Ψωμί με υγρό προζύμι

από
Ψωμί με υγρό προζύμι τελικό (1)

Νομίζω ότι μετά από πολλούς πολλούς πειραματισμούς ήρθε η ώρα να σας δώσω τη συνταγή για το ψωμί που ζυμώνω εδώ και 3 μήνες με το υγρό προζύμι μου.

Έχω δοκιμάσει πολλές ποικιλίες αλευριού, διαφορετικούς τρόπους ψησίματος, διαφορετικούς τρόπους επώασης για το φούσκωμα του και τελικά νομίζω ότι έχω καταλήξει σε αυτό.

Η αρχική συνταγή για το ψωμί αλλά για το  προζύμι  είναι από το bbcgoodfood   την είδα να υλοποιείται για πρώτη φορά από το γιο μου στο Λονδίνο και ζήλεψα.

Μπορείτε επίσης εδώ να δείτε την παρασκευή ψωμιού με το παραδοσιακό προζύμι, εμένα με βόλεψε περισσότερο το υγρό αλλά αυτό είναι στις επιλογές του καθενός.

Ψωμί με υγρό προζύμι

1 φρατζόλα 1 κιλού

Συστατικά
  

  • 500 γρ αλεύρι*
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι ή ζάχαρη
  • 300 γρ υγρό προζύμι ** Δείτε στο σύνδεσμο για το προζύμι
  • 200 ml χλιαρό νερό

Οδηγίες
 

  • Σε κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ομοιογενή . Δυναμώνουμε λίγο το μίξερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5 λεπτά ακόμη. Ο ολικός χρόνος ζυμώματος δεν είναι παραπάνω από 10 λεπτά.
  • Σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε μίξερ ζυμώματος βάζουμε όλα τα υλικά σε μεγάλη λεκάνη και ζυμώνουμε με τα χέρια μας περίπου 15-20 λεπτά.
  • Πρέπει να πάρουμε μια ζύμη αρκετά μαλακή και εύπλαστη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί ή φόρμα 20 εκατοστών διαμέτρου καλύτερα στρωμένη με χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο.
  • Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι από κάτω και από πάνω
  • Χαράζουμε τη ζύμη σε δυο τρία σημεία και σκεπάζουμε μες πετσέτα ή σελοφάν Αφήνουμε σε ζεστό σημείο ή στο φούρνο μας στους 40 βαθμούς για 3 - 4 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά Τοποθετούμε ένα κεσεδάκι με νερό κάτω από τη σχάρα ψησίματος και ψεκάζουμε την επιφάνεια του ψωμιού μια δυο φορές κατά τη διάρκεια ψησίματος.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Σημειώσεις

Η επιλογή του αλευριού είναι το σημαντικότερο όλων, δοκίμασα διάφορες ποιότητες και μείγματα αλλά δεν είχα πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
* Χρησιμοποιώ πλέον αυτό που λέει ζυμωτό δύο διαφορετικών εταιρειών το οποίο  είναι  εύκολο να το βρίσκω σε ΣΜ
Επειδή όμως  πρέπει να δίνουμε τον τύπο αλευριού και όχι χαρακτηριστικά εταιρειών αυτό το αλεύρι που χρησιμοποιώ  είναι τύπου Μ από σκληρά σιτάρια.
**Διαβάστε προσεκτικά τη διαδικασία του υγρού προζυμιού πριν αποφασίσετε να ζυμώσετε.
Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε διάφορα σπόρια όπως κολοκυθόσπορο ηλιόσπορο κλπ μέσα στη ζύμη κατά τη διάρκεια του τελικού ζυμώματος.
Αν δεν πρόκειται να το καταναλώσετε  μέσα σε δυο μέρες για καλύτερη συντήρηση κόψτε το μισό και βάλτε το στην κατάψυξη, αποψύξτε το αρκετή ώρα πριν π. χ. από το βράδυ προκειμένου να το καταναλώσετε το πρωί.
Ψωμί με υγρό προζύμι τελικό (2)
 
Η επόμενη δοκιμή θα γίνει με αλεύρι ολικής αλέσεως και θα επανέλθω.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Γελαστή Κλωστή
    • 8 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Είμαι φανατική οπαδός του σπιτικού ψωμιού και χαίρομαι τόσο πολύ
    να βλέπω ότι όλο και πιο πολύ ζυμώνουν στο σπίτι.
    Καταπληκτική η εικόνα του ψωμιού σου, καλή συνέχεια στα ζυμώματά
    σου Ξανθή μου.
    Πολλά φιλάκια

    • Ξανθή
    • 8 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Σοφία εδώ είναι το σχόλιο σου δεν το βλέπεις;;;

    • Αριάδνη
    • 8 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Μου αρεσει που ειναι αφρατο και που δεν τριβεται η ψιχα!

      • Ξανθή
      • 8 Φεβρουαρίου 2015
      Απάντηση

      Αριάδνη αυτό νομίζω ότι το έχω πετύχει προς το παρόν.

    • Χρυσαυγη
    • 8 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Πολυ ωραιο ψωμι. Ετσι οπως μου αρεσει. Μασιφ και στιβαρο με πολυ ψιχα.

      • Ξανθή
      • 8 Φεβρουαρίου 2015
      Απάντηση

      Και έχει και μυρωδιά ψωμιού Χρυσαυγή

    • Mari
    • 8 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο προζύμι!! Το ψωμί έχει πολύ ενδιαφέρουσα υφή!! Μακάρι να βρω χρόνο να ασχοληθώ!!
    Φιλιά!!

      • Ξανθή
      • 8 Φεβρουαρίου 2015
      Απάντηση

      Μαρία δεν είναι δύσκολο αν έχεις το προζύμι απλά θέλει το χρόνο του.

    • Tante Kiki
    • 9 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο προζύμι!! Το ψωμί πρέπει να έγινε πολύ αφράτο μέσα και τραγανό απ’ έξω. Λαχταριστό! Γεια στα χέρια σου Ξανθή! Φαντάζομαι πώς μοσχοβόλησε ενώ ψηνόταν!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    • mia maria
    • 9 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο φαίνεται! Γεια στα χέρια σου!

    • kikitchenandthechef
    • 9 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    τι ωραιο λαχταριστο και φουσκωτο ψωμακι!!!!γεια στα χερια σου ξανθη μου!!!!περιμενω να δω και την εκδοχη με το αλευρι ολικης η οποια με δελεαζει και μονο στη σκεψη(εχω μια ιδιαιτερη προτιμηση στο μαυρο αλευρι)!
    φιλια πολλα!!!!

    • Marie-Anne
    • 9 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρον το υγρό προζύμι. Θα δοκιμάσω να το φτιάξω κάποια στιγμή. Και το ψωμί φαίνεται λαχταριστό!
    Τα στριφτάρια με πικάντικη σάλτσα τα έφτιαξα το μεσημέρι και ήταν πολύ πολύ νόστιμα!!!
    Καλό βραδάκι!!!!!

      • Ξανθή
      • 9 Φεβρουαρίου 2015
      Απάντηση

      Μαριάννα χαίρομαι που σου άρεσαν κι ευχαριστώ που επέλεξες τη συνταγή μου.
      Εύχομαι να βρεις χρόνο να ασχοληθείς και με το ψωμί.

    • Κλεομένης
    • 9 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Τεράστιο κεφάλαιο το ψωμί, πολύ θα χαρώ να βρεθούμε κάποια στιγμή από κοντά και να αναλύσουμε όλες τις δοκιμές που έχουμε κάνει. Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να διαφημίζουμε αλεύρια αλλά από την άλλη είναι τόσο διαφορετικά ακόμα και αλεύρια ίδιου τύπου που, ειδικά σε περιπτώσεις που επηρρεάζει τόσο πολύ το τελικό αποτέλεσμα, ίσως βοηθάει να πούμε μια κουβέντα.

      • Ξανθή
      • 9 Φεβρουαρίου 2015
      Απάντηση

      Κλεομένη ζύμωνα πολύ μικρή στο χωριό με προζύμι που αναπιάναμε από το βράδυ, άλλη ποιότητα αλευριού.
      Νομίζω ότι έχουμε πει για το όσο πάρει στο αλεύρι, οι έμπειρες παλιές νοικοκυρές το έλεγαν γιατί η ποικιλία του αλευριού αυτό απαιτεί, άσχετα αν δεν μας αρέσει. Για να μην πω ότι και η ίδια ποιότητα ανάλογα με τον τρόπο συντήρησης παλαιότητας κλπ αλλάξει συμπεριφορά.
      Σε περιμένω στην Αθήνα για να πούμε πολλά από κοντά.
      Χτες το μεσημέρι είχαμε την κουβέντα σου στο σπίτι με ένα φίλο και το σύζυγο βλέπαμε το “αυγό” σου και σχολιάζαμε πάντα καλοπροαίρετα.

Γράψτε απάντηση στο kikitchenandthechef Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode