Ήταν να μη γίνει η αρχή τώρα πλέον το κέικ στο σπίτι είναι αναγκαίο για το απογευματινό μας τσάι και καμιά φορά για τον πρωινό μας καφέ.
Έτσι κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα δηλαδή το blog.
Μέχρι στιγμής εκτός από εκείνο με καρότα και σοκολάτα, που έγινε τρεις φορές, δεν έχει ξαναγίνει κανένα ίδιο πάντα υπάρχουν νέες αναζητήσεις.
Βέβαια υπήρχαν και αποτυχίες γευστικές, κάποιο δεν άρεσε και πολύ αλλά δεν το απορρίπτω θα το ξανακάνω με παρεμβάσεις στα υλικά.
Για σήμερα έχουμε ένα κέικ με σοκολάτα εμπλουτισμένο γευστικά με γλυκό του κουταλιού κίτρο αντί του πορτοκαλιού κονφί που πρότεινε η συνταγή
Προσαρμογή από το βιβλίο μου “κέικ αλμυρά και γλυκά” Cuisine et Vins de France
Κέικ με σοκολάτα και γλυκό του κουταλιού κίτρο
10
Συστατικά
- 150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα με 55% κακάο τουλάχιστον
- 4 αυγά
- 150 γρ αλεύρι μαλακό
- 75 γρ κορν φλάουρ
- 25 γρ μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ ζάχαρη
- 100 γρ γλυκό κουταλιού κίτρο στραγγισμένο από το σιρόπι του
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη σοκολάτα, κομμένη σε κομματάκια, το βούτυρο και λιώνουμε πάνω σε μπεν μαρι χωρίς να ανακατέψουμε. Μόλις λιώσει ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να γίνει λείο και αφήνουμε να κρυώσει
- Στραγγίζουμε καλά το γλυκό από το σιρόπι του και το κρατάμε ξεχωριστά
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις. Ετοιμάζουμε μια φόρμα, με αφαιρούμενο πάτο και 20 εκατοστά διάμετρο ,στρώνοντας ένα χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα
- Συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας τη σοκολάτα με το βούτυρο και σιγά σιγά το μείγμα αλευριού μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα
- Αδειάζουμε το μισό μείγμα στη φόρμα και μοιράζουμε τα 3/4 του γλυκού κίτρου σε όλη την επιφάνεια
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα και βάζουμε αμέσως στο φούρνο στο μεσαίο ράφι Ψήνουμε για 40 λεπτά ελέγχοντας με τη λάμα ενός μαχαιριού να βγαίνει στεγνή
- Ξεφορμάρουμε το κέικ αφήνουμε να κρυώσει λίγο και και μοιράζουμε το υπόλοιπο γλυκό στην επιφάνεια του κέικ.
Σημειώσεις
Η συνταγή ζητούσε πορτοκάλι κονφί, όπως έγραψα και στην αρχή, εγώ επειδή έχω πολλά γλυκά με εσπεριδοειδή προτίμησα ένα από αυτά και δεν το μετάνιωσα του έδωσε πολύ άρωμα.
Οι ζύμες που περιέχουν μπέικιν πάουντερ πρέπει να φουρνίζονται αμέσως.
Όταν ψήνουμε κέικ δεν ανοίγουμε το φούρνο τα πρώτα 30 λεπτά τουλάχιστον.
Ξανθή, βλέπω πως…χάλασες κι εσύ και δεν αντιστέκεσαι τόσο σθεναρά όπως πριν στις γλυκές γεύσεις! Και το προηγούμενο κέικ σου μου άρεσε πολύ αλλά και αυτό με το κίτρο δείχνει επιτυχημένο ως συνδυασμός με τη σοκολάτα. Υποθέτω πως δεν θα είναι πολύ γλυκό και θα είναι και ιδιαίτερα μυρωδάτο!
Αμαλία χάλασα πολύ 1-2 κέικ την εβδομάδα, βέβαια εγώ τρώω το λιγότερο, ευτυχώς δεν είναι και πολύ γλυκά όπως λες.
Καλό μεσημέρι
πρωτοτυπος ο συνδυασμος κεικ σοκολατας και κιτρο,ενδιαφερον “παντρεμα”!!!ξανθη μας εχεις ξετρελανει με τα κεικ σου τελευταια!!!!
φιλια!!!
Ξανθή θα στο ξαναπώ, έχω αρχίσει να ανησυχώ μαζί σου χα χα χαα!
Τα κεκάκια σου είναι το ένα καλύτερο από το άλλο, και αυτό με σοκολάτα και κίτρο πρέπει να γίνεται εξαιρετικό!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!
Το χιόνι ήρθε…και θα μείνει (!!) αν συνεχίσεις εσύ να φτιάχνεις γλυκά Ξανθή μας :-))
Το κίτρο πραγματικά μοναδικό ως άρωμα, όπου κι’ αν το προσθέσεις.
Προσωπικά έβαλα ξύσμα μπόλικο μέσα σε κουλουράκια, και τα “έχασα” από το πρόσωπο της κουζίνας μου!
Καλησπέρα. Αυτήν την ποσότητα σε τι διαμέτρου φόρμα την ψήνεις;
Κλεομένη σε ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση το πρόσθεσα, ευτυχώς που υπάρχουν αναγνώστες με παρατηρητικότητα!!
Υπέροχο κέικ και πολύ αρωματικό!!! Η επιλογή του συγκεκριμένου γλυκού είναι καταπληκτική!!!
Καλό βράδυ!
Αχ, τώρα με καταλαβαίνεις που τα αγόρια μου πάντα ρωτάνε τι κέικ έχουμε, χιχι!
Πολύ ωραίο, πολύ λαχταριστό!
Poli oreo qejk tha to fjakso sineqia sta
Pedhia sefkaristo poli poli
καλησπέρα Ξανθή μου!!
πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω το κέικ σου και τον συνδυασμό σοκολάτας – κίτρου!