Από το Λονδίνο έφερα διάφορα έντυπα περιοδικά και βιβλία όλα σχετικά με τη μαγειρική, τι άλλο;;
Μεταξύ αυτών και το βιβλίο του OTTOLENGHI δώρο του γιου μου.
Και οι πρώτες δοκιμές συνταγών έγιναν στο εορταστικό μας γεύμα για την επέτειο του γάμου μας.
Έπρεπε να γίνει κάτι εύκολο μιας και ο χρόνος δεν είναι και πολύς στη διάθεσή μου.
Η επιλογή του κυρίως πιάτου ήταν του συζύγου και είναι αυτό που σας παρουσιάζω σήμερα.
Ψητό κοτόπουλο με σαφράν φουντούκια και μέλι.
Υλικά για δύο
2 μπούτια κοτόπουλου
Αλάτι και πιπέρι
80γρ φουντούκια
2 κουτ. σούπας μέλι
Για τη μαρινάδα
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1/2 κουτ. γλυκού τζίτζερ σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
5-6. στίγματα σαφράν
Χυμό από ένα λεμόνι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2-3 κουτ. σούπας νερό
Ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)
Διαδικασία
Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο,το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε.
Στρώνουμε τα μισά κρεμμύδια σε ένα πυρέξ ή πυρίμαχο σκέυος και τοποθετούμε το κοτόπουλο προσθέτοντας και τα υπόλοιπα κρεμμύδια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας και περιχύνουμε το κοτόπουλο.
Αφήνουμε για μια ώρα εκτός ψυγείο ή και ένα βράδυ στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα.
Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε τα φουντούκια και τα ψήνουμε για 5-10 λεπτά ανακινώντας τα περιοδικά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τοποθετούμε το πυρέξ στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 περίπου λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
Στο διάστημα αυτό χοντροκόβουμε σε μπλέντερ τα φουντούκια και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε καλά με το μέλι και 2-3 κουτ. νερό.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο και το αλείφουμε με το μείγμα φουντουκιών μελιού.
Ξαναβάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια αν το επιθυμούμε.
Μπορεί να συνοδευτεί από ένα μπασμάτι ατμού.
Εμείς το απολαύσαμε μετά από μια πικάντικη σούπα κολοκύθας για την οποία θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.
Δείχνει υπέροχο το κοτόπουλο με αυτό το συνδυασμό υλικών και είναι επιπλέον εύκολο και γρήγορο! Θα το δοκιμάσω σύντομα και μόνο η σκέψη της τραγανής του κρούστας μου φέρνει πείνα!!!
Να τα εκατοστήσετε Ξανθή μου!! Πάντα υγιείς κι ευτυχισμένοι!
Αυτό το κοτόπουλο του Ottolenghi το είχα φτιάξει κι εγώ παλιότερα αλλά δεν είχα μείνει ικανοποιημένη με τη γεύση του. Είχα μεγάλες προσδοκίες καθώς μου αρέσουν πολύ οι συνταγές του, αυτό όμως με απογοήτευσε. Η γεύση του σαφράν ήταν ιδιαίτερα έντονη σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά κι ήταν αρκετά γλυκό για τα γούστα μου. Η σούπα φαίνεται τέλεια!
Σε φιλώ!!
Να ζήσετε Ξανθή μου. Πάντα μαζί και να χαίρεστε ο ένας τον άλλον 🙂
Αυτό το βιβλίο πρέπει να είναι καλό. Εχω ακούσει καλές κριτικές.
Πολύ ωραίο φαίνεται το κοτόπουλο. Μ αρέσουν και τα φουντούκια που έχει.
Ωραία το συνδύασες με τη σούπα.
Φιλιά 🙂
Να ζησετε!!!!!!!! Αγαπω το κοτοπουλο όπως κι αν ειναι μαγειρεμενο!
Καλό Σαββατοκύριακο 🙂
Να ζήσετε Ξανθούλα μου!Πάντα αγαπημένοι^^
Τώρα το κοτοπουλάκι είναι μούρλια.Το μέλι και οι ξηροί καρποί είναι μαγικά υλικά και ταιριάζουν άψογα!Φιλιά
Να ζήσετε ευτυχισμένοι και να περιποιείσαι πάντα νόστιμα τον αντρούλη σου!
Καλό απόγευμα!!
Εύχομαι να είστε καλά Ξανθή μου, γεροί, δυνατοί και αγαπημένοι!
Και σε ευχαριστώ πολύ και από εδώ για την τιμή που μου έκανες!
Ωραίο φαίνεται το κοτόπουλο μαγειρεμένο κατά αυτόν τον τρόπο, είναι σίγουρα μια πολύ πρωτότυπη πρόταση!
Τα σέβη μου στον σύζυγο για την επιλογή του!
Φιλιά
Γεροί, Δυνατοί και πάντα Αγαπημένοι, σας εύχομαι Ξανθή μου.
Πολύ μου άρεσε ο όλος συνδυασμός των υλικών, αλλά το βλέπω δύσκολο για τα παλικάρια…
Από την άλλη πάλι, ποτέ δεν ξέρεις, οπότε θα την κάνω την δοκιμή αφού το κοτόπουλο είναι αγαπημένο κρεατικό, για μένα τουλάχιστον.
Εμείς τις είπαμε και τηλεφωνικά τις ευχές! Το κοτοπουλάκι πολύ πρωτότυπο! Φιλιά πολλά!