share

Ραβιόλια με κολοκύθα και μπισκότα amaretti

από
Ραβιόλια με κολοκύθα και amaretti

Πριν λίγες μέρες γράφοντας για τα ζυμαρικά με κολοκύθα η φίλη Κωνσταντίνα που ζει στην Ιταλία έγραψε αυτό το σχόλιο: Αφού θέλεις να πειραματιστείς με την κολοκύθα, σου δίνω μια πληροφορία από την αξεπέραστη ιταλική κουζίνα (χωρίς να θέλω να μειώσω την δική μας φυσικά). Στην Μάντοβα υπάρχει το παραδοσιακό πιάτο τους, τορτελίνι με κολοκύθα. Βάζουν μέσα μοσχοκάρυδο και αμαρέτι.

Τι ήταν να το πει, από την ίδια μέρα άρχισα το ψάξιμο. Και επειδή μερικές φορές οι  συμπτώσεις είναι διαβολικές, ξεφυλλίζοντας το νέο μου βιβλίο με συνταγές προσαρμοσμένες για το πολυμίξερ της kenwood, έπεσα πάνω σε συνταγή με αυτό ακριβώς τον τίτλο.

Με ξέρετε δε θέλω και πολύ, έμενε να βρω τα μπισκότα και μόλις τα βρήκα έγιναν τα ραβιόλια.

Το θαυμαστό για μένα είναι ότι αυτά τα μπισκότα μου άρεσαν πολύ και τα τρώω δυο δυο!!.

Η συνταγή δεν μπορώ να πω ότι είναι και από τις ευκολότερες, εκτός και αν έχετε μεγάλη εξοικείωση με τη μηχανή ζυμαρικών ή αποφασίσετε να ανοίξετε το φύλλο με πλάστη, κάτι που θα κάνω εγώ την επόμενη φορά.

Ραβιόλια με κολοκύθα και amaretto

50 ραβιόλια

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 500 γρ αλεύρι τύπου 00
  • 4 αυγά
  • 2-3 κουτ.σούπας νερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ κολοκύθα βάρος καθαρισμένης
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι - πιπέρι
  • 20 γρ μπισκότα amaretti
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • σιμιγδάλι ψηλό για το πασπάλισμα

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ βούτυρο
  • μερικά φύλλα μαϊντανού δεντρολίβανου και θυμάρι

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Βάζουμε σε λειτουργία το μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και όσο δουλεύει προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το νερό. Δυναμώνουμε λίγο την ένταση και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μπάλα σφικτής ζύμης. Προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο νερό ή αλεύρι. (ανάλογα με την υγρασία του αλευριού ίσως χρειαστεί)
  • Αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο και την τυλίγουμε σε σελοφάν. Τη βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα

Για τη γέμιση

  • Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα ταψί με το λάδι, αλάτι και πιπέρι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τη μεταφέρουμε σε μπλέντερ μαζί με τα μπισκότα. Πολτοποιούμε ελαφρά και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Για τα ραβιόλια

  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη μοιράζουμε σε τέσσερα ίσα μέρη. Τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
  • Παίρνουμε το ένα κομμάτι και με τα χέρια μας το πλάθουμε σε ένα τετράγωνο κομμάτι. Με τη μηχανή ζυμαρικών πλάθουμε φύλλο περνώντας σταδιακά τη ζύμη από τη μεγάλη διαβάθμιση προς τη μικρή, έτσι που να πάρουμε ένα λεπτό και μακρύ φύλλο.
  • Σε επιφάνεια εργασίας ή πάνω σε πλαστήρι απλώνουμε το φύλλο και μοιράζουμε από ένα κουταλάκι γλυκού γέμιση αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Αλείφουμε τα κενά του φύλλου με το χτυπημένο αυγό.
  • Ετοιμάζουμε φύλλο με το επόμενο κομμάτι ζύμης κι το τοποθετούμε από πάνω. Πατάμε ελαφρά με τα δάκτυλά μας το φύλλο να καθίσει ανάμεσα στα κενά και να φύγει ο αέρας που μπορεί να υπάρχει. Με ειδικό κόφτη ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα ραβιόλια. Αν κόψουμε με μαχαίρι θα πρέπει να κλείσουμε τις άκρες με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
  • Μεταφέρουμε τα ραβιόλια σε ένα ταψί που έχουμε πασπαλίσει με σιμιγδάλι και τα πασπαλίζουμε και από πάνω για να μην κολλήσουν. Αφήνουμε να στεγνώνουν και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
  • Ετοιμάζουμε το βούτυρο σερβιρίσματος βάζοντας το βούτυρο σε ένα τηγάνι και προσθέτοντας ψιλοκομμένα μέρος από τα μυριστικά. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν τραγανά τα μυριστικά μας. Προσοχή στην ένταση της φωτιάς γιατί μπορεί να μαυρίσουν τα μυριστικά (όπως έγινε σε μένα)
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και αλάτι και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Όταν το νερό βράζει καλά προσθέτουμε λίγα λίγα τα ραβιόλια και βράζουμε για 3 λεπτά μόνο.
  • Τα στραγγίζουμε καλά και σερβίρουμε με το βούτυρο λίγα φρέσκα κλαράκια μυριστικών και τυρί τριμμένο. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ξύσμα λεμονιού.

Σημειώσεις

Η διαδικασία μπορεί να σας φανεί κουραστική, το μόνο που θα σας δυσκολέψει είναι το άνοιγμα του φύλλου όπως  είπα και στην αρχή. Εγώ είχα χρόνια να χρησιμοποιήσω τη μηχανή και δυσκολεύτηκα λίγο.
Το αλεύρι που χρησιμοποίησα είναι αυτό που γράφει πάνω για πίτσα μεγάλης εταιρείας. Αντί αυτού θα έβαζα αλεύρι σκληρό (κίτρινο) αυτό που βάζουμε και για ψωμί.
Επειδή ξέρω ότι φίλος περιμένει  τη γνώμη μου για τη γεύση, αν είναι γλυκό ή όχι, έχει τη γλυκάδα της κολοκύθας χωρίς να επηρεάζεται από τα μπισκότα.
Εγώ θα ήθελε περισσότερο την παρουσία του amaretti  και αν τα φτιάξω ξανά θα προσθέσω λίγο λικέρ στη γέμιση και ίσως περισσότερο μοσχοκάρυδο.
Επειδή ήταν πολλά για να τα φάμε όλα με μιας, μερικά κομμάτια τα φύλαξα στο ψυγείο για μια άλλη μέρα.
Παλιότερα είχα φυλάξει ραβιόλια στην κατάψυξη, δυστυχώς δε θυμάμαι το αποτέλεσμα, έχουν περάσει πολλά χρόνια.
Προσοχή μην τα βάλετε το ένα πάνω στο άλλο υπάρχει περίπτωση να κολλήσουν, τοποθετήστε  χαρτί ψησίματος ενδιάμεσα στις στρώσεις και αφού έχουν στεγνώσει καλά.
 
Μπισκότα amaretti  μπορείτε να βρείτε σε πολύ μεγάλα ΣΜ ή να τα φτιάξετε μόνοι σας, υπάρχουν συνταγές στο διαδίκτυο εύκολες και αξίζει τον κόπο είναι πολύ ωραία για συνοδευτικά καφέ ή τσαγιού. Πιθανόν αν βρω χρόνο να τα φτιάξω και θα υπάρξει ενημέρωση.
 
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • peps@pepi's kitchen
    • 17 Οκτωβρίου 2016
    Απάντηση

    WOW!!!!!!!! Φανταστικά!!! Μπράβο!!!

      • Ξανθή
      • 17 Οκτωβρίου 2016
      Απάντηση

      Ευχαριστώ!!

    • Κλεομένης
    • 17 Οκτωβρίου 2016
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Αναφέρεται στις παρενέργειες της συνταγής; Στην πρώτη φωτό που φαίνονται (αυτή με το πινέλο και το αυγό) τα χέρια σου είναι μια χαρά, στη δεύτερη έχουν γεμίσει τρίχες…
    Τα ραβιόλια γλυκίζουν λόγω του μπισκότου ή απλά δίνει ένα άρωμα χωρίς ιδιαίτερη γλύκα;

      • Ξανθή
      • 17 Οκτωβρίου 2016
      Απάντηση

      Είσαι απίθανος!! Είχα και βοηθό για τις βαριές δουλειές δηλαδή το κόψιμο και τη λειτουργία της μηχανής!!!
      Έχουν τη γλύκα της κολοκύθας δε νομίζω ότι πήραν παραπάνω από τα μπισκότα.

    • Μάγδα | My Little Expat Kitchen
    • 17 Οκτωβρίου 2016
    Απάντηση

    Τί φοβερό πιάτο Ξανθή!! Απίθανη ιδέα σου έδωσε η αναγνώστριά σου. Με την πρώτη ευκαιρία (γιατί πνίγομαι στη δουλειά) θα το φτιάξω. Κι εγώ είχα την ίδια απορία με τον Κλεομένη για το επίπεδο γλύκας του πιάτου αλλά ξέρω πως τα αμαρέττι δεν είναι και πολύ γλυκά μπισκότα οπότε φαντάζομαι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Καλό βράδυ, φιλιά!

      • Ξανθή
      • 17 Οκτωβρίου 2016
      Απάντηση

      Όπως γράφω και στις παρατηρήσεις η γλύκα είναι από την κολοκύθα, τουλάχιστον κατά τη δική μας άποψη. Θα ήθελα παραπάνω τη γεύση του amaretto. Αν τα φτιάξεις θα περιμένω τη γνώμη σου.

    • ΑΜΑΛΙΑ
    • 18 Οκτωβρίου 2016
    Απάντηση

    Ως ιδέα βρίσκω απίθανο το συνδυασμό ζυμαρικού με κολοκύθα και αμαρέττι (που μου αρέσουν πολύ). Ως εκτέλεση δε νομίζω ότι θα τα κατάφερνα, μου φαίνεται δύσκολη για τα δεδομένα μου η διαδικασία καθώς ούτε συσκευή για ζυμαρικά διαθέτω ούτε και μαεστρία με τον πλάστη. Πάντως δείχνει πολύ ιδιαίτερο και εκλεπτυσμένο πιάτο!

    • Marion
    • 18 Οκτωβρίου 2016
    Απάντηση

    Πολύ ωραία τα ραβιόλια.
    Ιδιαίτερη και η γέμιση με τα αμαρέτι.
    Μπράβο!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode