share

Κέικ με σοκολάτα και γλυκό του κουταλιού κίτρο

από
Κέικ με σοκολάτα και γλυκό του κουταλιού κίτρο

Ήταν να μη γίνει η αρχή τώρα πλέον το κέικ στο σπίτι είναι αναγκαίο για το απογευματινό μας τσάι και καμιά φορά για τον πρωινό μας καφέ.

Έτσι κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα δηλαδή το blog.

Μέχρι στιγμής εκτός από εκείνο με καρότα και σοκολάτα, που έγινε τρεις φορές, δεν έχει ξαναγίνει κανένα ίδιο πάντα υπάρχουν νέες αναζητήσεις.

Βέβαια υπήρχαν και αποτυχίες  γευστικές, κάποιο δεν άρεσε και πολύ αλλά δεν το απορρίπτω θα το ξανακάνω με παρεμβάσεις στα υλικά.

Για σήμερα έχουμε ένα κέικ με σοκολάτα εμπλουτισμένο γευστικά με γλυκό του κουταλιού κίτρο αντί του πορτοκαλιού κονφί που πρότεινε η συνταγή

Προσαρμογή από το βιβλίο μου “κέικ αλμυρά και γλυκά” Cuisine et Vins de France

Κέικ με σοκολάτα και γλυκό του κουταλιού κίτρο

10

Συστατικά
  

  • 150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα με 55% κακάο τουλάχιστον
  • 4 αυγά
  • 150 γρ αλεύρι μαλακό
  • 75 γρ κορν φλάουρ
  • 25 γρ μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 100 γρ γλυκό κουταλιού κίτρο στραγγισμένο από το σιρόπι του

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη σοκολάτα, κομμένη σε κομματάκια, το βούτυρο και λιώνουμε πάνω σε μπεν μαρι χωρίς να ανακατέψουμε. Μόλις λιώσει ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να γίνει λείο και αφήνουμε να κρυώσει
  • Στραγγίζουμε καλά το γλυκό από το σιρόπι του και το κρατάμε ξεχωριστά
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις. Ετοιμάζουμε μια φόρμα, με αφαιρούμενο πάτο και 20 εκατοστά διάμετρο ,στρώνοντας ένα χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας τη σοκολάτα με το βούτυρο και σιγά σιγά το μείγμα αλευριού μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα
  • Αδειάζουμε το μισό μείγμα στη φόρμα και μοιράζουμε τα 3/4 του γλυκού κίτρου σε όλη την επιφάνεια
  • Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα και βάζουμε αμέσως στο φούρνο στο μεσαίο ράφι Ψήνουμε για 40 λεπτά ελέγχοντας με τη λάμα ενός μαχαιριού να βγαίνει στεγνή
  • Ξεφορμάρουμε το κέικ αφήνουμε να κρυώσει λίγο και και μοιράζουμε το υπόλοιπο γλυκό στην επιφάνεια του κέικ.

Σημειώσεις

Η συνταγή ζητούσε πορτοκάλι κονφί, όπως έγραψα και στην αρχή, εγώ  επειδή έχω πολλά γλυκά με εσπεριδοειδή προτίμησα ένα από αυτά και δεν το μετάνιωσα του έδωσε πολύ άρωμα.
Οι ζύμες που περιέχουν μπέικιν πάουντερ πρέπει να φουρνίζονται αμέσως.
Όταν ψήνουμε κέικ δεν ανοίγουμε το φούρνο τα πρώτα 30 λεπτά τουλάχιστον.
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Amelie
    • 10 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Ξανθή, βλέπω πως…χάλασες κι εσύ και δεν αντιστέκεσαι τόσο σθεναρά όπως πριν στις γλυκές γεύσεις! Και το προηγούμενο κέικ σου μου άρεσε πολύ αλλά και αυτό με το κίτρο δείχνει επιτυχημένο ως συνδυασμός με τη σοκολάτα. Υποθέτω πως δεν θα είναι πολύ γλυκό και θα είναι και ιδιαίτερα μυρωδάτο!

      • Ξανθή
      • 10 Φεβρουαρίου 2015
      Απάντηση

      Αμαλία χάλασα πολύ 1-2 κέικ την εβδομάδα, βέβαια εγώ τρώω το λιγότερο, ευτυχώς δεν είναι και πολύ γλυκά όπως λες.
      Καλό μεσημέρι

    • kikitchenandthechef
    • 10 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    πρωτοτυπος ο συνδυασμος κεικ σοκολατας και κιτρο,ενδιαφερον “παντρεμα”!!!ξανθη μας εχεις ξετρελανει με τα κεικ σου τελευταια!!!!
    φιλια!!!

    • ΕΛΕΝΑ
    • 10 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Ξανθή θα στο ξαναπώ, έχω αρχίσει να ανησυχώ μαζί σου χα χα χαα!
    Τα κεκάκια σου είναι το ένα καλύτερο από το άλλο, και αυτό με σοκολάτα και κίτρο πρέπει να γίνεται εξαιρετικό!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    • Penelope
    • 10 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Το χιόνι ήρθε…και θα μείνει (!!) αν συνεχίσεις εσύ να φτιάχνεις γλυκά Ξανθή μας :-))
    Το κίτρο πραγματικά μοναδικό ως άρωμα, όπου κι’ αν το προσθέσεις.
    Προσωπικά έβαλα ξύσμα μπόλικο μέσα σε κουλουράκια, και τα “έχασα” από το πρόσωπο της κουζίνας μου!

    • Κλεομένης
    • 10 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Αυτήν την ποσότητα σε τι διαμέτρου φόρμα την ψήνεις;

      • Ξανθή
      • 10 Φεβρουαρίου 2015
      Απάντηση

      Κλεομένη σε ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση το πρόσθεσα, ευτυχώς που υπάρχουν αναγνώστες με παρατηρητικότητα!!

    • Silena
    • 10 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Υπέροχο κέικ και πολύ αρωματικό!!! Η επιλογή του συγκεκριμένου γλυκού είναι καταπληκτική!!!
    Καλό βράδυ!

    • mia maria
    • 11 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Αχ, τώρα με καταλαβαίνεις που τα αγόρια μου πάντα ρωτάνε τι κέικ έχουμε, χιχι!
    Πολύ ωραίο, πολύ λαχταριστό!

    • yllka
    • 12 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Poli oreo qejk tha to fjakso sineqia sta
    Pedhia sefkaristo poli poli

    • evi@thehealthycook
    • 12 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    καλησπέρα Ξανθή μου!!
    πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω το κέικ σου και τον συνδυασμό σοκολάτας – κίτρου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode