share

Κρεμμύδια γεμιστά με φακές και μπασμάτι

από
Κρεμμύδια γεμιστά με φακές και μπασμάτι

Τώρα είναι η εποχή των φρέσκων κρεμμυδιών και της ποικιλίας που ονομάζεται βάτικα ή βατικιώτικα.

Με αυτά τα κρεμμύδια γίνονται και τα σουγάνια δηλαδή κρεμμυδοντολμάδες με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο.

Η σημερινή μου εκδοχή προέκυψε από  ιδέα που διάβασα σε περιοδικό Αγγλικού ΣΜ παλιότερα.

Ήθελα κάτι με φακές και πειραματίστηκα, το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, ιδιαίτερο και πικάντικο.

Αξίζει τώρα που ακόμη υπάρχουν οι ημέρες νηστείας να δοκιμάσετε αν και μπορείτε να του δώσετε και μια αρτύσιμη εκδοχή.

Θα σας δώσω υλικά ανά κρεμμύδι και εσείς πολλαπλασιάστε ανάλογα. Με κάθε κρεμμύδι μπορείτε να βγάλετε 2 γεμιστά.

Κρεμμύδια γεμιστά με φακές και μπασμάτι

Συστατικά
  

  • Για κάθε μεγάλο κρεμμύδι Βατικιώτικο
  • 15 γρ φακές
  • 20 γρ ρύζι μπασμάτι
  • μερικά φύλλα από σπανάκι
  • 1/2 κουτ γλυκού κοφτό κάρυ
  • 1/2 κουτ. γλυκού κοφτό κουρκουμά
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι (κάθετα) από το κρεμμύδι στην πλευρά του μίσχου.
  • Καθαρίζουμε το κρεμμύδι από τα εξωτερικά φύλλα και τη ρίζα του χωρίς να κόψουμε κομμάτι σε αυτό το σημείο. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όσα κρεμμύδια χρησιμοποιήσουμε.
  • Σε νερό που βράζει βάζουμε τα κρεμμύδια να βράσουν για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε και ρίχνουμε κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσουν.
  • Μόλις κρυώσουν αφαιρούμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τα εσωτερικά φύλλα του κρεμμυδιού αφήνοντας μόνο 2. Τα πιο μεγάλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ανά 2 για γέμισμα. Τα μικρότερα θα τα χρειαστούμε για τη γέμιση.
  • Στο διάστημα αυτό έχουμε βάλει τις φακές σε νερό που βράζει να βράσουν τόσο ώστε να μαλακώσουν όχι να είναι εντελώς βρασμένες. Ανάλογα με τις φακές περίπου 30 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε να μας περιμένουν.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια που αφαιρέσαμε σε μικρά κομμάτια. Σε τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά λάδι ανά κρεμμύδι που έχουμε βράσει. Τοποθετούμε στην εστία και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τα κομμένα κρεμμύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
  • Μόλις το ρύζι αρχίζει να παίρνει χρώμα προσθέτουμε τα φύλλα από το σπανάκι κομμένα σε μεγάλα κομμάτια ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί.
  • Προσθέτουμε τις φακές τα μπαχαρικά και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από την εστία.
  • Βάζουμε σε ένα πυρέξ ή σε γάστρα τα κρεμμύδια που έχουμε ετοιμάσει και με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού τα γεμίζουμε μέχρι πάνω καλά καλά. Τα περιχύνουμε με μισή κουταλιά ελαιόλαδο το καθένα και προσθέτουμε λίγο νερό ίσα που να καλυφθεί ο πάτος από το πυρέξ. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή με το καπάκι σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε γάστρα.
  • Τοποθετούμε το πυρέξ ή τη γάστρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά προσέχοντας να υπάρχει λίγο νερό στον πάτο του πυρέξ.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.
  • Αν θέλετε την αρτύσιμη εκδοχή σερβίρετε με λίγη τριμμένη φέτα πάνω από τα γεμισμένα κρεμμύδια και μισό κουταλάκι στραγγιστό γιαούρτι πάνω από το καθένα.

Σημειώσεις

Διαλέξτε μεγάλα και μαλακά κρεμμύδια θα είναι πιο εύκολο να τα χειριστείτε.
Κρεμμύδια γεμιστά με φακές και ρύζι (4)

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 21 Απριλίου 2016
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Καλά που είχες φωτογραφία των κρεμμυδιών, αγόρασα τις προάλες από τη λαϊκή αυτά τα συγκεκριμένα που μου γυάλισαν το μάτι, ρώτησα για την ποικιλία και η απάντηση με έστειλε: “πού να ψάχνω τώρα τα τιμολόγια να σου πω, δε θυμάμαι πώς λέγονται, ίδια με τα άλλα είναι εξάλλου”…
    Πάντως, γνωρίζοντας την “αγάπη” σου για τα καυτερά, εντυπωσιάζομαι που χρησιμοποιείς 1/4 του κουταλακίου μπούκοβο ανά κρεμμύδι. Διορθώνεσαι σιγά σιγά…

      • Ξανθή
      • 21 Απριλίου 2016
      Απάντηση

      xaxaxa δεν πας σε καλή λαϊκή!!
      Άρχισα να χαλάω κι εγώ είδες με τα καυτερά και πικάντικα.
      Δεν βγήκε όμως πολύ καυτερό, θα έχω ήπιο μπούκοβο.

    • Beauty Follower
    • 23 Απριλίου 2016
    Απάντηση

    Πωπω φαινεται μοναδικο πιάτο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • evi@thehealthycook
    • 23 Απριλίου 2016
    Απάντηση

    φαίνεται πολύ ωραίο πιάτο! θα τα ψάξω στην λαϊκή τώρα που τα είδα!
    για αυτές τις μέρες είναι ότι πρέπει!
    φιλιά!

      • Ξανθή
      • 23 Απριλίου 2016
      Απάντηση

      Περιμένω εντυπώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode