλο με μπάμιες
Κεφτεδάκια και πικάντικες τηγανητές μπάμιες με σάλτσα γιαουρτιού
Μπάμιες με γαρίδες
Μπάμιες με ψάρι
Μπάμιες στο τηγάνι με αυγά
Η τελευταία φορά που μαγειρεύτηκαν στο σπίτι μας ήταν με πολύ απλές διαδικασίες.
Μπήκαν στην κατσαρόλα κρεμμύδι ψιλοκομμένο μαϊντανό σκόρδο και ντομάτες φρέσκες κομμένες σε κύβους αλάτι και πιπέρι κι όταν και λίγο νερό. Μόλις μαλάκωσαν λίγο τα λαχανικά πρόσθεσα τις ήδη προετοιμασμένες μπάμιες ανακάτεψα καλά και συνέχισα το βράσιμο για περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατέψω με κουτάλα αλλά κουνούσα ελαφρά την κατσαρόλα.
Πρόσθεσα μετά 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για κάθε μερίδα και σέρβιρα αμέσως.
Ξανθή,παρομοίως μεγάλη ΄αρχισα να αγαπώ τις μπάμιες και τώρα πια μου αρέσουν πολύυυ!
Αααα,τις βάζω έτσι,απλά τις πλένω,δε με ενοχλούν τα σάλια-θα δοκιμάσω τον τρόπο,που περιγράφεις.Με κοτόπουλο μ΄αρέσουν πολύ!
Φιλιά!
Λοιπόν εγώ έπαθα το ακριβώς αντίθετο. Μικρή τρελλαινόμουν για μπάμιες και τώρα δεν τις τρώω. Παίζουν ρόλο και αυτά τα σάλια. Σ’ευχαριστώ για το tip θα το δοκιμάσω να δω αν μπορέσω να ξαναρχίσω να τις τρώω!
Γειά σου Ξανθη. Ομοίως κι εγώ έχω ακούσει για διάφορους τρόπους διαχείρισης της μπάμιας έτσι ώστε να μην βγαίνουν σάλια. Αυτός όμως που προτείνεις είναι πολύ εύκολος και σύντομος. Θα το δοκιμάσω σίγουρα.
Από όλα αυτά που προτείνεις θα ήθελα να δοκίμαζα πρώτα τις τηγανιτές μπάμιες μιας και έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για τη γεύση τους αλλά ποτέ δεν δόθηκε η ευκαιρία να τις φάω!!
Σε φιλώ!
@ Ελένη με τα σάλια ας είμαι νηστική 10 μέρες δεν θα τις φάω!!
@ Κατερίνα δοκίμασε το δουλεύει!!!
@ Χρυσαυγή εγώ 35 και χρόνια τώρα μονίμως με αυτό τον τρόπο τις κάνω και έχω καταφέρει να τις τρώνε τα παιδιά που ήταν πολύ δύσκολα σε τέτοιες επιλογές.
Οι τηγανιτές είναι δε κάτι άλλο διάλεξε μέτριες σε μέγεθος και φτιάξε τες
Φιλιά
Εγώ λάτρευα από μικρή τις μπάμιες! Και λες και το ‘ γραφε η μοίρα μου να νοικοκυρευτώ από τόπο που παράγει τις καλύτερες μπάμιες στην Ελλάδα :-)!
Πολύ ωραία και χρήσιμη ανάρτηση! Και οι συνταγές όλες υπέροχες!
Ξανθή μου με εντυπωσίασε το κολπάκι σου για τις μπάμιες και θα το κάνω άμεσα!!!
Ο γιος μου τις αποφεύγει ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο, ίσως έτσι τον κάνω να τις δοκιμάσει!!!
Να ΄σαι καλά!!!
Καλό βράδυ! Φιλιά!
Γλυκειά μου κα Ξανθή πριν 2 χρόνια περίπου είχα διαβάσει αυτό το κολπάκι
για τις μπάμιες και δεν θυμόμουν πού
Ομως από τότε έτσι της κάνω και βρήκα την ησυχία μου.
Τώρα που το διάβασα μάλλον σ’εσένα το είχα δεί και δεν θυμόμουν πού
Υπέροχο φαγητό ειδικά με κοτοπουλάκι
Γειά στα χεράκια σου
Συμμερίζομαι τη άποψη που είχες για τις μπάμιες όταν ήσουν μικρή. Και φυσικά φταίνε τα σάλια τους, δεν τα αντέχω. Πολύ καλό το κόλπο που χρησιμοποιείς. Ίσως το δοκιμάσω στις τηγανητές μπάμιες, πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή.
Κι εγώ μικρή δεν τις είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Τώρα μ’αρέσουν. Φύτεψα μπόλικες φέτος.. να δούμε… δεν έχουν καρπίσει ακόμη.. όπου νά’ναι.. Πάντως έχουν κι έναν ανθό υπέροχο! Καλημέρες!
Οι μπάμιες πάντα μου άρεσαν και τις αγαπώ ακόμη! Μου αρέσει ιδιαίτερα ο συνδυασμός με τα ζυμαρικά!
Φιλιά!