Σίγουρα τέτοια εποχή κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έφτιαχνα γλυκό κίτρο.
Έλα όμως που οι φίλες μου έχουν δέντρο στο εξοχικό τους που όλο το χρόνο κάνει κίτρα κι επειδή με αγαπούν έφτασαν 4 σχετικά μεγάλα φρούτα στο σπίτι.
Νομίζω ότι εκτός από το λεμόνι άγουρο και το νεραντζάκι όλα τα άλλα τα εσπεριδοειδή τα έχω κάνει γλυκό.
Μπορείτε να δείτε το πορτοκάλι το μανταρινάκι το περγαμόντο τη φράπα και ένα κιτρολέμονο διαφορετικό κι όταν έρθει ο καιρός τους να προσπαθήσετε για τα δικά σας βαζάκια.
Το σημαντικότερο βήμα σε όλα τα εσπεριδοειδή είναι το ξεπίκρισμα και μαλάκωμα του φρούτου.
Αν το φρούτο δεν μαλακώσει στη προβλεπόμενη διαδικασία όταν πέσει στο σιρόπι της ζάχαρης θα παραμείνει σκληρό και ίσως σκληρύνει περισσότερο. Στη διαδικασία θα αναφέρω πως ελέγχουμε αυτό το στάδιο.
Γλυκό του κουταλιού κίτρο
Συστατικά
- Κίτρα
- ζάχαρη
- Χυμό λεμονιού
Οδηγίες
- Πλένουμε τα κίτρα καλά με τη βοήθεια ενός σφουγγαριού. Με τρίφτη χειρός τρίβουμε το εξωτερικό τους να φύγει όλο το κίτρινο μέρος
- Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την φλούδα του κίτρου χωρίς να πάρουμε πολύ από το άσπρο.
- Κόβουμε σε μικρές λωρίδες και τυλίγουμε σαν σαλιγκαράκι κρατώντας το με μια οδοντοφλυφίδα. Αν αυτό είναι δύσκολο μπορούμε να κόψουμε μικρές λωρίδες όπως θα κόβαμε χοντρό το κυδώνι για γλυκό. Ζυγίζουμε τα κομμάτια και σημειώνουμε το βάρος.
- Σε νερό που βράζει βάζουμε τις φλούδες του κίτρου και βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες δυο φορές.
- Μετά και τον τρίτο βρασμό ελέγχουμε αν οι φλούδες ξεπίκρισαν δοκιμάζοντας κομματάκι. Επίσης ελέγχουμε αν μαλάκωσαν, θα πρέπει να τρυπιέται εύκολα με οδοντογλυφίδα. Αν αυτό δεν έχει επιτευχθεί βράζουμε άλλη μια φορά πάντα σε βραστό νερό.
- Στραγγίζουμε και όταν κρυώσει μεταφέρουμε σε μια επιφάνεια στρωμένη με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε τουλάχιστον για 2 ώρες.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Για κάθε 500γρ φρούτου θα χρειαστούμε 650γρ ζάχαρη και 650 ml νερό. Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε ακόμη 10 λεπτά. Αφήνουμε να μείνει για 24 ώρες και τότε δένουμε το σιρόπι.
- Μόλις δέσει το σιρόπι προσθέτουμε το χυμό ενός μέτριου λεμονιού και βγάζουμε από τη φωτιά.
- Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Καλησπέρα. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, η απορία μου είναι αν είναι ευδιάκριτο το άρωμά του, αν καταλαβαίνεις τη διαφορά από ένα άλλο εσπεριδοειδές.
Καλημέρα έχει μια ιδιαίτερη πικράδα που δεν την έχουν το πορτοκάλι το μανταρίνι, ίσως πλησιάζει προς το περγαμόντο αλλά με διαφορετικό άρωμα όμως.
Δεν το έχω δοκιμάσει Ξανθή μου αλλά φαντάζομαι πως θα είναι πολύ αρωματικό…
Καλησπέρα. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την παρασκευή γλυκών κουταλιού , μαρμελάδων και λικέρ. Με φρούτα πάντα του τόπου μου. Η απορία μου είναι οι εξής: Όσους τρόπους και αν έχω δοκιμάσει το σιρόπι στα γλυκά του κουταλιού ποτέ δεν φτάνει να καλύψει το γλυκό στα βάζα. Αν προσθέσω παραπάνω νερό στο αρχικό στάδιο πρέπει να προσθέσω και ζάχαρη;
Καλησπέρα και ευχαριστώ για την επικοινωνία. Αυτό που αναφέρετε μου έχει συμβεί κι εμένα συνήθως σε φρούτα που δεν έχουν τα ίδια πολλά υγρά όπως το περγαμόντο ή το κίτρο.Μετά από πολλά πειράματα σε κάποια έχω αυξήσει την ποσότητα νερού και φυσικά και της ζάχαρης κρατώντας τις αναλογίες ίδιες. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου το σιρόπι είναι πολλαπλάσιο της απαιτούμενης ποσότητας, για κάποια φρούτα, και το κρατώ σε βάζα για άλλες χρήσεις όπως σιρόπιασμα κέικ ή προσθήκη σε τσάι.
Ελπίζω να βοήθησα.
Καλησπέρα σας έχω έτοιμα για κίτρα για βράσιμο.. 1440γραμμ.Το νερό και η ζάχαρη
πρέπει να είναι από 1900 γραμμ.μήπως ειναι πολύ το νερό??/Δεν ξέρω για αυτό σας ρωτώ!!!Ευχαριστώ πολύ καλό βράδυ !!
Δεν είναι πολύ σας απάντησα με mail.