Πριν λίγες μέρες γράφοντας για τα ζυμαρικά με κολοκύθα η φίλη Κωνσταντίνα που ζει στην Ιταλία έγραψε αυτό το σχόλιο: Αφού θέλεις να πειραματιστείς με την κολοκύθα, σου δίνω μια πληροφορία από την αξεπέραστη ιταλική κουζίνα (χωρίς να θέλω να μειώσω την δική μας φυσικά). Στην Μάντοβα υπάρχει το παραδοσιακό πιάτο τους, τορτελίνι με κολοκύθα. Βάζουν μέσα μοσχοκάρυδο και αμαρέτι.
Τι ήταν να το πει, από την ίδια μέρα άρχισα το ψάξιμο. Και επειδή μερικές φορές οι συμπτώσεις είναι διαβολικές, ξεφυλλίζοντας το νέο μου βιβλίο με συνταγές προσαρμοσμένες για το πολυμίξερ της kenwood, έπεσα πάνω σε συνταγή με αυτό ακριβώς τον τίτλο.
Με ξέρετε δε θέλω και πολύ, έμενε να βρω τα μπισκότα και μόλις τα βρήκα έγιναν τα ραβιόλια.
Το θαυμαστό για μένα είναι ότι αυτά τα μπισκότα μου άρεσαν πολύ και τα τρώω δυο δυο!!.
Η συνταγή δεν μπορώ να πω ότι είναι και από τις ευκολότερες, εκτός και αν έχετε μεγάλη εξοικείωση με τη μηχανή ζυμαρικών ή αποφασίσετε να ανοίξετε το φύλλο με πλάστη, κάτι που θα κάνω εγώ την επόμενη φορά.
Ραβιόλια με κολοκύθα και amaretto
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ αλεύρι τύπου 00
- 4 αυγά
- 2-3 κουτ.σούπας νερό
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
- 500 γρ κολοκύθα βάρος καθαρισμένης
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- αλάτι - πιπέρι
- 20 γρ μπισκότα amaretti
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
- σιμιγδάλι ψηλό για το πασπάλισμα
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ βούτυρο
- μερικά φύλλα μαϊντανού δεντρολίβανου και θυμάρι
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Βάζουμε σε λειτουργία το μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και όσο δουλεύει προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το νερό. Δυναμώνουμε λίγο την ένταση και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μπάλα σφικτής ζύμης. Προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο νερό ή αλεύρι. (ανάλογα με την υγρασία του αλευριού ίσως χρειαστεί)
- Αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο και την τυλίγουμε σε σελοφάν. Τη βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα
Για τη γέμιση
- Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα ταψί με το λάδι, αλάτι και πιπέρι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τη μεταφέρουμε σε μπλέντερ μαζί με τα μπισκότα. Πολτοποιούμε ελαφρά και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Για τα ραβιόλια
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη μοιράζουμε σε τέσσερα ίσα μέρη. Τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
- Παίρνουμε το ένα κομμάτι και με τα χέρια μας το πλάθουμε σε ένα τετράγωνο κομμάτι. Με τη μηχανή ζυμαρικών πλάθουμε φύλλο περνώντας σταδιακά τη ζύμη από τη μεγάλη διαβάθμιση προς τη μικρή, έτσι που να πάρουμε ένα λεπτό και μακρύ φύλλο.
- Σε επιφάνεια εργασίας ή πάνω σε πλαστήρι απλώνουμε το φύλλο και μοιράζουμε από ένα κουταλάκι γλυκού γέμιση αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Αλείφουμε τα κενά του φύλλου με το χτυπημένο αυγό.
- Ετοιμάζουμε φύλλο με το επόμενο κομμάτι ζύμης κι το τοποθετούμε από πάνω. Πατάμε ελαφρά με τα δάκτυλά μας το φύλλο να καθίσει ανάμεσα στα κενά και να φύγει ο αέρας που μπορεί να υπάρχει. Με ειδικό κόφτη ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα ραβιόλια. Αν κόψουμε με μαχαίρι θα πρέπει να κλείσουμε τις άκρες με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
- Μεταφέρουμε τα ραβιόλια σε ένα ταψί που έχουμε πασπαλίσει με σιμιγδάλι και τα πασπαλίζουμε και από πάνω για να μην κολλήσουν. Αφήνουμε να στεγνώνουν και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
- Ετοιμάζουμε το βούτυρο σερβιρίσματος βάζοντας το βούτυρο σε ένα τηγάνι και προσθέτοντας ψιλοκομμένα μέρος από τα μυριστικά. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν τραγανά τα μυριστικά μας. Προσοχή στην ένταση της φωτιάς γιατί μπορεί να μαυρίσουν τα μυριστικά (όπως έγινε σε μένα)
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και αλάτι και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Όταν το νερό βράζει καλά προσθέτουμε λίγα λίγα τα ραβιόλια και βράζουμε για 3 λεπτά μόνο.
- Τα στραγγίζουμε καλά και σερβίρουμε με το βούτυρο λίγα φρέσκα κλαράκια μυριστικών και τυρί τριμμένο. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ξύσμα λεμονιού.
WOW!!!!!!!! Φανταστικά!!! Μπράβο!!!
Ευχαριστώ!!
Καλησπέρα. Αναφέρεται στις παρενέργειες της συνταγής; Στην πρώτη φωτό που φαίνονται (αυτή με το πινέλο και το αυγό) τα χέρια σου είναι μια χαρά, στη δεύτερη έχουν γεμίσει τρίχες…
Τα ραβιόλια γλυκίζουν λόγω του μπισκότου ή απλά δίνει ένα άρωμα χωρίς ιδιαίτερη γλύκα;
Είσαι απίθανος!! Είχα και βοηθό για τις βαριές δουλειές δηλαδή το κόψιμο και τη λειτουργία της μηχανής!!!
Έχουν τη γλύκα της κολοκύθας δε νομίζω ότι πήραν παραπάνω από τα μπισκότα.
Τί φοβερό πιάτο Ξανθή!! Απίθανη ιδέα σου έδωσε η αναγνώστριά σου. Με την πρώτη ευκαιρία (γιατί πνίγομαι στη δουλειά) θα το φτιάξω. Κι εγώ είχα την ίδια απορία με τον Κλεομένη για το επίπεδο γλύκας του πιάτου αλλά ξέρω πως τα αμαρέττι δεν είναι και πολύ γλυκά μπισκότα οπότε φαντάζομαι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Καλό βράδυ, φιλιά!
Όπως γράφω και στις παρατηρήσεις η γλύκα είναι από την κολοκύθα, τουλάχιστον κατά τη δική μας άποψη. Θα ήθελα παραπάνω τη γεύση του amaretto. Αν τα φτιάξεις θα περιμένω τη γνώμη σου.
Ως ιδέα βρίσκω απίθανο το συνδυασμό ζυμαρικού με κολοκύθα και αμαρέττι (που μου αρέσουν πολύ). Ως εκτέλεση δε νομίζω ότι θα τα κατάφερνα, μου φαίνεται δύσκολη για τα δεδομένα μου η διαδικασία καθώς ούτε συσκευή για ζυμαρικά διαθέτω ούτε και μαεστρία με τον πλάστη. Πάντως δείχνει πολύ ιδιαίτερο και εκλεπτυσμένο πιάτο!
Πολύ ωραία τα ραβιόλια.
Ιδιαίτερη και η γέμιση με τα αμαρέτι.
Μπράβο!!!