Σε ένα απλό φαγητό μπορείς να δόσεις μια άλλη διάσταση προσθέτοντας κάτι τις, όπως ένα ποτήρι καλού κρασιού ή ένα ποτήρι μπίρας ή λίγη πάστα umami.
Επιπλέον ένα σιγανό μαγείρεμα σε μαντεμένια γάστρα θεωρώ ότι δίνει καλύτερα αποτελέσματα.
Εγώ σήμερα πρόσθεσα αυτή την πάστα την οποία έφερα από το Λονδίνο, ήταν πρόταση του γιου μου και τη δοκιμάζω δεύτερη φορά. Στο σημερινό μας φαγητό έδωσε μια άλλη διάσταση.
Θα τη βρείτε σε σωληνάριο δεν έχω προλάβει να το ψάξω αν υπάρχει στην Ελλάδα.
Δυο λόγια για την πάστα Umami
Μετά το γλυκό και αλμυρό ξινό και πικρό υπάρχει η πέμπτη γεύση umami. Ανακαλύφθηκε τον περασμένο αιώνα από τους Ιάπωνες και σημαίνει με λίγα λόγια “νοστιμιά”.
Στα συστατικά της περιλαμβάνονται: ντομάτα, σκόρδο, αντζούγια, λάδι, παρμεζάνα, μανιτάρια, ξύδι βαλσάμικο, ζάχαρη και μανιτάρια και πολύ λίγο αλάτι.
Τα υλικά μου για δύο άτομα
500γρ μοσχάρι κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
2 μεγάλα μανιτάρια πλευρώτους
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού πάστα umami
Αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Σε κατσαρόλα ή στη γάστρα βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό να βράσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το κρέας αναδεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια την πάστα και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
συνεχίζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
Εγώ δεν πρόσθεσα καθόλου νερό έβρασε με τα υγρά του κρέατος και των μανιταριών.
Σερβίρουμε με ένα πιλάφι ή τηγανητές πατάτες.
Εμείς το συνοδεύσαμε με μπασμάτι στον ατμό και πράσινη σαλάτα.
Βλέπω το φοβερό πιάτο σου και δεν έχω φάει ακόμα…οπότε φαντάζεσαι πόσο το λαχταρώ αυτή τη στιγμή! Μου έκανε εντύπωση η πάστα unami! Θα είναι μούρλια…
ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΜΑΔΙΣΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 24ΩΡΟ ΞΕΝΥΧΤΙ!!!!! ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΤΑΣΟΥΛΑ.
Νομιζω πως θα το ετρωγα μεσα απο το σωλιναριο το unami. Απο τι καταστημα το προμυθευτηκατε στο λονδινο; Μηπως μπορεσει να μου φερει μια φιλη. Και ποσο κοστιζει περιπου; Ωραιο το φαγητο σου!!!
Φιλια πολλα!
Αυτή η πάστα μου ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα.
Θα με ενδιέφερε πολύ αν την βρω να την δοκιμάσω.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Μήπως στα συστατικά της πάστας αναφέρεται και το όξινο γλουταμιινκό νάτριο ή αλλιώς MSG; Αν ναι, τότε μπορούμε να το βρούμε και στην Ελλάδα, το έχουν τα μπαχαράδικα και κάποια deli, αν και καλύτερα νομίζω είναι να φτιάχνουμε μόνοι μας πάστες ενίσχυσης γεύσης χρησιμοποιώντας όλα τα υλικά που ανέφερες. Η δουλειά θα είναι πολύ περισσότερη αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα καλύτερο. Και μετά από αυτή τη μακροσκελή εισαγωγή και μη γνωρίζοντας ότι υπάρχει τέτοια πάστα, πολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω, άσχετα εάν μετά προσπαθούσα να τη φτιάξω μόνος μου…
Αυτή γεύση ουμάμι που αφήνουν μερικά φαγητά πολύ μου αρέσει! Άραγε να υπάρχει εδώ το σκέυασμά σου; Μάλλον κι εγώ θα το έτρωγα απο το σωληνάριο! χαχα!
Πολύ ωραία ακούγεται αυτή η πάστα! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει και τώρα μου ανοίξατε την όρεξη!!
Δεν γνώριζα τη συγκεκριμένη πάστα και ομολογώ ότι δεν έχω αποσαφηνίσει πλήρως τι ακριβώς εστί umami!
Σίγουρα πάντως θα ήθελα να δοκιμάσω το πιάτο σου, μου φαίνεται πολύ χουχουλιάρικο με μια δόση ιδιαιτερότητας!
Φιλιά
Dear Blonde, The ingredients of the paste sound very tasty.
I do enjoy beef stew and this would be wonderful with good bread to dip.
Blessings dear. Catherine xo
στην ελλάδα δεν έχουμε καμία ανάγκη από τέτοια σκευάσματα, ούτε από ανθρώπους που τα προωθούν, έχουμε φυσικες νοστιμιες
Είμαι σίγουρη ότι έκανε αυτό το μοσχαράκι πολύ ξεχωριστό Ξανθή μου!
Ετοιμή η σαλσα μήλων με μέντα! Θα περιμένω να τα φάμε με τυρί, πρέπει να είναι ουμμμμ.
Ευχαριστώ, φιλάκια και καφεδάκι.
Ενδιαφέρουσα η εκδοχή με την πάστα! Θα ήθελα να την δοκιμάσω, με ξεσήκωσες! Ξανθή μου, μήπως έχει να κάνει με ένα μείγμα που δίνουν τα μπαχαράδικα μόνο σε επαγγελματίες για πιο νόστιμα μπιφτέκια; Νομίζω ότι το λένε μεταξύ τους “νοστιμιά” αλλά δύσκολα το δίνουν σε ιδιωτες…
Φιλιά!