Δεν ξέρω αν σε άλλους food bloggers συμβαίνει ότι και σε μένα. Δηλαδή να βρίσκεις στο αρχείο σου φωτογραφίες φαγητών, που έγιναν πριν χρόνια, να μην υπάρχει σχετική ανάρτηση και να μη θυμάσαι τίποτα……………
Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές και πρέπει να το κοιτάξω!! Όχι τίποτα άλλο αλλά με πειράζουν στο σπίτι ότι δεν θυμάμαι τι τους ταΐζω!!!
Προχτές λοιπόν που προσπαθούσα να βάλω μια σειρά σε φωτογραφίες να και το κοτόπουλο με μπρόκολο, δεν μπορείτε να πείτε είχα βάλει και τίτλο.
Ψάχνω σε αρχεία σε περιοδικά σε ότι θα μπορούσε να με είχε κάνει να το μαγειρέψω αλλά τίποτα.
Με οδηγό αυτές τις φωτογραφίες, μαγειρεύτηκε σήμερα και πλέον υπάρχει καταγραφή.
Κοτόπουλο με μπρόκολο και πουρέ γλυκοπατάτας
4
Συστατικά
Για το κοτόπουλο
- 2 μεγάλα μπούτια κοτόπουλου
- 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 200 γρ ψιλοκομμένα ντοματάκια από συσκευασία
- 500 γρ μπουκετάκια μπρόκολου
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
Για τον πουρέ
- 2 γλυκοπατάτες μετρίου μεγέθους
- 50 γρ βούτυρο
- 200 ml γάλα
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
Για το κοτόπουλο
- Καθαρίζουμε το κοτόπουλο και κόβουμε κάθε μπούτι στα δύο. Αν θέλετε αφαιρείτε και το δέρμα. Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
- Βάζουμε μια γάστρα ή μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο να ζεσταθεί στο μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε στη συνέχεια το κοτόπουλο και σοτάρουμε ελαφρά.
- Μόλις σοταριστεί το κοτόπουλο προσθέτουμε τα ντοματάκια αλάτι πιπέρι και τον κουρκουμά και μια κούπα ζεστό νερό.
- Συνεχίζουμε αν έχουμε γάστρα στο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα ή σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Όταν το κοτόπουλο είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε τα μπουκέτα του μπρόκολου και συνεχίζουμε για 10 λεπτά ακόμη. Στο φούρνο χρειάστηκε 1 ώρα.
Για τον πουρέ
- Ταυτόχρονα με το ψήσιμο του κοτόπουλου ψήνουμε και τις γλυκοπατάτες. Αν προτιμήσετε το μαγείρεμα σε κατσαρόλα βράστε τις γλυκοπατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό χωρίς να τις καθαρίσετε.
- Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ ή τις λιώνουμε με κουτάλα πουρέ ή ραβδομπλέντερ. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τις λιωμένες πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Σερβίρουμε με το κοτόπουλο και συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής τυρί φέτα και φρέσκο σπιτικό ψωμί.
Σημειώσεις
Με αφορμή ένα άρθρο που διάβασα χτες να υπενθυμίσω ότι όταν χειριζόμαστε ωμό κοτόπουλο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να πλυθούν με ζεματιστό νερό και σαπούνι και πριν χειριστούμε άλλα τρόφιμα θα πρέπει να έχουμε πλύνει πολύ καλά τα χέρια μας.
Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που θα συνιστούσα χειρισμούς με γάντια τα οποία αμέσως θα πεταχτούν.
Συγγνώμην που δε δίνω βάρος για τις πατάτες αλλά όταν το σκέφτηκα ήταν αργά ήταν ήδη στο φούρνο.
Αντί του πουρέ μπορείτε να συνοδεύσετε με ένα πιλάφι ή με κους κους.
Καλησπέρα. Αυτές τις γλυκοπατάτες, δυο φορές τις δοκίμασα και τις δύο δεν μπορούσα να τις αντέξω. Δεν ξέρω αν έκανα κάτι λάθος αλλά ομόφωνα στην οικογένεια είπαμε ποτέ ξανά…
Οι σημερινές είναι Νάξου δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασαν, οι άλλες που έχουν κόκκινο χρώμα μου αρέσουν περισσότερο.
Έχω φάει στο Λονδίνο τηγανητές και ήταν πολύ καλές εδώ που τηγάνισα δεν έλεγαν τίποτα.
Ψητές με άλλα λαχανικά είναι καλές οι κόκκινες.
Νόστιμο είναι το κοτόπουλο συνδυασμένο με μπρόκολο, καλή ιδέα ο συγκεκριμένος συνδυασμός για να συνηθίζουν και τα παιδάκια στη γεύση του υγιεινού αυτού λαχανικού! Με τη γλυκοπατάτα κάνω κι εγώ τελευταία κάποιες απόπειρες, δεν μπορώ να πω ότι έχω ξετρελαθεί όμως, ίσως ακόμα δεν έχω εξοικειωθεί…
Ωραίο φαγητό! Και εγώ το ίδιο έχω πάθει, ψάχνω πάντα να βρω τις συνταγές από τις φωτογραφίες!
Συμφωνώ μαζί σου, οι κόκκινες γλυκοπατάτες είναι πιο νόστιμες.